Simon Staun
Foto: Brian Karmark

Milkshaken afløst af brystmælk

Den amerikanske sangerinde Kelis er hovednavn på den nye odenseanske festival Albani Live 10. Stjernen, der er født og opvokset i Harlem i New York, har solgt mere end fem millioner plader og storhittet med den letgenkendelige og slagterhundsfrække sang "Milkshake".

Denne formiddag er det dog ikke sexet milkshake, hun deler rundhundet ud af, men derimod brystmælk til sin søn på 10 måneder, der sidder med på skødet klar på en lytter, mens mor laver interview på tværs af Atlanten.

Kelis har netop udsendt sit femte album "Flesh Tone", der byder på mere ligefrem dancepop end tidligere. Den beskrivelse er hun dog lodret uenig i.

- Jeg føler overhovedet ikke, jeg har forandret min musik siden forrige album fra 2006. Jeg mener heller ikke, jeg behøver at forandre mine arbejdsvaner eller mine etiske overvejelser alene med det formål at lave noget anderledes. Jeg får ofte spørgsmålet, hvorfor jeg har ændret kurs. Og det korte svar er: "Det har jeg heller ikke", fortæller Kelis i et tonefald, der indikerer, at det spørgsmål ikke behøver at blive fulgt op.

Ikke noget sexsymbol

Det er svært at høre på hendes stemme, om hun er lige så stadset ud og appellerende, som når hun optræder i musikvideoer på MTV og The Voice. Har man set musikvideoen til "Milkshake", vil man vide, at Kelis bestemt har andet at prale af end et prangende stemmebånd. Hun er ikke overraskende blevet kaldt et sexsymbol, hvilket hun kun kan grine af.

- Jeg synes ikke, jeg er specielt sexet. Det er bare sådan, man skal tage sig ud, hvis man vil på tv. Jeg har naturligvis hørt, jeg er blevet omtalt som sexsymbol. Men sådan tror jeg, det forholder sig for alle kvinder, der optræder på tv, forklarer Kelis, mens sønnen Knight på 10 måneder pludrer lystigt i baggrunden.

Kelis har sunget og produceret sammen med et hav af berømtheder. Især de unge og eksperimenterende producere har et godt øre til hende. Pharrell Williams, will.i.am og David Guetta er blot få af dem, hun har indspillet med.

- Jeg har arbejdet med så mange fremragende, dygtige mennesker, og det har stort set aldrig været planlagt på forhånd. Så jeg har ikke nogle bestemte navne, jeg meget gerne vi arbejde sammen med i fremtiden. Det må være musikken, der dikterer, hvem jeg støder sammen med hvornår, svarer Kelis på spørgsmålet om, hvem den ultimative producer at arbejde sammen med ville være.

Stolt af Harlem

Kelis er født og opvokset i New York-bydelen Harlem, der er kendt for at være et kvarter, hvor den afroamerikanske befolkning holder ekstremt godt sammen og hylder det at være sort.

- Det er rigtigt, vi er meget stolte af vores afroamerikanske baggrund i Harlem. Det er et område med en meget rig historie og en stor kulturarv, så stolthed er uundgåeligt, understreger Kelis, der stadig kommer jævnligt i bydelen, da hendes mor og søster bor der endnu.

Sønnen Knight gør endnu engang opmærksom på sig selv med en international pludren, som betyder det samme overalt på jorden: "Mor, stop med at snakke i telefon. Jeg vil have dig for mig selv. Nu."
Men Kelis giver alligevel et par minutter til at sparke telefonregningen i vejret. Måske fordi sønnen rejser med, når hun om kort tid rejser på turné i Europa.

- Ja, selvfølgelig skal han med. Han rejser med overalt, hvor jeg er. Men han er heller ikke gammel nok til at brokke sig endnu, fortæller hun.

95 procent er løgn

At hun har sønnen Knight på 10 måneder sammen med sin eksmand, rapperen Nas, er stort set det eneste rigtige, der står om Kelis på internettet, påstår hun selv.

- 95 procent af det, der skrives om mig, er løgn. Mit liv er særdeles privat, så de mennesker, der skriver om mit ægteskab, min karriere, min søn eller hvem jeg er, har ingen anelse om, hvad der er virkelighed. Jeg lever bare mit liv, og så lader jeg være med at Google mig selv, konstaterer hun og ler overbærende.

Kelis mener, at ethvert job har en for- og en bagside af medaljen. Og når man er så kendt som hende, vil der uvilkårligt blive skrevet en masse usandheder.

- Jeg forsøger bare at ignorere det meste af det, der bliver sagt og skrevet, siger Kelis, der omvendt fremhæver det at kunne skabe som det absolut mest tiltalende ved sit erhverv.

- At lave musik og kunne dele det med så mange mennesker i hele verden er en velsignelse, siger Kelis og retter igen sin fulde opmærksomhed mod sønnike.