Simon Staun
PR-foto

Bogcyklon fra en fjern galakse

- Jeg var fucked up og proppet med sovepiller 24 timer i døgnet. Før vi skulle i gang med vores europæiske turné, befandt jeg mig i en helt anden galakse. Det gik grueligt galt. Jeg tog en overdosis og var meget, meget tæt på at dø, fortæller amerikanske Dave Wyndorf, der i 1992 slog igennem med sit band Monster Magnet, da det udsendte det rebelske og hedonistiske album "Spine of God".

Han er det nærmeste, man kommer på den ukronede konge af stenerrocken, en genre, der hører hjemme i den hårde ende af metalfamilien.

I lang tid havde bandmedlemmerne og pladeselskabet spurgt, om han nu var i gang med nye tekster efter "Monolithic Baby", som udkom i 2004.

- Jeg svarede bare ja hver gang. Men i virkeligheden var jeg så blæst, at jeg ikke kunne skrive en eneste linje. Jeg fik kun skrabet brudstykker sammen af guitarriffs, tekster og trommebeats. Disse stumper er nu blevet til "4-Way Diablo", fortæller Dave Wyndorf, der på grund af genrevalget har haft svært ved at slå igennem i kommercielle USA.

En kamp, der ikke er blevet lettere med årene.

- Det har altid været hårdt at være et rockband. Men det er fandeme blevet endnu hårdere de seneste år. Radiostationerne vil ikke spille dine sange. Mainstream-medierne gider heller ikke rocken. Faktisk vil de slet ikke have musik længere, medmindre et band eller en artist er knyttet sammen med en film, en tv-serie eller modebranchen. Den kraft, der er i at være et band i dag, overses fuldstændig. Jeg savner lidt dagene, hvor de største stjerner ikke var dem, der medvirkede i reklamer eller David Lettermans show, syder 51-årige David Albert Wyndorf.

Han har aldrig drømt om at være mediestjerne. Så længe han kan huske tilbage, har det heddet rockstjerne. Fucking rockstjerne.

Tilbage til mordstedet

Efter at have turneret intensivt i mange år med fatale følger, har Dave Wyndorf tænkt sig at hellige sig studiearbejdet.

- Efter min overdosis kunne jeg pludselig se, at når vi var på tur, gjorde jeg ikke andet end at tage piller, sove og gå på scenen. Jeg fik aldrig skrevet noget, fordi der var for mange distraktioner. Jeg er sangskriver frem for alt. Rollen som performer kommer i anden række. Derfor blev jeg træt af at optræde, da jeg altid gav mig fuldt ud. Man har kraftedeme pligt til at rocke igennem, når man går på scenen. Det er no bullshit!, konstaterer han.

Sådan gik det til i 15 år, hvilket tærede på kræfterne og ikke mindst psyken.

- Min entusiasme forsvandt lidt efter lidt, og jeg blev for opmærksom på, hvad jeg gjorde på scenen. Det er ikke cool. For så er man skuespiller. Og publikum gider ikke se på én, der faker, at de har det fedt. Derfor endt e jeg på massevis af piller og bøvede rundt. Nu har jeg lært lektien, og den handler om at forblive glad. Hvis det betyder mindre turnéren, så må det være sådan, understreger Dave Wyndorf.

Af samme grund er der ikke planlagt nogen turné endnu, hvilket må ærgre de danske fans, der gik glip af den planlagte koncert i Danmark på grund af overdosen.

- Jeg kan knap bruge ordet turné. For mig føles det som at vende tilbage til et mordsted eller orkanens øje. Så kompromisset er, at jeg tidligst skal på landevejen igen næste sommer, fortæller Dave Wyndorf.

I mellemtiden vil han slappe af med sin svenske kæreste og finde ud af, hvor de skal leve. Det ville sikkert være en fordel for danske fans, hvis han slog sig ned omkring Gøteborg, hvor han tilfældigvis mødte sit livs kærlighed i en pladebutik.

-Jeg har netop været på besøg, hvor de tog mig med op på et kæmpe bjerg og næsten slog mig ihjel. Hendes mor sparkede virkelig røv. De dér store, høje mennesker løb bare op, mens jeg, den korte, lille fyr forsøgte at følge trop. Det var helt hysterisk morsomt. Jeg elskede det, næsten råber Dave Wyndorf.

Cyklon ødelagde alt

Gennem hele karrieren har han haft en forkærlighed for svulstige ord som cyklon, kyklop, galakse, evighed, dinosaur og atomar i sine tekster. Det skyldes primært en medfødt interesse for tegneserieuniverset.

- Det er bare den form for metaforer, der visuelt fremmaner et klart billede, uden at de skal gentages for mange gange. Jeg lærte tidligt, at jeg ikke kan skrive fra et fantasi-udgangspunkt. Det handler altid om mig og mine følelser. Men i regulære termer ville teksterne være alt for kedelige, så i stedet blev sproget hentet i tegneseriernes fiktive univers, som jeg har dyrket, siden jeg var dreng. Mine sange om kærlighed, svigt og sex blev pustet betragteligt op. Hvis en kæreste havde slået op, kom sangen til at handle om en cyklon, der ødelagde alt på sin vej, forklarer han.

Efter brydekampen med døden, som han heldigvis vandt, har han læst flere tegneserier end nogensinde.

- I et helt år foretog jeg mig absolut ingenting, fordi jeg var helt blæst oveni. Men nu kan jeg læse op til fem rigtige bøger plus tegneserier om ugen. Jeg ser overhovedet ikke tv. Jeg er genfødt som bogorm, og jeg elsker det, fortæller han og tilføjer:

- Jeg har erkendt, at jo mere man læser, jo bedre har man det. Det er skønt at slibe sin hjerne skarp med masser af informationer. Jeg kan ikke huske alt, men følelsen er alligevel fucking fantastisk.