Simon Staun
PR-foto, Sony Music

Et rigtigt menneske

Enten går det bedre for Peter Sommers pladesalg, end han giver udtryk for, eller også er østjyden lige så overbelånt som alle os andre.

Hans prominente mørkeblå Volvo 70 vækker i hvert fald misundelse, da den som en supertanker i Rotterdam havn glider ind i parkeringsbåsen ved Skanderborg Station. I første forsøg vel at mærke.

Sidst han hentede mig, var det i en skrammelkasse af en udtjent Citröen, der var købt for præmiepengene til P3 Guld-prisen efter debutpladen "Valby Bakke".

På bagsædet illustrerer barnestolen og børnebøgerne med al tydelighed, at livet som rockstjerne i Østjyllands kuperede terræn ikke kun er en dans på bøgeskovsklædte tinder. Det er daglige ture til og fra børnehave, huslige
rutiner og udmattende indkøbsture.

- Velkommen til klichéerne! Hver og én af dem om at blive far og stifte familie holder. Naturligvis fordi der er en sandhed i dem, man får bekræftet tusindvis af gange, fortæller Peter Sommer, mens automatgearet styrer os gennem hovedgaden og videre ud mod Skanderborghus Hotel, der efterhånden er blevet den faste ramme for vores interviews.

Det var ellers meningen, at mødet skulle have foregået hjemme hos Peter Sommer og fruen Lise Westzynthius. Men da hun er i gang med at indspille, ville det forstyrre unødigt. Derfor står den endnu engang på solbrændt fiskefilet,
flødemasseret mørbradbøf og fortrinlig udsigt over de kronisk smukke søer.
 
Et rigtigt menneske
 

Peter Sommers eget spor i livet er modsat infrastrukturen i hjembyen blevet udbygget betragteligt de seneste to år.

- Hvor mit liv før var en landevej, er det nu en firsporet motorvej. Og på sådan en kan man som bekendt slingre voldsomt rundt. Derfor bliver man til tider langt mere presset og stimuleret på en helt anden måde. Af samme grund er mit seneste album "Til rotterne, Til kragerne, Til hundene" langt voldsommere og mere bredspektret end tidligere, fortæller Peter Sommer.

Han har flere gange skiftet hele sit band ud for at forfølge nye drømme og rykke sig tættere mod den form for rock, han higer efter at skabe. At fungere og navigere i disse sammenhænge er ingenting ved siden af den balancegang, en treenighed med far, mor og barn kan forekomme at være.

- Vi har begge to skullet finde vores placering sammen med og omkring vores søn. Man er måske blevet lidt stødt på "det", man har med fra sin egen opvækst. Derudover har vi skullet erfare, at tid og fritid er en helt anden ting med et barn. Men ved siden af alt piveriet er der jo også meget sjov. Og så får det mig på en eller anden måde til at føle mig mere som et rigtigt menneske, siger Peter Sommer.

 I sangen "Sandhed nr. 502" kommer han med et af sine typiske sprogbilleder "Du blir ædt lissom du selv har ædt! Der blev selv Kjeld fra Olsen-Banden mæt". Han kalder det albummets bedste metafor, fordi den har klare modsætninger og noget genkendeligt i karakteren fra Olsen-Banden.

 - Personligt tror jeg ikke, man får et bedre liv ved at kende "sandheden" eller søge efter den. Det er som at være en kanin på evig jagt efter en gulerod. Det er patetisk. Og hvor mange marker med gulerødder løber man hen over uden at ane det, filosoferer Peter Sommer, der endnu ikke har fundet hen til noget, han vil knæle for.

For ham handler tro mere om, hvordan man siger ting, hvad man foretager sig, og hvordan man tænker.

- Fordi jeg ved, at livet er vigtigt. Det er det, jeg tror på, siger Peter
Sommer, mens lyset skærer sig gennem ruderne og får ham til at misse med
øjnene.

Han tror heller ikke på billedet af et menneske, der har fundet sandheden.

- Og hvis man endelig fandt den, hvad skulle man så bruge den til, spørger han uden selv at komme med svarmuligheder.

 Den slags holdninger gør det forståeligt, hvorfor et nummer som "Hærværk" både rummer referencer til digteren Tom Kristensens hovedværk og Henrik Stangerups rastløse roman "Løgn over Løgn", der fremhæves i sangens første linje "Det her er din Løgn Over Løgn".  

