Simon Staun
Foto: Simon Staun

I Indiana Jones' fodspor

En sen aften begav fire unge nordjyder sig afsted til det ukendte Jordan. Vores første møde med befolkningen og den muslimske tro var allerede i bufferzonen mellem Eilat og Aqaba.

Grænsevagten ville midt i paskontrollen til at bede, så der stod vi, klokken otte om aftenen i et fremmed land og lyttede på soldaternes gjalden mod Mekka. Danmark føltes lige pludselig så underlig fjernt.

Vi fik hyret en taxichauffør, der fik Ayrton Senna til at ligne en søndagsbillist. Han kørte selv efter jordanske normer rigtig råddent. Vi fik at vide, at det var en slags konkurrence taxikørerne imellem.

Den bestod i at køre så lang tid uden lys som muligt, samt at overhale indenom! Det skete vel at mærke efter mørkets frembrud, så en vis Riisager sad og bad til sin egen lille gud om at komme helskindet hjem til Helle-pigen.

Guderne må have været lydhør overfor ham, for på mirakuløs vis nåede vi Wadi Musa efter midnat.

Petra tog pusten fra os

Grundlaget for hele afstikkeren til Jordan var den afsides beliggende by Petra. Den har i flere tusinde år ligget gemt, placeret mellem høje og ufremkommelige klipper.

Petra blev grundlagt i det 4. årh. f. Kr. af nabatæerne, en arabisk stamme, som man i dag ikke ved ret meget om. Men vi kunne se, at de i hvert fald må have været fantastiske arkitekter og uforfærdede bygningskonstruktører. Det største gravkammer, der senere blev brugt som kristent kloster, er 48 meter højt!

Tidligt om morgenen drog vi afsted på rigtig turistvis, i samlet flok med snesevis af amerikanere og tyskere. De skulle dog hurtig blive glemt, for efter kort tid, kunne man fornemme noget stort ville ske.

Som Indiana Jones kunne vi i det fjerne ane konturerne af templet gennem de skrånende klipper. Lidt efter lidt kunne man se mere og mere af det imponerende monument, der er hugget ud århundreder før dynamit og trykluftbor blev moderne.

Petra er et af de steder, hvor historisk ukyndige proklamerer, at: "det her er et af verdens Syv Vidundere." Det kunne man også sagtens tro, da det samlede indtryk af alle templerne, colosseumet og de omkringliggende klipper er til UG med kryds og slange !!!

Jordans Grand Canyon

Tiden i Jordan var begrænset, derfor måtte vi haste videre til Aqaba, hvor vi skulle sejle med en berygtet færge til Egypten. På vejen havde vi dog indlagt et stop til en tur I Wadi Rum-ørkenen.

Den er ufattelig gold og strækker sig så langt øjet rækker time efter time. Selveste Lawrence of Arabia har udkæmpet vigtige slag her og bjergene kaldt "Jebels" ser næsten majestætiske ud. Selv om "firkløveret" kun tilbragte en lille uge i Jordan, efterlod landet et kæmpe indtryk.

Ikke mindst Kenneth Jensen var imponeret overfor de gæstfri jordanere, der gav ham 50 $ for at overnatte tre dage på deres hotel!

Selvsamme hotel dannede rammen om en på turen tilbagevendende tradition kaldet "hovedpude-kontra skridtberøring". Denne tradition havde dog intet at gøre med "konkurrencen".