Simon Staun
PR-foto

Dansende violinist takker Gud

63 millioner gange er Lindsey Stirlings mest populære sang "Crystallize" vist alene på Youtube. I den kan man se den violinspillende artist udfolde sig instrumentalt mellem spektakulære isskulpturer, mens hun laver piruetter og fikse ballettrin. Det er på ingen måde så let, som hun får det til at se ud, understreger den 26-årige artist fra Arizona.

- Jeg har spillet violin i 20 år, og det er utrolig svært at danse, mens man spiller violin. Det er grunden til, at ingen gør det. Det har været en udfordring fra første dansetrin, hvor jeg skulle synkronisere trinene med min violinbues bevægelser. Men jeg er ikke typen, der viger tilbage for en udfordring, og jeg bliver en tand bedre hver eneste gang, jeg optræder eller øver, siger Lindsey Stirling.

Hendes musikalske stil er lige så unik som hendes optræden. Hun blander klassisk violin med noget så atypisk som hiphop-rytmer og dubsteppens dansable beats.

- På et tidspunkt fik jeg nok af min violin, men jeg havde ikke lyst til at opgive den helt, derfor besluttede jeg at gøre det sjovt igen. Jeg spekulerede på, hvilken musik jeg elsker at lytte til og tog dybest set mine yndlingsgenrer og kombinerede dem for at skabe det, jeg laver i dag, fortæller Lindsey Stirling.

Hun mener dog stadig, at man under de mere moderne udtryk kan spore en klassisk violin.

- Jeg bryder mig ikke om at have en lyd, der er for elektrisk. Jeg er først og fremmest violinist, og selv om jeg kombinerer den med elektronisk musik, er violinens melodi og lyde stadig klassisk funderet, understreger hun.

En del af publikums liv

Youtube har spillet en markant rolle i markedsføringen af hende, og samarbejdet med video-instruktøren Devin Graham har resulteret i en omfattende viral succes.

- Youtube har forandret mit liv. Jeg har forsøgt at eksponere min musik på alle mulige platforme, men ingen kendte til mig, indtil jeg begyndte at gøre musikvideoer tilgængelige dér, siger Lindsey Stirling.

For få uger siden kunne man for første gang downloade en Lindsey Stirling-applikation til sin mobiltelefon eller iPad. Det chokerer hende lidt, hvor stærkt det går for tiden.

- Det er vanvittigt at tænke på, hvor hurtig alting har forandret sig. Det er kun et år siden, jeg spillede min første koncert, hvor publikum skulle betale entré. Nu er jeg snart færdig med min fjerde turné og er i Europa for at optræde steder, jeg har aldrig har været før. Det er helt og aldeles fantastisk at stå foran et nyt publikum hver aften og indse, at jeg på en måde er blevet en del af deres liv. Det er ubegribeligt, konstaterer Lindsey Stirling.

Gud holder øje med hende

Når det hele går så rasende stærkt, kræver det, at hun holder benene på jorden.

- Min karriere og omfanget af den vokser så hurtigt, at ingen havde forudset det. Men jeg holder mig nede på jorden og minder mig selv om, at det vigtigste i verden stadig er min familie og mit religiøse ståsted. Jeg sørger for, at menneskerne i mit liv ved, hvor meget de betyder for mig. Og tilstræber kun at omgive mig med gode mennesker, der vil mig det bedste. Jeg er bedste venner med mit crew, og min lillesøster er endda fløjet til Europa, så jeg kunne have noget af familien tæt på, siger Lindsey Stirling.

Som mange andre amerikanere er hun ikke bange for at sætte ord på Guds betydning for sit gennembrud og efterfølgende karrieremæssige himmelflugt.

- Gud har velsignet mig og guidet mig til det sted, jeg er nu. Han har givet mig gaver og motivationen til at nå mine drømme og hjulpet andre mennesker gennem min musik. Det er en ekstrem glæde at være et instrument i herrens hænder. Derfor går jeg i kirke hver søndag, læser de hellige skrifter og lever efter mine overbevisninger. Hvis jeg fortsætter med at efterleve det, skal jeg nok bevare jordforbindelsen, siger Lindsey Stirling, der er mormon.

Man skal elske sig selv

Der findes ikke mange, hvis nogen, musikere der gør det samme som hende rent musikalsk. Men hun er påpasselig med at omtale sig selv som pioner eller opfinder af en ny genre.

- Jeg har altid været imod, at man skal kategorisere ting. Hvem siger, at en violin skal spilles på én bestemt måde?

Hvem bestemmer, at en fotomodel skal se ud på en bestemt måde, eller at én form for skønhed er mere rigtig end en anden? Jeg elsker diversiteten i verden og det faktum, at vi med vores forskelligheder bidrager til livets smag og farver. Gennem min musik elsker jeg at vise, at én af de største glæder i livet udspringer af at elske sig selv, for den man er, konstaterer Lindsey Stirling.

Hun har for længst accepteret sig selv, hvilket dog ikke er ensbetydende med, at hun ikke kan forbedre sig på flere punkter.

- Der er altid plads til forbedringer, når man er violinist og danser, siger Lindsey Stirling, der allerede har inspireret mange unge til selv at kaste sig over violinen.

- Jeg har fået fortalt af en del mennesker, at de har valgt violinen som instrument på grund af mig. Det er skønt at høre. Og til de fynske læsere kan jeg love, at de aldrig har set noget magen til, hvis de kommer til mit show. Det er fyldt med energi og appellerer til alt fra små børn, spillenørder, goth-teenagere og bedsteforældre.