Simon Staun
Foto: Simon Staun

Ni timer med The Minds of 99

"I tell you folks, it's harder than it looks. It's a long way to the top, if you wanna rock 'n' roll" lyder omkvædet i en sang med det australske rockband AC/DC.

At man ikke kommer sovende til succes, er The Minds of 99 et turnerende bevis på. Gruppen har slidt sig fra halvtomme, klejne spillesteder til at være på en komplet udsolgt turné på de største spillesteder i landet. Posten i Odense er ét af de steder, hvor efterspørgslen var så stor, at der blev arrangeret en ekstrakoncert. Som naturligvis blev udsolgt.

- Vi har aldrig oplevet, at samtlige koncerter på en turné var udsolgt, allerede inden turnéen begyndte. Der er virkelig sket noget siden Roskilde-koncerten på Orange Scene i juli. Vi har fornemmelsen af, at især det helt unge publikum har taget The Minds of 99 til sig, siger guitarist Anders Folke Larsen i gruppens omklædningsrum på Postens førstesal.

Bandmedlemmerne snupper Red Bull og Pepsi Max fra det fyldte køleskab, mens de smider de medbragte sportstasker med skiftetøj på gulvet. De fleste skovler en håndfuld mini-vingummier eller peanuts i hånden, inden de bevæger sig ned på Posten store scene, hvor de optrådte for mindre end en uge siden. Om seks timer er der igen stuvende fuldt med 900 tilskuere.

- Det er vildt at komme fra det ene udsolgte spillested til det andet. I sidste uge optrådte vi for anden gang i Esbjerg.Første gang i 2016 dukkede der 27 betalende gæster op. Denne gang stod der 1300 på spillestedet Tobakken, siger Anders Folke Larsen.

Alt er vokset

Alt omkring The Minds of 99 er vokset de seneste år. I dag har bandet seks mand med, som ikke er en del af selve bandet.

- Vi har Frans på baggear, Jannik på lys, Thor på monitor, Thomsen på lyd, vores tourmanager Frederik "Frygten" samt vores chauffør Ziggy. At der er flere mand omkring bandet end i bandet, beskriver meget godt, hvor stort et navn vi er blevet. På denne efterårsturné har vi så stor en produktion med, at vi var nødt til at opgradere fra to kassevogne til en lastbil, siger Anders Folke Larsen.

Forventningerne til aftenens koncert er høje. Både fordi fredagens koncert blev en fest for band og publikum, men også fordi de øvrige onsdagskoncerter er gået forbavsende godt.

- Vi optrådte onsdag i Fredericia og Randers, hvor publikum gik fuldstændig amok. Det er som en nytårsaften, hvor man ikke har de store forhåbninger, og så stikker det bare af, siger Anders Folke Larsen.

En finpudset engel

Lydprøven skal blandt andet bruges på at øve en alternativ version af sangen "En engel", som bandet spiller til Kronprinsparrets Priser-arrangementet i weekenden.

Der er et teknisk problem med in ear-systemet, som gør det muligt for lydmanden at indstille lyden i det enkelte bandmedlems høretelefoner. Det tager næsten 20 minutter at finde fejlen. Bandmedlemmerne går rundt om sig selv uden at sige meget. Forsanger Niels Brandt hopper ned foran scenen og begynder at tage armhævninger på det hegn, som skal adskille publikum fra scenen.

- Vi træner hver dag, når vi er på turné. Vi har erkendt, at træning giver energi. Det kan være hårdt at stå op dagen efter en koncert, men man går død, hvis man bruger en halv dag på at ligge og sumpe, siger trommeslager Louis Clausen.

Endelig er der hul igennem, så de kan øve en ny intro til sangen "En engel". Niels Brandt har stadig problemer med at høre sig selv og er ikke tilfreds med sin guitars ekko.

- Prøv lige at gå fra 300 til 800 millisekunders delay (forsinkelse red.), råber Niels Brandt til gruppens baggear-ansvarlige Frans.

De begynder en udveksling af fagtermer så indforstået, at det ikke giver mening at gengive den. Efter at have finpudset "En engel" spiller bandet "Alle skuffer over tid", "K før ærlighed" samt slutningen af "I'm Gonna Die".

- Vi behøver ikke en voldsom lang lydprøve, fordi vi trods alt optrådte på Posten i sidste uge. Det gør det nemmere for vores lydmand at skyde sig ind på en optimal lyd, siger Anders Folke Larsen.

Lydprøven slutter klokken 17. Sølle fire en halv time før koncertstart.

Blå Vicks i øjet

Aftensmaden på Posten er i den tunge ende. Svinekæbe i gelé er ikke optimal benzin på tanken, når man skal hoppe rundt på en scene.

