Simon Staun
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Kompromiløse skambankere

Da Skambankt spillede dets første koncert i 1994, fandt de dengang tre medlemmer ud af, at de havde en ekstremt god effekt på publikum med deres aggressive punkbeslægtede rock og kompromiløse spillestil. Derfor besluttede de at fortsætte det, der mest var tænkt som en momentan musikalsk afstikker blandt venner. For allerede året efter at gå hver til sit.

Det efterfølgende tiår skulle næsten passere, før Ted Winters, Don Fist og Tom Skalle blev forenet i 2003.

- Da vi endegyldigt fandt sammen, var det som at komme hjem. Vi har jo spillet sammen altid, når vi mødtes. Vi er gode venner, og en af grundene til Skambankt har potentiale, er netop, at vi trives sammen, fortæller forsanger Ted Winters, hvis civile navn er Terje Winterstø Røthing.

Han og de øvrige medlemmer er ikke vokset op i en brutal politistat eller et omklamrende diktatur. Men derfor kan man jo godt synge om voldsregimer, revolutioner og korruption.

- Vi har aldrig tænkt os selv som et politisk band, men da vi af en eller anden grund stadig snakker om det igen og igen, må der jo være noget om sagen. Vi vil bare helst ikke sættes i bås, fordi det er så ekskluderende for et band. Jeg vil hellere beskrive Skambankt som et band, der kæmper for den god sag og forsøger at skrive retfærdighedens sang, siger Terje Winterstø Røthing.

Konstant angrebsposition

I starten handlede bandets agenda meget om humor og om at have glimt i øjet. Nu er det blodigt alvor, siger Terje Winterstø Røthing netop med det berygtede glimt i øjet.

- Jeg vil sige det på den måde, at der er masser af humør i Skambankt anno 2009 men ikke så meget humor, hvis det giver mening. Den første plade fra 2004, "Skambankt" var en form for koncertplade, som den ville lyde med en gruppe 16- og 17-årige. Vi kan ikke skrive tekster "Revolusjonens aggregat", "Systemets makt" eller "Kapitalens spel" længere, og heldigvis er det tilladt at udvide horisonten. Derfor lyder vores tredje plade, "Hardt regn" slet ikke som den første, forklarer Terje Winterstø Røthing.

Sangene "Systemets magt" og "Politistat" var to af de ni sange, Skambankt skrev på en enkelt dag. At de begge er med på debutalbummet, har to årsager: at vise, at sangene var gode nok til at komme på plade, selv om de var skrevet på rekordtid, og at give et billede af, hvordan Skambankt lød, da det blev født som band.

- At man på en eftermiddag kan skrive to sange, der er gode nok til at komme på plade, taler for sig selv. Men det var jo ikke fordi, vi væltede os i succes. Vi startede med alle spille foran fem tilskuere hjemme i Norge, så det slår os ikke ud, at der kun var 60 til vores forrige koncert på Posten. Vi tager ikke noget for givet og arbejder konstant som altid. Det er en form for konstant angrebsposition, siger bassist Tollak Friestad.

Alter ego-skandaler

I Norge kommer der en ny musikalsk trend hvert femte år med udgangspunkt i Bergen. Deraf navnet Bergen-bølgen. Denne gang er det new wave, der skyller hen over de norske fjelde.

- Vi stiller os undrende over for new wave-genren. Derfor ser vi os selv som et modsvar, der forsøger at forny rocken på samme måde, som Queens of the Stone Age har gjort det. Vi leger med genrene og søger at forædle punkrocken, da vi altid har været optagede af at være nyskabende. Man kunne kalde os "Klepp-tsunamien", foreslår Tollak Friestad alias Don Fist.

Han forklarer, at bandet altid haft en tradition med alter egoer, fordi man lettere kan gemme sig under deres beskyttende vinger.

- Hvis der sker en eller anden skandale på en turné, kan man altid sige: "Det var ikke mig, det var Don Fist", forklarer Tollak Friestad.

Han er kommet galt af sted et par gange med sit alter ego. Blandt andet da han var ude at spise med sin kæreste i Oslo og havde en T-shirt på, der havde påskriften "Mister Fister" og et billede af en knyttet næve.

- Min kæreste sad og stirrede på trøjen. Og pludselig kunne jeg se, at hun forstod, hvad navnet betød, og hvad folk tænkte om hende. At se hendes ansigt, når forbipasserende først så min trøje og stirrede på hende bagefter var uforglemmeligt, siger Tollak Friestad og ler.