Simon Staun
Foto: Birgitte Heiberg

Keating på toppen af rutjsebanen

- Jeg kan næsten ikke sidde stille af begejstring. Jeg glæder mig SÅ meget til at komme på turné igen. Hvis mit danske publikum nogensinde har skullet købe billet til en koncert med Ronan Keating, er det nu. Jeg har - hånden på hjertet - aldrig følt mig mere motiveret end nu, siger 39-årige Ronan Keating, der indleder sin verdensturné få dage før sin eneste danske koncert i Den Fynske Landsby lørdag aften, 13.august.

Sangeren, der blev verdensberømt som frontfigur i boybandet Boyzone og senere cementerede popformatet med hittene "When You Say Nothing at All" fra filmen "Notting Hill" og "Life Is a Rollercoaster", har ikke turneret længe. I 2015 brugte han sin scene-tid i musicalen "Once" i London, hvor han spillede rollen som Guy 145 gange på blot fire måneder. En rolle, der har haft altafgørende betydning.

- Rollen i "Once" gav mig det største selvtillidsboost i min karriere. Det gav mig modet til at blive den kunstner, jeg altid har drømt om at blive. Det er faktisk lidt skræmmende, at jeg først efter knap 25 år i branchen føler mig selvsikker på scenen, siger Ronan Keating.

Han mindes stadig den første aften i forestillingen, hvor han svedte så meget, at hans fingre gled rundt på guitarstrengene.

- Mine knæ vaklede, og mit hjerte bankede løs. Men jeg kom igennem første aften og sang, som jeg aldrig havde sunget før i hele mit liv. Spillede, som jeg aldrig har spillet. Optrådte, som jeg aldrig har optrådt. Jeg var euforisk og savner den fornemmelse. Men nu starter min turné, og så kan jeg forhåbentlig opleve den følelse igen, siger Ronan Keating på sin mobil fra USA, hvor han er i gang med et photoshoot, som man kan se resultatet af på disse sider.

Mere Ronan end nogensinde

Ronan Keatings seneste album "Time of My Life" er ikke en tilfældig eller misvisende titel. Den 39-årige irer understreger, at han aldrig har haft det bedre.

- Glæden udspringer i høj grad af et ægteskab, der fungerer. Jeg har det fantastisk med min kone Storm. Det er i høj grad hendes fortjeneste, at jeg har lagt så meget hjerte i dette album, siger Ronan Keating.

Han har aldrig brugt så lang tid på at skrive nye sange. Det er første gang i karrieren, han har brugt et helt år på et album.

- Tidligere var rekorden fire måneder, hvilket omfatter både sangskrivning og bloody produktion. Efter fire intense måneder på West End i London med "Once" isolerede jeg mig resten af 2015 og faktisk også de første fire måneder af 2016 for at skrive sange. Jeg har levet med min guitar inden for rækkevidde, og det har i høj grad dikteret lyden på albummet, siger Ronan Keating.

Udviklingen fra "Fires" fra 2008 og til seneste album er klart den mest iøjnefaldende mellem to udgivelser siden solodebuten "Ronan" i 2000.

- Det er uden sammenligning mit største kunstneriske spring i mine 23 år som professionel musiker. Det falder igen tilbage på selvsikkerheden, der kommer i kølvandet på et velfungerende privatliv og succesoplevelsen med "Once". Jeg har hældt mere "Ronan" på et album end nogensinde. Det føles fantastisk, konstaterer Ronan Keating.

En komplet anden branche

Det er de færreste 39-årige musikere, der er på nippet til at fejre 25-års jubilæum. Når Ronan Keating ser tilbage på karrierens begyndelse og sammenligner med i dag, er det to forskellige verdener.

- At sige, at musikbranchen har ændret sig dramatisk, er nærmest en underdrivelse. Internettet, streaming og downloads har vendt alt på hovedet. Da jeg begyndte at sælge musik i 1993, var det på kassettebånd. Nu er kassettebåndet på museum og får snart følgeskab af cd'en, der for alvor kom frem, da Boyzone hittede. Det får mig til at lyde som et gammelt røvhul, men faktum er bare, at intet er, som det var for 20 år siden, konstaterer Ronan Keating.

Han ser bestemt fordele ved den nye virkelighed. Ikke mindst i forhold til, hvor let det er at skabe opmærksomhed.