- Heldigvis var der også salat. Og så har en af de frivillige, Gitte, lavet hjemmebagte boller. Vi sulter ikke. Men der er ingen, der spiser meget til aftensmad. Det er alligevel næsten altid de samme retter. I Aalborg er den asiatiske og italienske gryde nærmest identisk. Forskellen er, om det serveres med pasta eller ris, siger Louis Clausen og ler.

- Officielt spiser vi slet ikke. Det eneste, vi indtager, er japanske øjendråber, indskyder Niels Brandt.

Jacob Bech-Hansen, gruppens keyboardkyndige, finder øjendråberne frem. På emballagen er en dråbe udformet, så den ligner et stjerneskud eller en planet, der eksploderer.

- Det passer meget godt med effekten. Det føles som at komme flydende blå Vicks direkte i øjet. Man kan ikke se noget et halvt minut bagefter, men det er den vildeste opkvikker. Vil du prøve, spørger Jacob Bech-Hansen.

Organiske under udvikling

Det er gruppens tidligere tourmanager Søren Borkmann, som har doneret dråberne.

- Søren, der også har været tourmanager for fynske The Eclectic Moniker og MØ, er en shaman. En legende. Hvis han siger god for de øjendråber, tager vi dem. Det kan godt være, de svier for vildt i øjnene, men det skal som bekendt gøre lidt ondt. Dråberne er helt sikkert hamrende ulovlige i Danmark, men gør det kun sjovere at tage dem. Red Bull smagte også meget vildere, dengang man ikke måtte købe dem, siger Jacob Bech-Hansen.

Det er næsten som at overvære en kabaret, når bandmedlemmerne for alvor kører ud af en tangent eller dykker ned i anekdoter og vandrehistorier. Nogle af dem er tydeligvis fortalt så mange gange, at de har fået rynker.

- I Minds handler det ikke om historien, men måden, man fortæller den på. Vores interne sprog udvikler sig konstant. Det handler om at hacke det. Tviste det. Hvis ikke man er med på vores lingo, er man færdig, siger Niels Brandt

Han konstaterer, at den interne humor er vital for bandet.

- Alle de fucking jokes er med til at holde os skarpe. Jeg har ikke været træt af at turnere én eneste dag, fordi vi er en organisme under konstant udvikling. Når vi sidder her på Posten tre timer og fyrer jokes af, betragter jeg det ikke som ventetid. Ventetid er noget, man har hos lægen, konstaterer Niels Brandt.

Sønnike hjælper til

Den sidste halve time inden koncerten lukker bandet ned for at fokusere og snakke alle detaljer igennem. Da de fem medlemmer stimler sammen i en rundkreds bag scenen to minutter i kampstart, er stemningen elektrisk. Louis, Asger, Anders, Niels og Jacob stiller sig med armene om hinanden og pande mod pande.

- Vores arbejdsdag er typisk 14-16 timer. Men det er de næste halvanden time, det virkelig gælder, siger Louis Clausen, inden han suser op på scenen med resten af bandet.

Hvis nogen frygtede på forhånd, at onsdagskoncerten blev en tam affære, tog de fejl. Både The Minds of 99 og publikum giver sig fuldt ud under koncerten, der varer præcis halvanden time som planlagt. Endnu en dag på rockkontoret nærmer sig sin afslutning.

- Det må du ikke kalde det. Det er aldrig en dag på kontoret for The Minds of 99. I dag handlede koncerten meget om sangene og ikke helt så meget om energi. Vi fokuserede på at give publikum lov til at lytte og ikke tvinge det til alt muligt. Det værste er at stå til en koncert og få proppet kommandoer ned i halsen. Det kan nærmest føles som en voldtægt. Man kan heller ikke forlange det samme af sit publikum en onsdag aften som en fredag, siger Niels Brandt, mens han puster ud backstage.

Han mener, at ethvert bands fornemmeste opgave er at læse dets publikum.

- Vi skal afkode, hvilket rum publikum befinder sig i. Og træde ind i præcis det rum og gøre vores bedste. Det, synes jeg, lykkes til fulde i aften på Posten. Man kan ikke sammenligne koncerten i fredags med den i aften. Den var ikke dårligere. Eller bedre. Det var bare noget helt andet, siger Niels Brandt.

Hans otteårige søn Arthur kommer ind og trækker ham i ærmet. Det er tid til at gå ned og møde publikum. Skrive autografer, stille op til selfies og igen være på.

- Min søn er med rundt på hele turnéen. Vi har en sej, ung pige med, som underviser ham og spiller fodbold med ham. Det er fedt, at han kan komme med rundt, for det betyder fandeme noget for en dreng at se, hvad hans far laver, siger Niels Brandt.

Omkring 200 af de 900 publikummere står i kø nedenunder ved merchandise-boden. Onsdag forvandler sig til torsdag, inden The Minds of Mind kan køre mod hotellet i Kolding.