Simon Staun
PR-foto Samy Khabtani

En stemme fra en anden planet

I et årti har man kunnet læse og høre kommentaren: "Ingen, der har medvirket i X Factor, er nogensinde slået igennem efterfølgende". Det er lodret løgn. 25-årige Martin Hedegaard er et lyslevende eksempel på, at den fordom ikke holder stik.

Efter at have skjult sig under mediernes radar i en årrække er han vendt tilbage som vitalt og vokalt omdrejningspunkt i det pompøse popband Saveus. Med en stemme så kraftfuld og særegen, at man skal være ualmindeligt kritisk for ikke at lade sig begejstre.

- Som 22-årig havde jeg brugt et par år på at skrive sange til andre og ikke optræde. Jeg begyndte lidt efter lidt at mærke, at sangene fortalte min historie og ikke bare én historie. Dem ville jeg ikke give videre til andre sangere. Derfor blev Saveus født i begyndelsen af 2015. Bandnavnet er inspireret af sangen "Will Somebody Save Us", der var én af de første af mine egne, siger Martin Hedegaard.

Han kalder det "megafedt", at Saveus-projektet på forbløffende kort tid er blevet en succeshistorie.

- Det har været fantastisk at opleve, hvordan vores fanskare er vokset eksplosivt. Vi har allerede prøvet at sælge samtlige billetter til koncerterne på vores forårsturné. Det er svært at begribe, siger Martin Hedegaard.

Kvartettens medlemmer har også måttet gnide sig i øjnene, når de har læst de bragende gode anmeldelser for Saveus' optrædener til P3 Guld, på Roskilde Festivals Countdown-scene og Northside Festival. Denne sommer sætter Saveus formodentlig trumf på, når bandet åbner Roskilde Festival på Orange Scene foran 40.000-50.000 tilskuere. En koncert, Martin Hedegaard ikke tøver med at kalde det foreløbige højdepunkt i Saveus-sagaen.

- Vi har haft nogle helt vilde oplevelser indtil videre. Til P3 Guld, hvor ingen anede, hvem vi var, var det sindssygt at optræde for første gang offentlig med Saveus. Sidste år på Northside, hvor de måtte lukke for adgang til vores koncert, fordi der ikke kunne stå flere foran scenen, var også en surrealistisk oplevelse. Men at åbne Roskilde Festival på Orange Scene til juli stikker det hele. Jeg har stået så mange gange foran den scene og drømt, det var mig, som befandt mig deroppe. Nu sker det fandeme. Det er ikke til at fatte, siger Martin Hedegaard.

Vil ikke modbevise noget

Nogle af hans største musikalske oplevelser har fundet sted på den ikoniske scene, der uden sammenligning er den mest legendariske i landet.

- Jeg hørte Kendrick Lamar i 2015, hvor jeg var helt blæst omkuld. Jeg er stor fan af hiphop, og han leverede én af de bedste hiphop-koncerter, jeg nogensinde har hørt. Arctic Monkeys i 2011 - mit debutår på festivalen - står også som noget helt unikt. Da jeg gik i gymnasiet i Viborg, hørte jeg deres cd "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not" hver eneste dag i bilen fra Ørum. Det var ubeskriveligt endelig at høre dem live, siger Martin Hedegaard.

Han konstaterer, at han ikke anser Roskilde-koncerten som det perfekte modsvar til dem, der hævdede - eller stadig hævder - at ingen slipper fri af X Factor-kløerne.

- Mit mål som musiker har aldrig været at modbevise noget. For mig handler det om at skabe et band, som kan leve af musikken og spille udsolgte koncerter. Jeg laver ikke musik i dag for at fjerne fokus fra min fortid. Men for at bevise, at Saveus og jeg har en eksistensberettigelse i fremtiden, siger Martin Hedegaard.

Aldrig hørt magen

Da Martin Hedegaard og Saveus optrådte for første gang til P3 Guld i 2015, var det som en trold, der sprang op af en æske. Den ranglede teenager fra X Factor var pludselig blevet en ung mand, og det krøllede hår vokset fra en kæk busk til en regulær hæk.

Der var også andre ting, der var vokset i mellemtiden. Stemmen ikke mindst. For selv om den 15-årige Martin Hedegaard kunne matche selveste Justin Timberlake, havde han af gode grunde ikke den dybde i stemmen, som man først får, når bolsjerne er faldet til bunds i slikposen.

- I 2008 bar min stemme tydeligt præg af, at jeg var teenager. Som i øvrigt ikke helt vidste, hvordan jeg sang. Jeg gjorde det bare. Siden har jeg leget meget med mit instrument - stemmen - og fundet ud af, hvor mange ting den kan. Det har været udfordrende og sjovt at gå på opdagelse i. Stemmen udvikler sig også helt naturligt på de 10 år, hvor man går fra at være dreng til ung mand. Min stemme er af flere årsager radikalt anderledes i dag, siger Martin Hedegaard.

Hans jyske ophav fornægter sig ikke, da han skal svare på, hvad der gør hans stemme unik.

