Simon Staun
Tossa

Tosset med Tossa

Nu sidder De sikkert og tænker, at udsigten ikke er så spektakulær endda på disse fotografier. Indrømmet, man taber ikke just pusten. Men jeg lover Dem, at det i virkeligheden er som at sidde placeret yderst på Møns Klint og stirre ud i den blå intethed.

Jeg kan kun anbefale på det varmeste, at De pakker kufferten og drager af sted, hvis De er typen, der gerne oplevede en svalende brise trippe hen over afskærmede terrasser på den slags eftermiddage, hvor man ikke et sekund tvivler på, at Gud findes.

Jeg kan i hvert ikke lige komme på andre med format nok til at opskalere Møns Klint, så man fornemmer, at man stirrer ud over den halve klode og aner det punkt, hvor vandet falder ned og tilsyneladende suger de store tankskibe med ud over kanten. Det er som at indtage sine blommestore oliven i himlen, mens eventyrlige toner med David Bowie fuldender den drømmende seance.
Espressoen er slet ikke dyr nok i forhold til, hvad man får som akkompagnement. Desværre kan man ikke strække nakken så meget, at man samtidig kan betragte de spinkle teenagedrenge, der springer ud fra klipperne ved den lille strand på den anden side af pynten.

Fra små, drabelige afsatser i 10-15 meters højde flyver de præcis som vovehalsene i Acapulco ned i bølgerne. Kun iført gennemsigtige underbukser og dødsforagt, som kun unge drenge kan præstere.

Kamp om sandet

Selve byen Tossa de Mar er formet omkring stranden, der som en halvmåne ligger isoleret mellem barske klipper. Hoteller, tapasbarer og badedyrssælgere kæmper forståeligt nok om de bedste beliggenheder. På stranden ses det samme scenarium med spanske, franske og tyske parasoller. De er - som amerikanernes flag på Månen - solidt plantet i det glohede sand, så ingen lades i tvivl om, hvilke badehåndhåndklæder, der først blev foldet ud.

Aldrig har jeg set bare bryster i så mange varianter som på stranden i Tossa. Og med en hovedvægt af ældre, overvægtige tyske og britiske fruer kan jeg ikke umiddelbart se, at de skulle være et salgsargument.

Det kunne i stedet være, at stranden er meget børnevenlig og afslappet. Altså lige på nær når de store skibe lastet med turister vender tilbage fra minicruises og skyller alle de små børn skrigende ind over sandet, mens forældrene iler forskrækkede til.

Ved byens kendetegn, Vila Vella, på strandens sydlige ende, kan man kravle over klipperne og finde små uberørte gryder, hvor man kan slikke sol i fred.
I det stillestående vand kan man lægge sig til rette som i et badekar og håbe på, at de kurrende børn ikke overser én, når de bruger de glatslebne klipper som rutsjebane.

En smuttur til varmen

Noget andet vidunderligt ved Tossa de Mar er, at man kan rejse dertil rasende hurtigt. Fra Billund tager det to timer med fly til Girona, derfra er der blot en halv times kørsel til Tossa de Mar. Med lidt god vilje og logistisk held er der tale om fire-fem timer samlet rejsetid. Eller det samme som det tager at køre fra Nyborg til Skagen.

Der er intet i vejen med Skagen, men i marts og oktober kan man være heldig at have 25 grader på solkysten. Det tilsvarende sker vist sjældent på Grenen. Så tag chancen - måske ender De også med at blive tosset med Tossa.