- Det giver mig et enormt overskud at læse "Hærværk" og "Løgn over Løgn", selv om de skildrer et langt skred. De er meget direkte og slår fast, at hånden sidder for enden af armen. Færdigt arbejde. Det er befriende ind imellem at få fjernet nogle af nuancerne, siger Peter Sommer.
 
Russisk roulette

Præcis som sangene på albummet hænger flere af Peter Sommer udsagn under mørke skyer. Men man må endelig ikke forveksle det med sortsyn eller depressive tendenser.

- Det lyder paradoksalt, men jeg har fundet glæden ved ikke at være så glad i musikalsk sammenhæng. Mit album kan sammenlignes med en svinestald. Det er et ubehageligt sted at være, men der er en vej ud for enden, hvilket giver det mening at gå igennem. Albummet skal ikke opfattes som en forsegling af det dårlige. Der er bare ikke noget at grine ad, som titlen indikerer. Det er helt bevidst, at der ikke noget forsonende til sidst. Intentionen er ikke, at man sidder tilbage med et smil og tænker, det hele bare var for sjov. For det er bestemt ikke tilfældet, konstaterer Peter Sommer gravalvorligt.

Flere af teksterne er skrevet på en gammel vens værelse. Bo Ark Rasmussen, som han hed, døde i en ung alder og har allerede været inspiration til flere af Sommers sange. Denne gang er han hovedpersonen i "Hvad sker der i dit
hoved?".

- Den handler om en gang russisk roulette en helt almindelig, stille tirsdag eftermiddag, hvor Bo tog bind for øjnene og gik ned ad trappen og over gaden. I min sang bliver han kørt over og ligger enormt selvmedlidende på vejen. Jeg
havde printet to kopier af sangen ud hjemme hos mine forældre og glemt den ene, så de blev enormt bekymrede, da de læste linjer som "Åh, lad mig blive ramt af en bil, jeg aldrig får råd til at købe. Lad mig få kærligheden at føle
og alle tårer få frit løb" og troede, den handlede om mig. Og det kan være svært at forklare, at det på en måde både handler om mig og ikke mig, fortæller Peter Sommer.

Hans forældre er i det hele taget ikke så fortrolige med hans musikalske univers. De noterer sig mere resultatet af hans succes.  

- De har lidt svært ved at forholde sig til indholdet i min musik, og det er egentlig o.k., indikerer Peter Sommer uden at overbevise mig om, at det nu også er tilfældet.

Sten, saks og papir

I en alder af 34 år mener Peter Sommer, at han efterhånden har fundet hovednøglen til sin egen stemme.

- Det har betydet ufatteligt meget, fordi stemmen er som en iris omkring solen. Nu kan den lave de der fine, flimrende ting, som jeg ikke kunne tidligere, forklarer Peter Sommer, der sammen med sit nye band har fundet over i en genre, han kalder "deres" form for rock. Deres form for steneri.

- De første par plader tog mig med på en tur, som jeg ikke rigtig havde redskaberne til at behandle. Nu er jeg begyndt at finde dem og bruge dem. For halvandet år siden tænkte jeg, at publikum ville kaste noget efter os, når vi
gik på scenen. Det var naturligvis en forlængelse af, at jeg ikke var så glad for det materiale, vi havde med. Det er aldrig optimalt at feste halvt igennem og halvt have lyst til at blive hjemme. Nu vil jeg helt sikkert med til hele
festen. Også selv om den er lidt dyster, fortæller Peter Sommer. 

For første gang i karrieren har han selv tabt kæben, fordi bandet vælter nogle mure rent musikalsk.

- Jeg kan registrere på spillestederne, at publikum også er voldsomt mere begejstret. Måske fordi vi er meget hårdere, end vi selv havde troet, vurderer han, mens sidste slurk kaffe varmer de allerede overophedede stemmebånd.

Regningen skal betales. Både i livet og på restauranter. Hvilken side af bordet den skal ende på afgøres ved "sten, saks og papir". Utraditionelt men helt i Peter Sommers ånd. Han vinder en tæt match efter tre omkampe og
forlænget huggetid.

- Næste gang rafler vi om regningen, siger Peter Sommer, inden han sætter sig ind i verdens sikreste personbil, som smider sig selv i gear og kører med autopilot tilbage mod togstationen, børnehaven og supermarkedet. 

PR-foto