Simon Staun
Foto: Simon Staun

Støjrockens evigt foranderlige kamæleon

Man skal passe på med at strø om sig med "legende"-prædikatet, men Thurston Moore er for mange rockfanatikere netop det.

Den tidligere Sonic Youth-guitarist er en kamæleon, som ubesværet skifter musikalsk kulør, når han springer fra grænsesøgende improvisationsmusik til afdæmpet country og videre til forvrænget støjrock.

Han har medvirket på samtlige 16 Sonic Youth-udgivelser og derudover udsendt fem soloudgivelser, hvoraf den seneste "Rock n Roll Consciousness" fra 2017 blander svævende indietoner med brutal dronerock. Thurston Moore stagnerer tilsyneladende aldrig og er i konstant forvandling som søgende kunstner.

- Det seneste års tid har jeg udforsket kompositioner på både 12-strengede elektriske og akustiske guitarer. Det kom blandt andet til udtryk ved en koncert i London. Det er ikke utænkeligt, at jeg til en solooptræden som den på Momentum vil have materiale og noder fra London-koncerten i baghovedet, siger Thurston Moore.

Man skulle tro, det var nemmere at improvisere alene på scenen, men det er faktisk oftere med legesyge kompagnoner, at det stikker af for Thurston Moore.

- Når jeg har venner med på scenen, forvandler sangene sig helt naturligt fra de originale kompositioner. Derfor er der en markant forskel på at optræde alene og sammen med et band. Improvisation handler i særdeleshed om at lytte til hinanden. Hvis man ikke kan høre de andre musikere, spiller man for højt.

En venlig invitation

De blot 150 billetter til Thurston Moores koncert på Momentum er for længst solgt. Interessen for at opleve ham med akustisk guitar - og muligvis på elektrisk - i så intime rammer har potentiale til at blive en sanselig koncert ud over det sædvanlige. Især hvis publikum honorerer Thurston Moores bøn.

- Jeg får stadig kuldegysninger, når jeg sidder på scenen alene med min guitar. Det gør mig til stadighed glad at se et lyttende publikum, der - uden mobiltelefoner i hånden - føler og oplever musikken med hinanden og mig, siger Thurston Moore.

Ikke mindst som forsanger og guitarist i Sonic Youth har han optrådt på et væld af verdens største festivaler. Deriblandt også Roskilde Festival flere gange. Det gør det endnu mere opsigtvækkende, at han står foran blot 150 tilskuere på Momentum. Hvorfor har han overhovedet sagt ja, spørger jeg.

- Jeg fik en venlig invitation, svarer den 60-årige musiker kort og kontant.

Måske Momentum skulle fortsætte med at sende venlige invitationer til andre musikere af samme kaliber?

Underviser i København

Thurston Moore har faktisk befundet sig flere gange i Danmark de seneste år, da han er tilknyttet Det Rytmiske Musikkonservatorium i København som adjungeret professor.

Han holder jævnligt workshops og masterclasses og "giver konservatoriet og musiklivet adgang til sine helt ekstraordinære kompetencer", som konservatoriet konstaterede i en pressemeddelelse, da han tiltrådte for tre år siden.

- Jeg har mødt en lang række unge musikstuderende og gennem dem lært mere om de steder, de kommer fra. Jeg nyder at høre dem snakke dansk, svensk og norsk samt at lære om de pågældende landes kulturer og musik, siger Thurston Moore.

Han har ikke haft specielt fokus på at dyrke danske bands, når han opholder sig i København.

- Jeg har ikke som sådan opdaget danske bands. Det, der har inspireret mig mest, er de kassettebånd, de studerende kommer med, når jeg skal høre, hvad de har gang i med deres respektive grupper, siger Thurston Moore.

Der er ikke så langt for ham at flyve, da han flyttede fra New York til London i 2013.

- London er en fantastisk by, hvis man interesserer sig for musik, kunst, litteratur og poesi. Med de teknologiske muligheder, der er i dag, kan man stort set arbejde fra ethvert sted, og da jeg har drømt om at bo i byen, siden jeg var en ung mand, var det skønt endelig at flytte dertil, siger Thurston Moore.

Efter fem år føler han stadig som en opdagelsesrejsende i den gigantiske metropol.

- London er enorm, og jeg føler stadig, at den afslører nye sider. Jeg elsker de lokales venlige ånd, og det var morsomt at rende ind i punkbandet Public Image Ltd., som jeg drømte om at møde tilbage i 1970'erne. Jeg så det gendannede band for nyligt på 100 Club og hang ud med John Rotten og de andre gutter, siger Thurston Moore.

Konstant på farten

Det kan være en svær disciplin at stille spørgsmål på engelsk, når det ikke er ens modersmål. Bittesmå nuancer kan være afgørende. Som da jeg spørger Thurston Moore, om han stadig formår at rejse nye steder hen med sin guitar. Jeg mente musikalsk. Sådan opfattede han det ikke.

- Min guitar og jeg rejser konstant nye steder hen. Når jeg har optrådt på Momentum i Odense, skal jeg videre til Skopje i Makedonien, hvor jeg skal optræde til en jazzfestival. Min guitar og jeg har ikke foretaget den rejse før, så det ser vi frem til, siger Thurston Moore.

Når man lytter til hans seneste tre udgivelser kan man dog høre, at han også musikalsk rejser til ukendte territorier. Hans tre udgivelser fra 2010'erne, "Demolished Thoughts" (2011), "The Best Day" (2014) og omtalte "Rock n Roll Consciousness" (2017), lyder på mange måder, som om de er skabt af tre vidt forskellige musikere.

- Når du hører markante forskelle i udtrykket, har det den simple årsag, at de tre udgivelser er lavet med tre forskellige hold musikere. Med vidt forskellige intentioner og arbejdsgange. "Demolished Thoughts" er eksempelvis komponeret udelukkende med akustisk guitar, siger Thurston Moore uden at løfte sløret for, om de akustiske sange fra netop det album kommer med på Momentum.

Det er bare at krydse fingre.