Simon Staun
Foto: Jørgen Outzen

The Straits bedre uden Knopfler

Gruppen The Straits består af de tre oprindelige Dire Straits-medlemmer Alan Clarke, Phil Palmer og Chris White samt en håndplukket flok musikere.

Kaptajnen eller den musikalske leder om man vil på den nye skude hedder Alan Clark. Han svinger sig op til at sige, at The Straits til tider er et bedre band end moderbandet Dire Straits, der har solgt mere end 120 millioner albummer og begik et af 1980'ernes største succeser med "Brothers in Arms"-albummet fra 1985.

- The Straits har en fænomenal rytmesektion, der overgår alt, jeg tidligere har oplevet. Vores trommeslager Steve Ferrone er ganske enkelt verdens bedste, og de øvrige medlemmer er alle virkelig dygtige, fortæller Alan Clarke, der selv har udvalgt musikerne samt den nye forsanger og guitarist, der skal forsøge at udfylde Mark Knopflers enorme fodspor.

Terence Reis hedder manden, som mange sætter spørgsmålstegn ved. For kan han afløse en frontfigur, der om nogen blev symbolet på Dire Straits?

- Det mener jeg bestemt, han kan. Jeg fandt nærmest Terence ved en tilfældighed over internettet, og han var let at overtale til jobbet. At finde en værdig afløser for Mark Knopfler har altid været selve nøglen til at lave et projekt som dette. Jeg kunne have spenderet resten af mit liv med at lede, men skæbnen ville heldigvis, at jeg fandt ham usandsynlig hurtigt. Ud over at synge forrygende er han en enormt rar fyr, konstaterer Alan Clarke.

Skibets nye kaptajn

Det kommer ikke bag på ham, at fans og anmeldere er faldet i svime over The Straits' evner på scenen.

- Det var min intention til at begynde med. Hvis The Straits skulle blive en realitet, måtte det være på det absolut højeste niveau og i særdeleshed på samme niveau som det originale band, fortæller Alan Clarke.

Til de første koncerter i England blev han bevæget over, at publikum græd af glæde over genhøret med numre som "Money for Nothing", "Telegraph Road" og "Romeo and Juliet".

- Vi har spillet 10 ekstremt emotionelle og fantastiske koncerter i England, hvor vi har oplevet at få stående ovationer efter andet nummer. Reaktionerne har været så overvældende, at The Straits fortsætter som band og med stor sandsynlighed vil udgive nyt materiale, fortæller Alan Clarke.

Han har dog erkendt, at det aldrig kommer på tale at se Mark Knopfler vende tilbage i folden.

- Han er ubøjelig. Det kommer aldrig til at ske, men The Straits er en fuldgod erstatning. Sangene lyder lige så godt, som de gjorde i starten af 1990'erne. Selvfølgelig har de ændret en lille smule karakter, men det havde de også gjort, hvis Dire Straits var gendannet, gætter Alan Clarke.

Han bruger ofte en analogi for at forklare, hvordan alle "tvivlerne" skal betragte The Straits.

- Dire Straits var lige som et skib, der drev rundt uden kaptajn. Nu har besætningen taget kontrol over skibet, malet navnet "Dire" over og bevaret "Straits". Med andre ord sejler fartøjet for fuld fart igen, konkluderer kaptajn Alan Clarke.