Simon Staun
Foto: Simon Staun

Oplagt midtvejsvalg i Marathon

"Lad tilfældet råde, hvor tilfældet vil", synger C.V. Jørgensen så smukt på sangen "Blåt blod til alle". Inspireret af ham lod vi hotellet afgøre, hvilken af de talrige øer i The Keys, vi valgte at tilbringe tre dage på.

Da vi nogle måneder inden rejsen faldt over et tilbud på Courtyard by Marriott-hotellet på Booking.com til halvdelen af prisen på Hotels.com, huggede vi til. Det skulle vise sig at være kløgtigt, da hotellet havde den lækreste pool direkte ned til vandet, ekstremt god service og gigantiske værelser.

Beliggenheden i den sydlige ende af byen Marathon viser sig også at være perfekt i forhold til de seværdigheder, vi har planlagt at se. Syvmilebroen ligger en kilometer væk, det berømte skildpadde-hospital få hundrede meter henne ad Highway 1 samt Sombrero-stranden, som jeg aldrig har hørt om, ligger få kilometer stik syd.

Vi parkerer vores enorme, lejede Cadillac Escalade med 400 hestekræfter på parkeringspladsen ved Sombrero Beach lidt over 10 en hverdagsformiddag. Her er allerede en del gæster, som har sikret sig de attraktive borde i en række læskure med skygge.

Vejrudsigten fortæller os, at The Keys er det varmeste i hele USA netop den dag. 32 grader i februar og aldeles skyfrit er bestemt også godkendt.

Det samme er Sombrero Beach med sine dovne palmer, sine lune turkisblå bølger og en afslappet stemning, som hurtigt forplanter sig.

Et tykt bælte af tang ligger et par meter fra havet. Det er et par meter bredt og flere steder en halv meter højt. Det pynter ikke umiddelbart, og det dufter også lidt af sur prut. Men forklaringen kan vi læse på et skilt. Man fjerner ikke tangen, fordi det er ynglested for krabber og spisekammer for en lang række fugle.

Vi fortæller vores døtre, at tangen har helbredende kræfter, og det fører til, at vi kort tid efter får en usædvanlig fodbehandling med frisk tang, som køler efter en solid slibning med muslingeskaller og koralstykker, som er skyllet i land. Mod vest er der en lille bugt, hvor vandet er så blikstille, at det nærmest ligner et spejl.

Det er nærmest så perfekt for børnefamilier, som man kan forestille sig. Sombrero Beach kaldes én af USA's bedste strande, og denne formiddag er der intet, der får vores familie til at konkludere andet.

Solnedgang fra nedlagt jernbanebro

Syvmilebroen er berømt af flere grunde. For det første fordi den er imponerende syv mil - cirka 10 kilometer lang - men i særdeleshed også, fordi den medvirker som "statist" i en del Hollywood-film.

Der er faktisk to broer, og den ene af dem er under konstruktion, så den kan åbne som en bro for fodgængere, cyklister og rulleskøjteløbere i 2021. Det bliver uden tvivl et kæmpehit, da en tur-retur nærmer sig halvmaraton-længde.

Der er få steder i verden, der kan matche udsigten fra syvmilebroen mellem Marathon og Bahia Honda. Da vi finder frem til Calusa Beach på Bahia Honda Key, konstaterer vi, at Old Bahia Honda Bridge også er rasende fotogen. Man kan med fordel besøge resterne af broen ved solnedgang, hvor synet af havets fortæring af solen udgør en mageløs forestilling.

Da solen er gået til ro, retter vi opmærksomheden mod tre pelikaner i perfekt synkroni. De svæver over bølgerne og dykker på præcis samme splitsekund. Så basker de sig op i 8-10 meters højde, inden de igen styrtdykker i jagten på en aftensnack.

Tre badende mennesker er ved at få et chok, da pelikanerne penetrerer vandoverfladen få meter fra dem. Det er svært ikke at grine over det bizarre optrin.

Med til lungeoperation

Få hundrede meter fra vores hotel ligger én af Marathons hovedattraktioner for børnefamilier. Det er skildpaddehospitalet, som er indrettet i et gammelt motel. Det lyder måske ikke voldsomt interessant, men det ender alligevel med at være et af rejsens højdepunkter for os.

Da vi booker fem billetter dagen i forvejen, siger den ekstremt imødekommende receptionist, at vi er virkelig heldige. For der er planlagt en operation fra morgenstunden, som vi kan få lov at overvære helt tæt på.

Nu tænker mange sikkert, at en operation af en skildpadde ikke er opsigtsvækkende. Men de skal lige huske på, at der ikke er tale om danske kæledyrspadder på størrelse med en håndbold. Hospitalet behandler havskildpadder, hvor den største, læderskildpadden, vejer op til 1000 kilo og kan have en længde på tre meter.

Dagens patient er noget mindre. Han hedder Mister T, vejer omkring 50 kilo og er "kun" en meter. Karetteskildpadden - på engelsk loggerhead - er fundet flydende i vandet tæt på, hvor en fiskekrog sad fast i munden og resulterede i, at han ikke kunne indtage føde.

Da han blev undersøgt, viste det sig desuden, at den ene lunge var perforeret, så vi kommer til at overvære en lungeoperation med et helt operationshold i vigør. Her er narkoselæge, sygeplejersker og kirurger, som alle er i fuld uniform med mundbind, hårbeskyttelse og gummihandsker.

Kan døbe skildpadderne

Vi placeres bag en glasrude få meter fra operationsbordet, og hvis man aldrig har set en operation, er det virkelig interessant at følge med i den komplekse arbejdsgang, hvor alle udfører vitale opgaver. Når Mister T er opereret, skal han tilbringe nogle dage eller uger i sit eget bassin, inden han lukkes ud i den store pool, hvor de øvrige patienter holder til. I øvrigt sjovt at tænke på, at det for 30 år siden var motelgæster, som lå og pjaskede rundt.

Nogle skildpadder slippes løs i havet efter et par uger eller måneder, mens andre er så påvirkede af deres skader, at de aldrig forlader hospitalet. Som "Bubble Butt", der har fået sit skjold molesteret af en propel på en påhængsmotor eller skruen på et skib. Sammen med plasticaffald i fordøjelsessystemet én af de typiske årsager til indlæggelse på hospitalet.

Det er dyrt at holde et hospital med operationsstue kørende, så pengene fra entréen lander et tørt - eller i dette tilfælde vådt - sted. Mange donerer også større eller mindre beløb, hvilket giver ret til at navngive skildpadderne. Præcis som hvis man finder skildpadder i nød i havet. Derfor svømmer der både en Rihanna, Miley, Smelley Cat, Trump og Emerald rundt.

Verdens første statsstøttede skildpaddehospital behandler mellem 70 og 200 patienter om året. De fleste får fjernet affald fra det komplekse fordøjelsessystem, behandlet skjoldskader eller fjernet herpesvorter, som ofte sætter sig på øjnene og gør skildpadderne ude af stand til at finde føde. Hele familien lærer meget under besøget på The Turtle Hospital, som man bør gæste, uanset om man overnatter i Marathon eller blot kører over øen.