- I dag kræver det kun et tweet, en Instagram- eller en Facebook-opdatering for at få millioner af mennesker til at lytte til din seneste sang. Hvis jeg skal tage de negative briller på, kan det være, at det er blevet for let at udsende musik og reklamere for den på diverse platforme. Det kan virke uoverskueligt at navigere i dette kaotiske landskab af indhold. Der er fordele og ulemper, og sådan var det også for 20 år siden, konkluderer Ronan Keating.

Sammensat musiksmag

Snakken om kassettebånd fører os til at tale om dengang, man sad og lavede "mix tapes" på en båndoptager. Vi er begge født i 1977, så vi har lyttet til mange af de samme bands i midten og slutningen af 1980'erne. Ronan Keating blev i høj grad påvirket af sine fire ældre søskende, mens jeg som den ældste i min flok aldrig har haft en musikalsk mentor i søskendeflokken.

- Mine ældre søskende har haft en altafgørende indflydelse på min musiksmag. Da de en efter en flyttede fra Irland til USA, overtog jeg gradvist deres pladesamlinger. Som lille dreng hørte jeg plader med alt fra The Police, The Eagles, Culture Club og Frank Sinatra til Bronski Beat og Erasure. Jeg blev efterladt med millioner af lyde og indtryk, som jeg fordybede mig i, når jeg kom hjem fra skole. Det har helt klart resulteret i min eklektiske musiksmag. Min søster har heldigvis de fleste af pladerne i dag, så de er forblevet i familiens eje. Jeg skal faktisk have investeret i en pladespiller, så jeg kan komme i gang med at samle, siger Ronan Keating.

Måske køber han Fleetwood Macs sublime album "Fleetwood Mac" fra 1975, hvor især sangen "Landslide" funkler. Ronan Keating har nemlig skrevet en sang med samme titel på "Time of My Life". Den handler om bryllupsdagen sidste år i august, hvor han blev gift med den australske model og tv-vært Storm Uechtritz.

- Vi har skrevet sangen sammen ud fra hver sit indtryk af den perfekte dag, hvor man er omgivet af alle dem, man elsker, og græder glædestårer. Jeg har arbejdet sammen med mange i årenes løb, men det var sjovt at arbejde sammen med Storm, fordi det skete ved en tilfældighed. Jeg sad i køkkenet og skrev, mens hun var optaget af noget andet. Hun begyndte at komme med forslag til mig, og inden vi havde set os om, havde vi skrevet en sang sammen. Det var meget organisk og naturligt, og det er bestemt ikke utænkeligt, at vi gentager det, når vi skal backpacke næste år, siger Ronan Keating.

Til januar, når der er pause i turnéen, er planen, at de skal backpacke et par måneder i Cambodja, Vietnam, Cuba og omkring Middelhavet. Med den bagtanke at skrive undervejs og forsøge at mønstre samme tålmodighed og fordybelse som med "Time of My Life".

- Jeg tvivler på, at jeg nogensinde kan vende tilbage til at lave et album på få måneder. Når man først har prøvet at gå helt i dybden, virker det forkert at vende tilbage til at ridse i overfladen, konstaterer Ronan Keating.

Inspireret af Springsteen

Når de vender hjem, er det for at fejre hans 40-års fødselsdag i marts. En dag, han ser frem til.

- Jeg er overbevist om, at jeg både som mand og musiker går et fremragende årti i møde. Jeg er i langt højere grad i stand til at nyde mine koncerter og høste frugten af mange års arbejde. Det virker i det hele taget tåbeligt at knokle så hårdt for at nå op på de store scener og så ikke være tilfreds og begejstret, når det sker. Jeg ser i den grad frem mod 40'erne, og mange påstår, det er der, livet for alvor begynder. Så let the games begin, siger Ronan Keating og ler.

Han er i den grad på toppen af rutsjebaneturen, både professionelt og privat. Men han frygter ikke for alvor den dag, hvor det går nedad igen.

- Det er ikke første gang i karrieren eller mit privatliv, jeg har befundet mig på det absolutte peak. Jeg ved, at jeg måske en dag rammer bunden igen. Men så gør jeg det som en stærkere person. En mere forberedt person. En mere hårdtarbejdende person, siger Ronan Keating.

For nylig var han til koncert med Bruce Springsteen, der optrådte tre en halv time. Den koncertoplevelse sidder stadig dybt i ham.

- Bruce er 65 år og knoklede røven ud af bukserne med en kronisk smil på læben. Og elskede hvert minut. Jeg har aldrig følt mig så inspireret. Tænk, hvis jeg kan stå på scenen og nyde det som ham om 25 år, siger Ronan Keating.