Simon Staun
Cruise 2011

Eventyr til søs

Man kan ane skibet fra flere kilometers afstand, da taxien drøner ned mod havnen i San Juan i Puerto Rico. Det synes næsten dobbelt så stort som de øvrige cruiseskibe i havnen. Da vores taxi stopper, må vi læne nakken tilbage for at se de øverste dæk, hvor vi om få timer satser på at nyde den første drink i en liggestol ved poolen.

Først skal vi gennem sikkerhedstjek og aflevere vores tunge kufferter. Da vi ser køen på 150 meter og de 500 gæster i den, bliver vi lidt ængstelige for, hvor mange timer det vil tage.

Men der går ikke mere end 20 minutter, før vi har passeret sikkerheds- og paskontrol, har fået udleveret krydstogtpas og er gået om bord på skibet.

Allerede da vi træder ind på de tykke, bløde gulvtæpper, kan vi konstatere, at brochurerne ikke løj. Selv om "Adventure of the Seas" fyldte 10 år i år, virker det imponerende velholdt og indbydende.

Sans for detaljen

Vi er ved at tabe både næse og mund, da vi arbejder os op gennem etagerne forbi den store indkøbsgade centralt i skibet, udvalget af temabarer og ikke mindst biblioteket tæt på vores kahyt. Alt udstråler eksklusivitet og sans for detaljen, og de første timer går vi nærmest mundlamme rundt og inspirerer vores hjem den næste uge.

Efter at kufferterne er båret op til kahytten, og alt er hængt på bøjler, står min kone på toilettet og netter sig. Hun udbryder pludselig: "Så, nu kan man høre, motoren starter".

Jeg går ud på balkonen og ser, at vi allerede er to kilometer fra Puerto Ricos kyst. Man kan med andre ord stort set ikke høre den enorme maskine, der skal bringe skibet helt til Barbados tæt på den sydamerikanske nordkyst og tilbage igen.

De lydtætte værelser betyder, at vi hverken hører festglade naboer eller højlydte forbipasserende på gangene. Med lidt god vilje kan man høre, når naboen trækker ud i toilettet, eller når folk snakker meget højt på balkonen.

Bølgerne mærker vi heller ikke meget til. Selv når der kommer nogle krabater på seks-otte meter, rykker skibet sig tilsyneladende kun få centimeter, hvilket kun bør give de mest tyndhudede landkrabber søsyge. Det er under alle omstændigheder ikke noget, der ødelægger vores nattesøvn. Vi dejser omkuld som korthuse i stormvejr hver aften inden 21.

Næsten for venlige

Personalets smil og arbejdsiver kan ikke undgå at præge gæstens humørkurve, og efter få dage har man vænnet sig til at blive forkælet og serviceret i en grad, jeg sjældent har oplevet. Da vores to-årige datter vågner på tredjedagen, er hendes første ord: "Elskeeeer".

Vores rengøringsdame Dina fra Jamaica er fortrinlig under hele cruiset. Kahytten gøres dagligt rent flere gange, og da vores datter vælger at spilde en pose chips og efterfølgende danse stepdans på indholdet, er smulderet mirakuløst forsvundet, da vi kommer tilbage på værelset efter aftensmaden.

Oven i købet står der en elefant lavet af håndklæder og smiler til os på sengen. Det vidner om et usædvanligt fokus på, at skibet, kahytterne og fællesområderne konstant tager sig frem på den mest præsentable måde.

For meget af det gode

Da vi kommer om bord den første dag og går på rekognoscering, virker et øredøvende liveband ved poolområdet og en mandekonkurrence i mavefedt-svingning som en smule for meget af det gode og mere noget, der passer ind i en ungrejse til Sunny Beach.

Men vil man undgå de mest bizarre optrin og aktiviteter, viser løsningsmulighederne sig hurtigt. Man kan blot fortrække til mere rolige områder på skibets øverste etager, hvor det er relativt let at finde en krog eller et helle, hvor der er roligt, skyggefuldt eller solrigt alt efter, hvad man søger.

Jo længere tid man befinder sig på denne flydende by, jo flere af dens skjulte perler opdager man.
Desuden sker der det, at størstedelen af gæsterne tager på udflugter eller går på stranden, når skibet lægger til land ved de caribiske øer, hvilket betyder, at man stort set er eneste gæst ved poolen i dagtimerne.

Berusende betjening

Ikke nok med, at man skal befinde sig en hel uge på et flydende luksushotel, man skal også finde sig i, at tænderne konstant løber i vand. Windjammer Café, skibets store daglige restaurant, hvor man kan spise både morgen-, middag- og aftensmad i mere uforpligtende og afslappende omgivelser, imponerer os. Selv om man kan vade ind i badetøfler og shorts, bliver der på ingen måde sløset med kvalitet eller udbuddet af mad, der som alt andet på skibet er overvældende.

Selv ikke en allergisk veganer kan forlade Windjammer uden at være proppet med eksotiske frugter, velsmagende kager eller indbydende salater.

Den er dog ikke at sammenligne med aftenrestauranten, der i indretning, betjening og udvalg overgår alle forventninger. De tre etagers sammenhængende restaurant, der det klassiske interiør taget i betragtning passende er kaldt Vivaldi, Mozart og Strauss, tager pusten fra hele familien den første aften.
Selv om vi er relativt velklædte, føler vi os helt ude af trit med den berusende betjening og de tre retter af en kvalitet som på de bedste danske restauranter. Tanken om at skulle spise så fortræffeligt en hel uge i træk er både tiltalende og en smule uoverskuelig, men vi beslutter at gøre et indædt forsøg.

Aktiviteter for enhver smag

Hver eneste dag om bord på "Adventure of the Seas" sker der lige så meget som på et helt år i en dansk provinsby. Hver aften smider rengøringspersonalet en folder på sengen, hvor man kan læse om alle aktiviteterne den kommende dag.

Én enkelt dag kan man blandt andet opleve kunstauktion, akupunkturkursus, isdans, James Bond-konkurrence, squaredance-undervisning, spanskkursus og klatrevæg-træning. Man skal ret beset være ret konservativ og uengageret, hvis ikke man kan finde en aktivitet, der passer til ens temperament og interesse. Gør man ikke det, havde man sikkert aldrig købt billet til et cruise i første ombæring.
Cruisets største minus for børnefamilier må være, at det ikke er tilladt for børn, der bruger ble, at benytte poolen i børnelandet.

En hel uge uden at kunne soppe er lang tid for en toårig og forældrene, der derfor heller ikke får kølet sig af, når 35 grader føles lidt for overvældende. Det er dog et beskedent minus, der ikke vejer meget sammenholdt med de mange tunge plusser.

Da jeg skal sætte kryds på det udleverede spørgeskema aftenen inden ankomsten til San Juan, er der ingen tvivl. "Excellent" er det eneste ord, der dækker den samlede oplevelse af en uge på "Adventure of the Seas".