Simon Staun
Foto: Carsten Snejbjerg

Slash orker ikke stjernenykker

På Slash' seneste album "Apocalyptic Love" fra 2012 skiller sangen "No More Heroes" sig ud. Den handler om at miste tiltroen til sine helte. Den er inspireret af mødet med mennesker, han professionelt eller kunstnerisk har beundret på et tidspunkt, men har mistet respekten for.

- Mit ændrede syn på dem udspringer især af mine personlige møder med dem. Det sker ikke ofte, men jeg har prøvet et par gange at blive slemt skuffet, når jeg stod over for en person, jeg har set op til af forskellige årsager. Sangen handler dog i lige så grad om de politiske "helte", der efter noget tid viser sig at stå for noget andet end det, man havde håbet, fortæller Slash, der helst ikke kommer med specifikke navne, selv om han udtaler sig til et dansk medie.

Han tilstræber selv at være imødekommende og nede på jorden i sit møde med "almindelige" mennesker. Han understreger flere gange, at han hader, når folk viser sig at være falske eller slet og ret uhøflige. Uanset hvor berømte de måtte være. Måske hænger det sammen med, at han gennem sin mor, der var kunstner, og hans far, der blandt andet tegnede pladecovers for Neil Young og Joni Mitchell, mødte en række prominente kunstnere og musikere, da han som barn flyttede fra England til Californien.

- Jeg har faktisk aldrig fået det spørgsmål før. Altså om der er en sammenhæng mellem mine oplevelser som barn, og den tilgang jeg som kendt musiker har til børn og unge. Interessant. Når jeg møder børn, der genkender mig, forsøger jeg ikke at være "rockstjerne"-agtig eller opføre mig som en anden person, end den jeg er. Det handler i bund og grund om at være venlig og oprigtig. Uforskammethed er en af værste egenskaber, jeg kender til, og den er der en del rockstjerner, der lider af, konkluderer Slash.

Fik nok af stoffer

Interviewet foregår en søndag eftermiddag inden hans koncert i Falkoner i København. Hvis Slash havde haft fri og befundet sig hjemme i Los Angeles, ville dagens program se markant anderledes ud.

- Jeg er en rigtig hjemmetype, der holder mig meget for mig selv sammen med familien. Jeg elsker at sove længe, selv om det er umuligt med små børn i huset. Hvis de får mig vækket, hygger vi sammen det meste af formiddagen. Når man har to sønner på 7 og 10 år, er der altid gang i den. Jeg øver flere timer på min guitar hver eneste dag, det skal der også være tid til på mine fridage, konstaterer Slash.

Hans søndage anno 2013 ligner på ingen måde søndagene i 1993 eller 2003, hvor han henholdsvis var en del af Guns N'Roses og Velvet Revolver. Det kan man også høre om i den selvudleverende sang "Not For Me".

- Jeg har en forhistorie med stoffer og alkoholmisbrug, og sangen handler om endelig at nå det punkt i livet, hvor man kan sige fra. Det har forandret mit liv til det bedre, konstaterer Slash.

Han vil dog ikke have, at sangen bliver opfattet som et budskab, publikum eller pladelytterne partout skal rette ind efter.

- Jeg agter ikke at påvirke folks liv eller tankegang. Den handler alene om mit liv, men hvis andre kan relatere til temaet eller tage deres liv op til revision, er det fint med mig. Men jeg advokerer ikke for afholdenhed eller det modsatte. Jeg havde en fantastisk tid i både Guns N'Roses og Velvet Revolver, hvor jeg væltede mig i stoffer og sprut. Jeg nåede bare til et punkt, hvor det ikke gav mig noget længere, fortæller Slash åbent og uden skyggen af irritation over, at emnet er berørt et utal af gange.

Han takker for interviewet, giver hånd og ønsker god koncert senere på dagen. Og lever i den grad op til sine egne formaninger om at være venlig og anti-rockstjerne-agtig, selv om solbrillerne, den høje hat og det slangekrøllede hår gør det lidt svært at abstrahere fra hans legendestatus som én af de bedste og mest indflydelsesrige rockguitarister nogensinde.