Simon Staun
Foto: Rumle Skafte

Danmarks skæveste duo

Jeg havde forventet at støde på mange ting i backstageområdet på Harders. Men intet kunne forberede mig på det syn, der hænger fat på nethinden dagen derpå: En triumferende Jonny Hefty, der går rundt og hylder sig selv som ubesejret bordtennismester på Harders, mens han svinger et rødt bat i luften.

Fire sejre i træk blev det til for den beskæggede nordjyde, der går under navnet "Danmarks bedste rapper over 40". Bordtennisbordet er et fire meter langt ellipse-formet spisebord, der gør det til en udfordring at have ret lange dueller med alkohol og stærk tobak i blodet.

- Næste gang skal vi sgu have badmintonketsjere med, foreslår Jøden, inden Jonny Hefty hånligt proklamerer, at "badminton er tennis' bøssede fætter" og begynder at svinge feminint med en fiktiv ketsjer.

De to rappere på 39 og 44 år lader humoren få frit løb i deres tekster. På samme måde flyver det omkring med jokes og sarkasme to timer inden koncerten. Jøden piller et hjortegevir ned fra væggen og placerer foran sit skridt.

- Kunne det ikke være fedt at optræde med det stikkende ud gennem bukserne, siger han til en klukkende forsamling.

Jonny Hefty begynder at lege med ordet hjort og begynder at synge "tak for hjort" i stedet for duoens sang "Tak for lort" og konstaterer, at han "står i hjort til halsen".

Hotdog-holder i bilen

Det er ikke kedeligt at opholde sig i selskab med de to rappere, der har opholdt sig noget mere tid sammen, end jeg vidste. Da de begge blev singlefyre for et års tid siden, flyttede Jøden som den muligvis første 39-årige mand i verdenshistorien fra København til Jonny Heftys fødeby Aalborg.

- Jeg magtede simpelthen ikke at vende hjem til Aarhus med faren for at falde i alle de gamle mønstre. I stedet for flyttede jeg til Vestbyen i "Ålleren" og rykkede ind hos Jonny. Det var lige som tv-serien "Buttom" lige bortset fra, at vi ikke slog en varmelæsermand ihjel, fortæller Jøden.

- Det var et helt år med Playstation, huller i sokkerne, grønne sodavand og ostepops. Det var party all night long, og det gør i hvert fald ikke fortællingen om "Hefty og Jøden" ringere, at vi har boet i "ollekolle" sammen og kører rundt i en Brian-bil med terninger i forruden, dobbelt udstødning og fransk hotdog-holder, siger Jonny Hefty med et smil.

Maven skal være bar

Deres fælles passion har i et snart et årti været at skrive skøre ord i rim og få andre til at grine af dem. Jonny Hefty kalder det "bar mave-musik".

- Når der er nok knald på musikken, ender det altid med bar mave. Det er lidt det samme, som når Nicklas Bendtner hiver pikken frem og begynder at knalde en taxi. Man skal bare have tøjet af, konstaterer Jonny Hefty.

På en stor tavle i lokalet står der skrevet med kridt: "Jonny Hefti og Jøden". Jonny Hefty fryder sig over, hvor mange forskellige måder hans navn staves.

- Så se Harders egen plakat, der hænger i hjørnet. "Johny Heftig". Det er tre fejl på to ret korte navne. Man burde ellers tro, at to navne på fem bogstaver, som begge ender ned "y", havde en vis rytme i sig. Derfor har vi skrevet i kontrakten, at vi skal have en flaske rom, hvis mit navn er stavet forkert, siger den snu nordjyde.

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at de begge ynder at slukke tørsten med andet end kildevand og skyller efter med en god joint. Men de må ikke ryge inden for på Harders, så jointene ligger slukkede på bordet.

Efter koncerten kommer en række fans ind, der gerne vil have autografer. Da overtatoverede Buller hiver en joint frem og spørger, om de ikke er søde at signere den, klapper de højt af begejstring.

- Den her joint skal ikke ryges. Den skal i glas og ramme, udbryder Buller efterfølgende.
Man fristes til at kalde den et evigt minde fra en usædvanlig skæv aften.

Næste lørdag er det Kulturmaskinen i Odense, der står for tur. Hiphop-elskere kan roligt begynde at glæde sig. Jonny Hefty og Jøden er mindst lige så tændte og morsomme på scenen som bag den.