Simon Staun
Foto: Jake Morley

Cohens musikalske muser

Ligesom på scenen skulle der have været to kvindestemmer i øret. Men det er kun Hattie Webb, der svarer, da opkaldet til Berlin går igennem.

- Min søster Charley er desværre ramt af halsbetændelse. Hun ligger og hviler sig, så hun kan blive klar til aftenens koncert. Jeg håber, du kan nøjes med mig, undskylder Hattie Webb fra sit hotelværelse.
Søstrene har gjort næsten alt sammen. Men et telefoninterview er lettere med blot én person i den anden ende. Så vi napper en duet.

På søstrenes hjemmeside er de blandt andet kaldt "Den kvindelige udgave af Simon & Garfunkel". Men hvordan ser de to musikere sig selv?

- Det er et interessant spørgsmål. Jeg betragter os som en harmonisk duo, hvor vores stemmer arbejder godt sammen til trods for forskellighederne. Som sangere og søstre er vi helt særligt forbundet. Vi ser os selv som moderne kammermusikere, der kommunikerer via en sjælden intimitet, uanset om vi optræder foran et lille eller stort publikum, siger Hattie Webb.

Søstrene har altid befundet sig på et særdeles solidt musikalsk fundament, fordi de er vokset op i et hjem, hvor alle spillede og interesserede sig for musik.

- Vores far og begge vores brødre er trommeslagere, og Charley og jeg har sunget og spillet sammen hele vores liv, hvilket har resulteret i en intern forståelse og respekt for hinanden, som er ret enestående, fortæller Hattie Webb.

Altopslugende turné

Søstrenes seneste udspil har titlen "When Will You Come Home?" og med tanke på deres talrige koncerter sammen med Leonard Cohen siden 2008, er det et yderst relevant spørgsmål at stille.

- Der er et element af ironi i den titel, men der gemmer sig naturligvis en reference til det at være så meget væk hjemmefra gennem en årrække. Men titlen handler endnu højere grad om at finde frem til det sted i kroppen, hvor vi føler os trygge og hjemme. Min rejse gennem livet indtil nu har netop handlet om at finde frem til en ro og tryghed, uanset hvor jeg befinder mig fysisk. Opskriften er ganske enkel, det handler om aldrig at lade andre bestemme, hvem man skal være. Man skal acceptere sig selv både som menneske og kunstner og aldrig stile efter noget, man ikke er, siger Hattie Webb.

Med det tætpakkede program, søstrene Webb har indordnet sig under, kan man godt forstå, hvis de indimellem glemmer sig selv. De seneste fem år har de medvirket i mere end 300 Leonard Cohen-koncerter. Men de har faktisk pauser undervejs, understreger Hattie Webb og fortæller, at de bruger dem på at skrive, indspille og udgive deres egne sange.

- Min søster og jeg skiftes til at lægge lejlighed til, hvor vi så mødes og idéudvikler. Når vi er på turné med Leonard Cohen, er det nærmest "altopslugende". Når man indlemmes i hans trup, giver man absolut alt, man har i sig. Det er en ære og et privilegium, som man konstant vil leve op til. Det efterlader ikke energi til at fokusere på egne sange, fortæller Hattie Webb.

Hun har ikke tænkt så meget på, hvordan søsteren og hun selv har udviklet sig som sangere og instrumentalister, siden de blev hyret af Leonard Cohen. Men at de har flyttet sig, er hun ikke i tvivl om.
- Når man igen og igen befinder sig i ekstremt krævende situationer foran et enormt publikum, skal man dykke helt ind i sig selv og essensen af sangene. Når man står ved siden af nogle ekstremt dygtige musikere, vil man også gøre sit ypperste for at følge trop. Vi presser os selv til at gå længere og længere ind i os selv og sangen, kan jeg sige på vores begges vegne. Når man arbejder sammen med Leonard Cohen er det umuligt ikke at blive draget af hans etik og stræben efter det ekstravagante. Det har været ekstremt øjenåbnende at følge hans arbejde på tæt hold, siger Hattie Webb.

Det er nærmest umuligt for søstrene ikke at blive inspireret og påvirket af den canadiske legendes måde at skrive og fremføre sange på. 

- Der er en rigdom og en dybde i hans sange, der er uden sidestykke. Der er altid mere at hente og lære. Det giver lytteren en udpræget nysgerrighed og interesse i sangen, og som sangskriver får man et indblik i, hvordan en sand mester skærer sine sange til. Han har et imponerende instinkt for detaljen og en uforlignelig evne til at skabe sproglige billeder, som forhåbentlig smitter lidt af på os andre, siger Hattie Webb.

Søstrenes stjernestund til koncerterne er ofte deres duet på "If It Be Your Will". 

- Når vi skal fremføre den, forsøger jeg altid at fornemme min søster og Leonard Cohens tilstedeværelse. Jeg mærker mine ben forbinde sig ned i jorden, og jeg føler mig nærmest som et træ, der slår rødder og bliver en del af skoven. En del af noget større, som en koncert med et band og et publikum også er. Målet er jo at smelte eller vokse sammen på kryds og tværs, fortæller Hattie Webb.

Cohens Have

På Youtube og andre videoportaler kan man læse i kommentarfeltet til netop "If It Be Your Will", at mange mener, de to søstre har en lighed med de to kvindelige sangere i ABBA. Det havde Hattie Webb ingen anelse om.

- Er det rigtigt? Wauw, det vidste jeg slet ikke. Jeg elsker den sammenligning, og jeg er helt vild med ABBA's lyd. Agnetha og Anni-Frid har også meget forskellige stemmer, der tilsammen skaber noget helt ekstraordinært. Det er præcis det samme, min søster og jeg gerne vil opnå, konstaterer Hattie Webb.
Senest Cohen optrådte i Odense, var det på Engen ved Fruens Bøge. Denne gang bliver det i Kongens Have. Det glæder Hattie Webb.

- Kongens Have! Det navn passer perfekt til Leonard Cohen. Han har en meget kraftfuld karisma og unik tilstedeværelse, og det er heller ikke helt ved siden af at kalde ham for konge, når det kommer til sangskrivning, konkluderer Hattie Webb.