Simon Staun
PR-foto

Punk holder Astley på ret køl

Rick Astley har haft en "shitty morning" med bilproblemer og uendelige køer i Londons kaotiske morgentrafik. Alligevel siger han pænt "goddag" og understreger, at hans danske kone har givet ham et specielt forhold til Danmark, selv om vi ikke helt har styr på det med teen.

- Jeg drikker som mange andre briter en hel del te. På scenen har jeg altid en kop varm te med lidt honning i. Det er en psykologisk ting, som er blevet en indgroet vane over årene, siger Rick Astley.

Den 48-årige englænder er ikke helt tilfreds med kvaliteten af te i hustruens fødeland.

- Det er meget svært at finde morgen-te af rimelig kvalitet. Meget ofte er det en usædvanlig smag, som ikke gøres bedre af, at I sjældent putter mælk i teen, konstaterer Rick Astley, inden vi enes om at fokusere på musikken.

Slæbt med af konen

Torsdag aften optræder Rick Astley i Den Fynske Landsby, hvor han deler aftentimerne med tyske Nena. Den britiske popsanger har ikke udsendt et album i snart 10 år, men han har aldrig givet så mange koncerter som nu.

- Jeg optræder langt oftere i dag, end da jeg var verdensberømt for over 20 år siden. Dengang brugte jeg enormt meget tid på at leve op til pladeselskabernes interesser, så de kunne sælge plader og tjene penge på mig. Koncerterne tjente de ikke noget på, så de blev ikke prioriteret nær så højt. I dag skal jeg ikke sælge plader, men kun sørge for, at både publikum og jeg har en god aften, forklarer Rick Astley.

Hvis han skal analysere sig selv på scenen i dag i forhold til de hektiske slutfirsere og starthalvfemsere, er han ikke blot en mere moden musiker, men også en langt mere afslappet.

- Jeg har det sjovere end nogensinde på scenen. De aftener, hvor jeg kan spotte alle de mænd, der er slæbt med af deres koner, stå og synge med i stedet for at hente øl, har vi fat i noget af det essentielle ved koncerter. Det handler om at underholde og blive underholdt. Længere er den ikke, siger Rick Astley.

Han optræder til mange 80'er-festivaler, hvor han typisk spiller under en time, hvilket kun levner plads til hans største hits. Får han halvanden time, spæder han op med covernumre, der får publikum til at spærre øjne og ører op.

- Vi spiller både Daft Punk, AC/DC og Pharrell Williams, når lejligheden byder sig. Det er en bunke sange, vi har i baghånden og altid kan hive frem, så vi holder os skarpe og selv er underholdt på scenen. Hvis mine musikere udelukkende spillede mine gamle hits år ud og år ind, ville de ikke være oppe på tæerne, som de er nu, konkluderer Rick Astley.

Berømt døgnet rundt

Han holder sig selv i mental og fysisk form ved at spille trommer i en punktrio ved siden af sin professionelle karriere. Sammen med to gamle venner kaster han sig over de punksange, han lyttede til som teenager.

- Vi spiller sjældent koncerter og udelukkende i forbindelse med velgørenhedsarrangementer. I stedet for at tage ud at jage unge kvinder, som nogle midaldrende mænd gør, kanaliserer vi vores midtlivskrise ud gennem punkmusik. Det ser ud til at holde den i skak indtil videre, siger Rick Astley og ler kækt.

Han har hjulpet mange mennesker gennem sit liv. Især i perioden efter, han satte musikkarrieren på stand by i 1993.

- Efter jeg trak stikket, havde jeg masser af tid til at stå til rådighed og bare være der for mine venner. Når de havde problemer med konen eller havde brug for en at snakke med, var min dør altid åben. Selv om jeg ikke åbnede et galleri, begyndte at designe møbler eller noget andet smart, var det på det personlige plan en givtig og vigtig periode i mit liv. Jeg kunne koncentrere mig om at være far, ægtemand og landede som "normalt" menneske efter fem sindssyge år, hvor berømmelsen fulgte mig døgnet rundt. Det gør den heldigvis ikke længere, siger Rick Astley.