Simon Staun
PR-foto

En varevogn fyldt med rock

The Blue Van fra Brønderslev slår et smut forbi Odense, inden de igen sætter kursen mod New York

Steffen Westmark er som sidste blad i firkløveret The Blue Van netop kommet tilbage fra New York, hvor bandet har givet deres energiske og autentiske bud på retrorock under New Yorks svar på den danske SPOT Festival.

De fire knægte er efterhånden så forfløjne, at der blot er tale om en gennemrejse, inden der igen skal tages en stor bid af Det Store Æble. Alligevel har de besluttet sig for at give tre koncerter tre dage i træk dage, så deres hjemlige fans kan få sig rytmisk julegave på forskud.

- Jeg er i fuld gang med materialet til vores ny plade, som vi går i studiet for at indspille til februar. Så de tre jobs er en glimrende mulighed for at få præsenteret et par af de nye sange som en appetizer, inden det nye album kommer, fortæller Steffen Westmark.

Selv om man burde elske sine sange som små børn, så indrømmer han, at en smule træthed er begyndt at melde sig, da materialet ikke er så omfattende endnu.

- Vi har efterhånden spillet numrene fra "The Art of Rolling" en milliard gange, så det bliver lækkert endelig at kunne supplere med noget nyt. Forhåbentlig opfatter publikum det som en gestus, at de får lidt ekstra og derfor promoverer os over for deres venner, siger Steffen Westmark.

Substans i teksterne

Forsangeren tror ikke, at opholdet i New York påvirker hans sangskrivning markant.

- Det er ikke på nogen måder blevet en overskyggende faktor, at en del af inspirationen stammer derfra. Jeg skriver som altid om det, der lige falder mig ind. Det er da klart, at der sniger sig en smule New York ind, men der er nu også indtryk fra mange andre steder, konstaterer Steffen Westmark.

Sangene er bevidst ikke blevet en gang namedropping, hvor han indlemmer en masse kendte steder for at sælge varen på en billig baggrund.

- Vi fokuserer stadigvæk på substansen i teksterne, og desuden mener jeg ikke, navne på kendte steder nødvendigvis betyder større gennemslagskraft hverken i USA eller Danmark, vurderer Steffen Westmark.

Overlevelse i udlandet

Springet fra Århus, hvor Steffen bor, til New York, sammenligner han med dengang, de rykkede fra Brønderslev til København.

- Situationen er lidt den samme, som da vi måtte begynde forfra med at opbygge et renommé på de små lusede spillesteder i undergrunden i København. I New York er det blot endnu mindre steder for endnu færre penge. Men det passer mig fint, fordi det giver ryggrad, og det betyder, at vi spiller bedre sammen end nogensinde, forklarer han.

Selv om gruppens medlemmer alle blot er omkring 23 år, så har de erkendt, at deres musikstil gør det umuligt at leve af musikken i Danmark.

- Derfor vidste vi ret tidligt, at vi måtte ty til udlandet for at leve af rocken. Men Danmark er jo stadig vores base, så det betyder meget for os, at folk herhjemme påskønner vores musik. Derfor blev de tre frie dage i kalenderen også med det samme byttet ud med tre koncerter, siger Steffen Westmark.

Lortedetektor

The Blue Vans stil er stadig genuint rock med klare referencer til The Who, The Kinks og Manfred Mann.

- Altså vi spiller jo ikke lige pludselig new wave emo-goth. Men vi breder os lidt mere ud, fordi vi som alle andre får nye inputs og inspirationskilder, der trækker os i andre retninger, siger Steffen Westmark.

Han afslører, at det nye albums sange bevæger sig ud i yderkanten af genren med mere melodiske rocknumre og enkelte numre, der nærmest er Motown-soulagtige.

- Naturligvis blandet sammen med vores karakteristiske fuld gas-rocknumre og down to roots blues, tilføjer Steffen Westmark.

Og det kan Studenterhusets gæster se frem til. Forhåbentlig lidt flere end forrige gang varevognen kørte på scenen samme sted, hvor der kun var mødt 30 mennesker op.

- Sandheden er, at vi nogle gange har spillet vores allerbedste koncerter for 15 personer. Når vi giver så mange koncerter, bliver vi nødt til at have det sjovt, når vi går på scenen. Og vi har det sjovt, når vi giver os 110 procent, hvilket publikum så drager fordel af, forklarer Steffen Westmark.

Man fornemmer, at han tager det hele, som det kommer, hvilket bunder i hans nordjyske oprindelse.

- Jeg tror ikke på noget, før det er en realitet. Det har hjulpet mig meget i New York, hvor folk konstant bruger de store ord. Alle er sangskrivere, filmproducenter eller ansat på pladeselskaber. De glemmer så bare at fortælle, at de blot laver kaffe eller har stået med et amatørkamera og fumlet i en baghave. Alt bliver slået stort op, og derfor kan det være en fordel at have en sund skepsis med i rygsækken, siger Steffen Westmark.

Han fandt hurtigt ud af, at man let kunne tabe sig selv, hvis man lod sig fylde med alt store ord. Derfor har han for længst fået installeret en bullshit-detektor, som han med et højt grin kalder den.

Masser af respekt

Fra verdens navle i rockbranchen kan der være langt både mentalt og geografisk til Brønderslev, hvor de fire gutter stammer fra. Alligevel glæder de sig til at komme hjem til jul.

- Det bliver skønt at komme hjem til familien og kødgryderne. Desto mere man rejser, desto kedeligere bliver Brønderslev, men et par dage til jul, det skal man da, fortæller Steffen Westmark.

Han kan stadig more sig over den forandring, der er sket i hjembyens forhold til de fire knægte.

- For fem år siden var vi de dér mærkelige gutter med langt hår, der legede med musik. Nu er vi pludselig hele kommunens stolthed. Folk på mine forældres alder følger med i, hvad vi laver og hører vores musik. Og det er ensbetydende med masser af respekt på de kanter, konstaterer Steffen Westmark.