Simon Staun
PR-foto, Sony Music

The Vaccines fandt kuren

Turnélivet kan være hårdt. Det er bassisten Árni Hjörvar og guitaristen Freddie Cowan fra britiske The Vaccines et levende - eller skulle man sige halvdødt bevis på, da de tropper op for at give interview få timer før en koncert i Aarhus.

Det er dog hverken stoffer, sprut eller starfuckers, der har kørt dem over. Det er transporten fra England til Danmark, der har betydet, at de fik mindre end fire timers søvn. Alligevel svarer de lystigt og beredvilligt på spørgsmålene, hvilket indikerer, at bandet er så ungt, at det endnu ikke er blevet helt træt af medierne.

- Du skyder bare løs! Og hold dig ikke tilbage fra at spørge ind til sangen "Norgaard". Ingen udenlandske medier har interesseret sig specielt for den, understreger den islandskfødte Árni Hjörvar, der har boet et år i Brøndby som barn og derfor forstår dansk.

Sangen, han refererer til, handler om den danske model Amanda Nørgaard, som forsangeren fra The Vaccines, Justin Young, mødte på en dobbeltdate.

- Justin var af sted med en ven, der endte med at tage hjem med begge de piger, de mødte. Justin tog i stedet alene hjem og skrev en vred sang, der varer 98 sekunder, fortæller Freddie Cowan med et drenget smil.

Amanda Nørgaard tog det pænt. Senere medvirkede den danske model i en af gruppens musikvideoer, og begge musikere mener, den slår Chris Isaaks musikvideo til sangen "Wicked Game", hvor Helena Christensen smyger sig på stranden foran kameraet.

- Vores video er langt bedre! Der er vi fire musikere og Amanda Nørgaard, der fjoller rundt mellem tennisbolde og ketsjere. Der er langt bedre end en halvnøgen kvinde på stranden, konstaterer Árni Hjörvar tørt.

Læsset med viden

Den islandske bassist er ikke kun musiker. Han er også bandets guide, når de ankommer til nye byer. Af en eller anden grund er han læsset med paratviden, uanset hvor The Vaccines lander.

- Det er sådan noget som: "Vidste I, at 75 procent af Detroits befolkning er afroamerikansk" eller "at prisen på boliger er faldet med 58 procent i Detroit de seneste tre år?" Fuldstændig ubrugelig viden som jeg underholder alle med. Danmark kender jeg selvfølgelig også en del til, fordi jeg har boet her. Men de fleste danskere ser af en eller anden grund forundrede ud, når de hører, jeg boede i Brøndby, siger Árni Hjörvar og ler.

Han undskylder, at han ikke taler dansk længere, inden han forsøger at sætte ord på, hvor stærkt, det er gået for The Vaccines.

- Medierne skriver konsekvent, at vi kun eksisteret halvandet års tid. Det er en sandhed med modifikationer. Det er korrekt, at gruppen først officielt blev dannet i 2010, men der havde vi allerede spillet sammen et godt stykke tid på kryds og tværs. Det, der skete i 2010, var, at mange forskellige ting gik op i en højere enhed, konstaterer Árni Hjörvar.

Freddie Cowan mener, det er svært at beskribe mekanismerne bag en gruppes pludselige succes, men påpeger, at historien igen og igen viser, at fire individualister ind imellem rammer en speciel nerve og lyd, som ikke kan forklares.

- Vi var alle ret desillusionerede og opgivende, da vi mødtes. Pludselig havde vi fundet den rette kur i fællesskab. Nu forsøger vi efter bedste evne at følge den udstukne kurs uden at gå på kompromis med vores musik på nogen som helst måde, fortæller Freddie Cowan.