Simon Staun
PR-foto

Ikke længere liv eller død

Det er præcis et årti siden, norske Turbonegro optrådte i Roskilde Festivals Arena-telt, der dengang hed Grøn Scene. Siden dengang er der vendt op og ned på mange ting i bandet, der både har været gået hver til sit, mistet den legendariske forsanger Hank Von Helvete og indlemmet to nye medlemmer.
Leadguitaristen, det lange tynde rær Knut "Euroboy" Schreiner, er nu et af de medlemmer, der har været med længst tid. Han blev en del af gruppen i 1996.

- I løbet af det seneste årti har Turbonegro oplevet både at udvikle sig ekstremt og implodere som band. Vi har mistet medlemmer til stofafhængighed og havde svært ved at bevare den interne respekt. Samtidig var det vanskeligt at leve op til vores egne tårnhøje forventninger, da vi gerne ville være lige så store som vores venner i The Hives og Queens of the Stone Age. Det tærede hårdt på bandet, der besluttede at holde pause på ubestemt tid i 2008, siger Knut Schreiner, mens han og resten af bandet nyder en fyraftensøl bag Orange Scene på Roskilde Festival.

I 2010 blev det meldt ud, at Turbonegro ville genoptage karrieren med en ny forsanger. Mange tvivlede på, at bandet ville overleve tabet af den legendariske kultforsanger, der nærmest var indbegrebet af bandet. Det gik dog lettere end ventet at indlemme Tony "Duke of Nothing" Sylvester.

- Han var nærmest født til at træde ind i Turbonegro. Da han kom med, var vi alle blevet mere modne og havde  erfaret, at bandet ikke handlede om liv og død længere. Mere om at have det sjovt, hvilket fjernede en del pres fra vores skuldre. Da vi gik  i studiet og indspillede albummet "Sexual Harassment", var kemien suveræn. Roskilde Festival havde en delegation på by:Larm-festivalen i Oslo, og de bookede os straks til Orange Scene efter at have set os. Så vi er tilbage med maner, siger Knut Schreiner.

Stadig ikke noget tabe

Bandet har skrevet sangen "The Age of Pamparius" med sætningen "nothing to loose", der går igen. Det mantra er let at efterleve, når man er et ungt band uden familie, forpligtigelser og et etableret navn at skulle "forsvare". Men hvordan efterlever man den filosofi på 24. år?

- For det første skal man huske, at de fleste af vores sange er skrevet, mens vi var i starten og midten af 20'erne. Jeg mener nu heller ikke, at vi har så meget at miste i dag, fordi der rent musikalsk ikke er så meget på spil. Netop fordi vi har fået koner og børn i mellemtiden foruden andre job og interesser, der ikke handler om musik. Jeg tror bestemt ikke, at den mere afslappede tilgang påvirker musikken negativt, for selv om det lyder som en kliché, er det min overbevisning, at bandet aldrig har lydt bedre, konstaterer Knut Schreiner.

Mange norske punk- og rockbands er langt mere anarkistisk funderede end danske bands. Til gengæld har Norge ikke haft tilnærmelsesvist samme problemer og uroligheder med den ekstreme venstrefløj og autonome, der i Danmark har sat ikke mindst Nørrebro på den anden ende flere gange.

- Min fornemmelse er, at der ikke længere er den samme modstand mod etablissementet som for 20 år siden, hvor jeg var teenager. Jeg går faktisk på universitetet i dag, og de unge studerende er slet ikke så rebelske eller radikale, som de var dengang. Livet i Norge er simpelthen for godt til at gide protestere. Alle går ind for en renere verden og dyrevelfærd, så det kan man jo ikke rigtig være imod, forklarer Knut "Euroboy" Schreiner.

Ved siden af ham sidder gruppens nyeste medlem, trommeslageren Tommy "Manboy" Akerholdt, der har dyrket Turbonegro siden sine teenageår. Han har ikke sagt er ord under hele interviewet, men blot nikket. Jeg spørger ham, hvordan han er faldet til, så han ikke føler sig helt overset.

- Jeg har fulgt Turbonegro tæt gennem hele min egen karriere og krydset veje med dem flere gange. Jeg turnerede med bandet i flere år som deres guitartekniker, derfor har det været ret let at falde ind i bandet. Modsat vores nye forsanger Tony kan jeg også sidde og gemme mig lidt bagved, så det har været ret let at finde mig tilpas. Det har været "fun" fra "day one", fortæller Tommy Akerholdt.

Føler sig stadig unge

Her en time efter koncerten på Roskilde er begge medlemmer ret eksalterede. De fornemmede begge, at det var "deres" publikum.

- Nogle gange mærker man, at det er Metallicas publikum eller Die Toten Hosens publikum, man står foran. I dag føltes det, som alle foran Orange Scene var Turbonegro-fans, og det var fantastisk, konkluderer Knut Schreiner.

De begynder at remse de mange store navne op, som skal optræde senere på festivalen. Derefter konkluderer medlemmerne, at de på ingen måde føler sig tynget af alderen endnu.

- Når man står på samme scene som Bobby Womack og Kris Kristoffersen, føler man sig jo nærmest som et kuld unge knægte, selv om Turbonegro har eksisteret siden 1989, siger Knut Schreiner, der har tænkt sig at opleve flere koncerter efter interviewet.