Simon Staun
Foto: Simon Staun

Middelhavets mindstemand

En returbillet for 800 kroner, en flyvetur på under tre timer, 15 minutters kørsel fra lufthavnen til et hotel i centrum og over 25 grader i slutningen af efteråret er alle parametre, der gør Valletta til et oplagt turistmål.

Men der er også hår i suppen, når man ser på de seneste måneders omtale af østaten 90 kilometer syd for Sicilien. Malta er ét af de steder, hvor flest afrikanske migranter sejles til af den oplagte årsag, at landet ligger som det første, når man sejler fra Libyen mod nord.

Jeg har selv skrevet om de afrikanske migranter, som deler vandene. Nogle vil redde dem fra druknedøden i Middelhavet, mens andre mener, at de ikke skal have lov til at forlade Libyen i små synkefærdige skuder. Derfor er jeg ekstra opmærksom, da jeg bevæger mig rundt langs Vallettas enorme havneområde, da jeg er interesseret i at spotte nogle af de mange skibe, som skulle lægge til læsset med unge afrikanske mænd.

På tre dage ser jeg ikke et eneste skib med mørke mennesker om bord. Det kan hænge sammen med, at migrantskibene ikke lægger til tæt på de samme kajer som krydstogtskibene med velhavende turister. Eller at skibene ankommer om natten. Eller tilfældigvis ikke ankommer de tre dage, jeg holder øje.

Sammenlignet med andre sydeuropæiske hovedstæder eller storbyer er Valletta heller ikke just oversvømmet med afrikanske gadesælgere, så måske er problemet ikke så omfattende, som nogle forsøger at gøre det til.

Myrdet journalist er folkehelt

Den antændte politiske situation i Malta berører heller ikke den almindelige turist. Præcis som den politiske situation i de fleste lande sjældent får betydning for tilrejsende, medmindre man havner midt i en demonstration, bliver berørt af en lufthavnsstrejke eller vælger decideret risikable rejsemål.

Da Daphne Caruana Galizia, én af Maltas mest kendte bloggere og undersøgende journalister, blev dræbt i slutningen af oktober, resulterede det forståeligt i overskrifter i hele verden. Blandt andet fordi hun havde fundet beviser for, at den maltesiske premierministers kone har anbragt penge i skattely i Panama og Aserbajdsjan.

Daphne Caruana Galizia blev berømt for ordene: "Der er forbrydere, overalt man kigger." Og såvel mordet på hende samt korruptionsanklagerne mod en lang række politikere har sat Malta på den anden ende. Tusindvis af maltesere har demonstreret i foragt over mordet og over måden, som politikere og bankfolk rager til sig på uden at blive stillet til regnskab.

Som turist er det ikke noget, man mærker til, medmindre man drister sig til at spørge receptionisten på hotellet, taxachaufføren eller tjeneren på restauranten, som med garanti har en holdning. Og sydlandsk temperament, hvis man indleder en diskussion.

Fort for os selv

På en forlænget weekend oplever min kone og jeg kun det, vi havde håbet på: formidabelt vejr, smukke gamle huse med farverige balkoner og solbadning på byens karakteristiske stenede strande.

Hvis man har en forkærlighed for at opleve, at man ikke er en del af en turistflodbølge, kan man følge de gængse tricks med at vende dagen på hovedet og ikke besøge attraktioner fra klokken 10 til sidst på eftermiddagen, hvor der er masser af krydstogtturister og andre grupper. Hen under aften - eller tidligt om morgenen - kan man sagtens være heldig at få nogle af de samme seværdigheder for sig selv.

Min kone og jeg går konsekvent mod strømmen og oplever heldigvis at kunne nyde udsigten fra både Lower og Upper Barrakka Gardens (foto 1) uden at blive mast. Grandmaster's Palace (foto 2) midt i centrum har omkring 10 andre gæster, mens vi besøger det en sen eftermiddag. Den humplede klippestrand med de finurlige badekar foran Sliema Chalet Hotel (foto 3), har vi også nærmest for os selv en søndag eftermiddag. Det samme gælder Hastings Gardens (foto 4) tæt på byporten i den anden ende af Vallettas hjerte, hvorfra vi kan stå og spejde efter vores hotel på den anden side af strædet i forstaden Sliema.

Fantasy-serie har øget turismen

Pulsen falder yderligere ned, da vi som springere i et skakspil hopper ubekymret rundt mellem de små restauranter på stejle sidegader. Her tager vi indtil flere pauser med maltesisk øl og den bittersøde læskedrik Kinnie, som man skal være ekstremt tørstig for at drikke op. Den smager lidt af kold Dr. Nielsen med brus.

Det meste af en dag holder vi os væk fra de store strøg og den centrale åre, Triq Ir-Repubblika, hvor kan ikke kan sparke sig frem for turister. Og dem er der flere af en nogensinde i den klejne hovedstad.

Valletta har ligesom kroatiske Dubrovnik fået foræret en lang række "nye" seværdigheder af HBO-serien "Game of Thrones", som er præget af endnu flere intriger end Malta.

Flere af de centrale rammer i fantasy-serien er virkelige og er på rekordtid blevet lige så besøgte som de tunesiske grotter fra de første "Star Wars"-film, de newzealandske bjerge fra "Ringenes Herre" eller den jordanske ørkenby Petra fra "Indiana Jones og det sidste korstog".

Selv om jeg er kæmpefan af "Game of Thrones", magter jeg ikke guidede ture i store grupper. Især ikke, når man kan gå rundt med sin kone og finde andre kvarterer, hvor man nærmest har "kulisserne" for sig selv.

Hvis man har en fetich for gamle skilte (foto 5), kunstneriske dørhamre og sandstensfarvede bygninger med iøjnefaldende balkoner er Valletta stadig en ubetinget fornøjelse. Og det går som altid mere ud over den almindelige indbygger i et land end eliten, hvis man holder sig væk fra en destination med røre i andedammen.