Simon Staun
Foto: Shawn Brackbill

Fremtidens sangskriver

Næppe siden Moses befriede israelitterne har en mand delt vandene så effektivt, som den amerikanske musiker Kurt Vile gjorde det med sin koncert for en måneds tid siden på Roskilde Festival. Den blev kaldt uforlignelig og genial. Samt sløset og ugidelig.

Alt afhænger af betragteren og lytteren. Således også når man taler med den ved første øjekast lidt indelukkede og mutte musiker, der ser mere ned i bordpladen end ind i journalistens øjne. Ved nærmere eftersyn er han ikke uinteresseret eller tilnærmelsesvis snobbet. Blot er en lidt genert type, der hellere vil nørde med musikken end at sole sig i rampelyset og tale om sig selv.

Men rampelyset og interviews er en del af spillet. Og efter Viles fjerde yderst succesfulde udspil, "Smoke Ring For My Halo", der udkom tidligere på året, har spotlysene skinnet ubønhørligt på den 31-årige musiker fra Philadelphia.

Massiv efterspørgsel

Allerede inden, han slog igennem i USA, var der danskere, der skrev til ham, at han snart burde turnere i det lille for ham dengang ukendte land.

- Selv da jeg var en del af undergrunden i USA, kom der forspørgsler fra Danmark, hvilket jeg slet ikke forstår. Det var det samme med Australien, hvor folk, jeg aldrig havde mødt eller talt med, var virkelig hooked på at få mig dertil, fortæller Kurt Vile stadig overrasket.

Selv om han har dyrket musikket nærmest som en religion, siden han var teenager, mener han ikke, han har turneret ret meget i forhold til, at han er 31 år.

- Mange af mine jævnaldrende kolleger har turneret langt mere end jeg. Men det skyldes sikkert, at jeg lige omkring mit internationale gennembrud har stiftet familie og derfor måttet vælge nogle muligheder fra, der ellers var økonomisk og kunstnerisk oplagte, forklarer Kurt Vile.

Omvendt har det muligvis betydet, at der er opstået en relativ stor hype omkring ham, der resulterede i, at hans første danske koncert på Vega i maj var udsolgt, og at der var stor anmelderbevågenhed, da han optrådte for halvanden måned siden på Roskilde Festival.

- Jeg har været helt blæst bagover over den massive interesse indtil videre, og der kun det at sige til det, at hvor der er en efterspørgsel, der kommer mit band og jeg meget gerne forbi, konstaterer Kurt Vile og roder sig i den omfangsrige, krøllede manke.

En musikelskende by

Det er efterhånden sjældent, han befinder sig længere tid af gangen i hjembyen Philadelphia på den amerikanske østkyst. En by med en sprællevende musikscene og især en blomstrende undergrund.

- Byen er hjemsted for mange ultraundergrundsbands, der prægede min ungdom. I dag er der stadig en yderst fertil undergrund med grupper som Pissed Jeans, Dr. Dog, Purling Hiss og Birds of Maya, der med stor sandsynlighed ikke er kendt i Danmark, gætter Kurt Vile.

Den påstand har han temmelig sikkert ret i. Det ville måske se anderledes ud, hvis der var lige så mange "rigtige" pladebutikker, som der stadig er i Philadelphia.

- Der er rigtig mange pladebutikker i byen, hvor der bor mange rigtige dedikerede og videbegærlige musikfans. Jeg har selv brugt en formue og utrolige mængder tid på at støve plader op og kender næsten samtlige pladebutikker. Jeg får efterhånden en ret god rabat, fordi jeg kommer der hele tiden. Eller kom der, retter Kurt Vile sig selv.

Altid arbejdet benhårdt

På grund af sin lille datter på et år har Kurt Vile aldrig turneret flere end fem uger ad gangen. Længere kan han ikke holde til at være væk hjemmefra.

- Det seneste halve år har jeg promoveret "Smoke Ring For My Halo" ekstremt meget. Jeg halser frem og tilbage mellem Europa, USA og Australien. Kan jeg bare få et par dage hjemme ind imellem, er jeg glad. Derudover benytter min kone og min datter enhver mulighed for at besøge mig forskellige steder i USA, understreger Kurt Vile.

Han kalder det en stor prøvelse at blive gift, få barn og slå igennem inden for få år.

- Ind imellem minder det om psykologisk krigsførelse, når man er ægtemand, far og turnerende musiker på samme tid. Men jeg stod i den situation, at hvis jeg skulle gribe chancen med musikken, var det nu og her. Hvis jeg skubbede det, risikerede jeg at tabe alt det på gulvet, jeg har bygget op til og arbejdet benhårdt for hele mit liv. Det ser umiddelbart ud til at være et rigtigt sats, og det kommer alt andet lige min familie til gode i længden, forklarer Kurt Vile og smiler.

Når han endelig er hjemme, mener han til gengæld, han er langt mere far end mange andre fædre.

- Dem, der arbejder 9-17, kommer fuldstændig ødelagte hjem hver dag og kan ikke overskue at lege med deres børn, fordi de ved, de skal på arbejde allerede dagen efter. Der har jeg ind imellem fire-fem uger fri i streg, hvor jeg kan være sammen med min datter 24 timer i døgnet. Åh, det elsker jeg virkelig, udbryder Kurt Vile og lader for et kort øjeblik tankerne vandre over Atlanten.

Et lysende talent

I flere musikmagasiner er Kurt Vile blevet døbt "fremtidens sangskriver". En ære, han både er benovet og taknemmelig for.

- Der findes så mange store sangskrivere, at jeg ikke engang vil begynde at remse dem op. Men jeg værdsætter de flotte ord og glæder mig over, at mit arbejde gennem mange år påskønnes. Jeg vil ikke fremhæve mig på bekostning af andre, men jeg vil gerne indrømme, at jeg ind imellem skriver nogle ret gode sange, siger han og ler smørret.

Til trods for et sammenrend af påvirkninger og inspirationskilder tror han, at hans force er en meget enkel emotionel, alternativ rock.

- Selv mine tungeste sange har forholdsavis melodiske akkorder og en speciel stemningsfuld vokal. Jeg ved ikke, om jeg er fremtidens sangskriver og musiker, men jeg gør alt for hele tiden at løfte min musik til et stadig højere niveau. Men det giver næsten sig selv, gør det ikke?