Simon Staun
Foto: Carsten Bundgaard

Hvad fanden er grundlovsdag?

Det er ikke en tilfældighed, at Nephews fjerde album udkom netop den 5. juni. Gruppen valgte helt bevidst grundlovsdag, fordi den forsøger at få sit publikum til at stoppe op og tænke, hvorfor dagen egentlig markeres.

- Rigtig mange unge mennesker aner jo ikke, hvorfor butikkerne har lukket eller hvorfor, de har fri. Derfor er det et signal til især den yngre generation om lige at tænke lidt videre over, hvorfor vi har en grundlov, og hvad den betyder, fortæller guitaristen i Nephew, Kristian Riis.

Bandet er ofte blevet spurgt om, hvilken dato det nu lige var, når de undervejs har sagt at "Danmark/Denmark" udkom grundlovsdag.

- Folk har gættet på alt fra den 7. maj til 12. juni! Derfor ville vi gerne markere dagen og have folk til at reflektere over, hvad grundloven betyder. Den er et helt fundamentalt stykke danmarkshistorie, der betyder enormt meget for vores liv og hverdag. Det er der fandeme ikke ret mange, der er klar over, fortæller Kristian Riis.

Han mener ikke, at bandet kunne have lagt udgivelsesdagen på andre mærkedage som Kristi himmelfartsdag eller pinsedag. De symboliserer noget helt andet end danskhed.

- Der er jo mange dage, der er bundet op på en mand, som levede for rigtig mange år siden. Men han er en del af manges historie også uden for Danmark. Grundloven er en fuldstændig dansk ting og derfor oplagt at bruge, fortæller Kristian Riis, der tidligere har spekuleret i optimale datoer for milepæle i Nephews karriere.

Således indspillede gruppen en rost livekoncert på Roskilde Festival med titlen "07.07.07".

Nephew skal løbe stærkt

Kristian Riis håber, at gruppen med denne udgivelsesdato vil skabe noget debat.

- Det er ikke, fordi vi skal ændre alles syn på grundloven eller Danmark med denne plade. Vi vil bare gerne være med til at rykke folk lidt. Vi er jo blevet opmærksomme på, at Nephew har en mulighed for at skabe noget debat, fordi mange lytter til os. Vi skælder ikke nogen ud for at være dumme, for det er der ved gud mange, som er, inklusive os selv. Det handler mere om, at vi vil have folk til at tage stilling til, hvad de laver, og hvorfor de har de friheder, de har, fortæller Kristian Riis.

Tidligere arbejdede guitaristen hos Music Export Denmark, der blandt andet promoverer danske bands i udlandet. Nu har han sit eget managementfirma, Volcano Management, hvor han blandt andet samarbejder med Veto, Spleen United og Kashmir.

- For mit vedkommende har det været fint at arbejde med at eksponere dansk musik. Det har betydet, at jeg har rejst rigtig meget i udlandet og fået mig til at indse, hvor lille og ubetydelig Danmark er, selv om vi selv kalder det verdens navle, konstaterer Kristian Riis.

Han ser Nephew som et meget professionelt band, der har mindst lige så meget at byde på som mange udenlandske bands.

- Vi kommer bare fra et sted, hvor det historisk set har været svært ved at påvirke udlandet, men Nephew kan eller vil ikke adoptere en anden lyd for at sælge os selv uden for Danmark, understreger Kristisan Riis.

At samarbejde med Veto og Spleen United har givet ham en god indsigt i andre arbejdsmetoder.

En indsigt, der sagtens kan kaste noget godt af sig i længden.

- Det er enormt dygtige og professionelle bands, der giver os konkurrence på den gode måde. Jeg er ganske simpelt kæmpe fan af dem, og vi har stor en samhørighed med dem, fordi Nephew har haft dem med rundt på vores tidligere turnéer. Når jeg ser Spleen United spille, tænker jeg: "Fuck, vi skal løbe stærkt, hvis ikke vi skal overhales". Og det er jo kun sundt, siger Kristian Riis.