Simon Staun
PR-foto

I audiens hos de royale

Sidste år gik det galt. Kaiser Chiefs' manager og pladeselskab havde ellers lovet, at ventetiden ikke ville være spildt. Det blev den. Sådan er det at være en lille fisk i et oprørt hav. Når de store hajer som MTV, The Voice TV og TV 2 har fået deres lunser, er det sjældent, at de regionale, danske medier får lov til mere end at slikke tallerkenen ren.

Men heldigvis sker det nogle gange, at både pladeselskab og band holder ord. Forsinket naturligvis. Man er vel stjerne?

Troy Van Leeuwen klinger måske ikke just så meget af verdensstjerne som eksempelvis Björk eller Pete Townsend, men Troy er faktisk guitarist i et af verdens for tiden bedste og mest berømmede rockbands - amerikanske Queens Of The Stone Age.

Knap halvanden time efter forventet ankomst til interviewet ankommer han sammen med trommeslageren Joey Castillo, der ligner Hulk uden den grønne farve. Troy har mørke solbriller på og beholder dem på under hele seancen, der foregår i en skurvogn med en slidt polstret sofa. Brillerne virker som et værn mod massemediernes vampyrer eller et visir, der holder hans øjne usete og forbeholdt de tætte relationer.

Lærte 30 sange
 

Efter at have forberedt spørgsmål og researchet i to timer under en klam teltdug føles det som en kæmpe lettelse, da han på første kryptiske spørgsmål svarer:

- Hey, det var sgu et coolt spørgsmål. Det har jeg aldrig fået før.

Spørgsmålet kan ikke oversættes til dansk uden svære tab, så her kommer det på engelsk:

Starting out in a band called Failure and now being succesfull in a royal band like the Queens do you feel it's A Perfect Circle?

Det lyder sikker sort som en brøndgravers bagdel, men når man ved, at to af hans tidligere bands hed Failure og A Perfect Circle dæmrer det. Og nu til svaret.

- Det kan man godt kalde det. Da jeg begyndte i QOTSA, bestod bandet af Josh Homme, Mark Lanegan, Nick Oliveri samt Dave Grohl fra Foo Fighters. I mine øjne en sand supergruppe og temmelig langt fra de sammenhænge, jeg normalt indgik i. Derfor var jeg topmotiveret for at lære deres 30 sange på blot en uge, inden turnéen med "Song for the Deaf" begyndte, fortæller Troy Van Leeuwen.

I den femårige periode, han har været med, har gruppen gennemgået én lang udvikling. Tidligere blev der skiftet medlemmer ud jævnligt, men Troy Van Leeuwen mener, at bandet efterhånden er blevet et "band band", hvor han har indflydelse på musikken og ikke bare fungerer som en fastansat sessionmusiker.

I musikkens tjeneste

- Jeg har arbejdet som sessionmusiker i mange år, og faktisk følte jeg mig ikke som end kunstner dengang. Det gør jeg nu. Men det lærte mig trods alt at indgå kompromisser, fordi det ikke var min egen musik. Og så betalte det regninger og var sikkert federe end at servere på en skodrestaurant, siger Troy Van Leeuwen.

Han kalder Queens Of The Stone Age's filosofi "Serving the music". I musikkens tjeneste. Det kræver sine mænd, når man samtidig har gang i alverdens sideprojekter.

- Jeg tror, at jeg taler på alles vegne, når jeg siger, at QOTSA er klart det vigtigste foretagende. Når jeg turnerer med dem eller er i studiet, så er det kun dem, der er i mine tanker. Omvendt er QOTSA hele tiden i min underbevidsthed, når jeg spiller med mit eget band Enemy.

Stadig bevæget

Mange kritikere og fans forstår ikke, hvorfor bandet hele tiden skifter kurs. Troy forstår ikke kritikken. Han mener, de hele tiden har benyttet samme formel. Bare med forskellige resultater til følge.

- Vi har aldrig været væk, som nogen har antydet. Vi spiller stadig den samme musik som for fem år siden. Men vi er jo også kun mennesker, der forandrer sig og bliver påvirket af omverdenen. Men det nyeste album "Era Vulgaris" har rigtig nok mere elektronisk lir, forklarer Troy.

Selv om interviewet allerede har taget for lang tid, giver han sig tid til en sidste kommentar.

- Dette er starten på en turné. Derfor har man stadig meget på hjerte og brænder for at promovere det nye album. Man er ganske enkelt i stand til at være oprigtig bevæget. Efter seks måneder, så er det typisk "Less saying -more playing".