- Uha, mit jyske dna gør det svært at svare på sådan et spørgsmål. Men jeg kan sige, at min ambition er, at min stemme på en måde skal befinde sig på en anden planet. Præcis som vores sange. Når man hører Saveus første gang, skal man gerne tænke, at man aldrig har hørt noget magen til, siger Martin Hedegaard.

Sidste brik i puslespillet

Saveus er retfærdigvis et band med fire medlemmer. Ikke ét. Men Martin Hedegaard er styrmanden med ambitionerne, visionerne og sangteksterne.

Mens mange jævnaldrende sangskrivere går i baglås med kliché-temaer om natklubber, uendelige fester og ligegyldige ungdomstrivialiteter, har Martin Hedegaard kastet sig ud på dybt vand og skrevet sange på sit debutalbum om at være fanget i angstens mørke.

- Mine første sange "Levitate Me" og "Himalaya" handlede i høj grad om at slippe ud af angstens mørke. At komme ud i lyset og være helt høj. Ekstatisk. Da jeg besluttede at lave et helt album, gav det mening, at jeg fokuserede på den anden side. Fordi de to diametrale modsætninger hører sammen, siger Martin Hedegaard.

Mange mennesker kender kun til den smilende, glade dreng fra X Factor. De kender ikke den hårdtarbejdende, selvkritiske og til tider desperate side af midtjyden, der i dag bor i København.

- Sangene på "Neuro" er på en måde den sidste brik i puslespillet. Den, der gør, at man kan se hele billedet af, hvad Saveus er, siger Martin Hedegaard.

Han uddyber, at han indimellem har følt, at hele verdens vægt blev placeret på hans skuldre. At han blev tynget og holdt nede af et pres, han ikke var klar til.

- Det var især som 18-årig, at jeg skulle træffe nogle afgørende valg for, hvor jeg ville hen med mit liv. Det var meget overrumplende og resulterede i nogle tankemønstre, som trak mig for dybt ned i mørket. Det blev uoverskueligt og påvirkede mig enormt meget i en periode, siger Martin Hedegaard.

Den ultimative drengedrøm

Da Saveus gik i gang med at indspille "Neuro", mærkede han igen angsten komme snigende. Formodentlig på grund af arbejdspres og skyhøje forventninger til sig selv.

- Jeg kunne mærke, at de samme negative mønstre begyndte at påvirke mig. Jeg bevægede mig samme sted hen, som da jeg var 18 år. Den erkendelse betød, at "Neuro" fik det overordnede tema om at dykke ned i et mørkt hul eller befinde sig et sted, hvor man ikke kan bunde. I den sammenhæng vil jeg gerne tilføje, at jeg foretrækker musik, som er ærlig, personlig og gør en forskel, siger Martin Hedegaard.

Når man har oplevet angst på egen krop, virker tanken om at stå på en scene foran 40.000-50.000 mennesker relativt angstprovokerende. Men Martin Hedegaard frygter ikke at drukne i menneskehavet på Roskilde Festival.

- Jeg hviler meget i mig selv på scenen, fordi jeg føler mig sikker som sanger. Det handler om ikke at overkomplicere det og bare synge og spille fucking godt. Det er den ultimative drengedrøm, der går i opfyldelse, siger Martin Hedegaard.

Udlandet må vente

Et argument for at stå på Orange Scene er, at man har internationalt potentiale. Det mener Martin Hedegaard bestemt, Saveus har.

- Det næste år eller to har vi fuldt fokus på Danmark, men vi har helt klart en international drøm, vi skal have realiseret. Vi vil bare være sikre på, at vi gør det ordentligt, og vores tanke er, at man ikke både kan satse herhjemme og internationalt på samme tid. Vi er nødt til at prioritere og være realistiske, konstaterer Martin Hedegaard.

Af de ni numre på "Neuro" er de seks aldrig spillet for et publikum. Martin Hedegaard håber, at de mange fans, som gennem længere tid har givet udtryk for, at Saveus meget gerne måtte udgive nye sange, bliver stillet tilfreds.

- Tre dage før det rigtige album udkom, udgav vi ep'en "Your Mind Is Filled With Codes and Signs", der var lavet som et spil, hvor vores fans kunne dykke længere ned i vores univers. Der var kun fem sange på ca. 30 sekunder som indeholdt koder og gåder, vores fans kunne løse for derefter at finde ud af, at noget var under opsejling. At udkomme med et debutalbum halvanden måned før Roskilde er perfekt timing, siger Martin Hedegaard.

Selv om gruppens ep'er og singler har været store succeser, er han euforisk over at udgive et regulært album.

- Jeg bliver aldrig træt af albumformatet, som på mange måder giver mere mening end ep- og singleformatet. Jeg har lyttet til ufatteligt mange plader, der skal høres i fuld længde for at give maksimalt udbytte. Som musiker elsker jeg også processen med at koge 25-30 sange ned til 9-10 stykker. Det tænder mig at finde ind til kernen i sangene og gøre dem til en kompakt enhed. Nu håber jeg, at publikum er lige så tilfredse med "Neuro", som jeg og resten af bandet er, siger Martin Hedegaard.…

Læs hele artiklen på www.fyens.dk