Simon Staun
Foto: Morten Emil Rode

Kato fantaserer om Bono

Da Thomas Kato Vittrup var 12 år, proklamerede han målrettet, at han en dag ville være Danmarks bedste dj. Det blev han officielt kåret til i 2007. Derefter drømte han om at begå et nummer 1-hit i Danmark, hvilket han allerede har opfyldt flere gange. Næste mål var at blive en veletableret del af musikbranchen og turnere fast på de største festivaler, hvilket kalenderen for de seneste år indikerer også er en realitet. Hvad stiler man så efter, er det oplagte spørgsmål.

- Selv om jeg allerede har ligget nummer et på hitlister i Sverige og Rusland, er et gennembrud i udlandet næste store mål. Jeg vil gerne prøve min musik af ude i den store verden, men ikke for enhver pris. Det er ekstremt vigtigt for mig at holde fast i det, jeg har brugt så mange år på at bygge op i Danmark, understreger Kato.

Han har flere kammerater og kolleger, der har smidt alt, de havde i hænderne for at drage til USA og forfølge den amerikanske drøm og de medfølgende dollars.

- Jeg har også en amerikansk drøm, men den er ret velovervejet og baseret på et skridt ad gangen i stedet for at satse alt og skride med et "fuck jer, Danmark! Nu har I hjulpet mig, og så er jeg pisseligeglad med jer", fortæller Kato.

Leger med de største

Hans ydmyge håb er en dag at ligge nummer èt i USA. Gerne inden 2016.

- Det skal helst ske inden for de næste tre år, selv om det er noget sværere at opfylde end mine hidtidige mål. At blive nummer ét i USA handler ikke kun om at smøge ærmerne op og have talent. Der skal man bakkes op af de rigtige mennesker, bruge en masse penge og samtidig have heldet med sig. Men jeg synes, jeg er godt på vej, siger Kato, der til efteråret fokuserer intenst på udlandseventyret.

Hans største irritation ved branchen er i den forbindelse, at han har nået et niveau, hvor han ikke kan styre alt.

- Jeg er alt for utålmodig til at vente på, at pladeselskaberne får snakket sammen og bliver enige om, hvornår hvad skal ske. De beslutninger er ude af mine hænder, og det kan være svært at håndtere for en kontrolfreak som mig. Jeg hader ikke at have kontrol, men jeg begynder at blive bedre til at tackle det, erkender Kato.

Skærmer ikke sig selv

Kato er helt på det rene med, at der samtidig med de internationale drømme skal investeres tid, penge og masser af ord i bestræbelserne på at fastholde sin position på det danske marked. Selv om han ikke behøver at gøre det, bruger han to måneder på at køre Danmark rundt. Lokale radiostationer, ugeblade, aviser og indkøbscentre får besøg af den skaldede og kronisk smilende dj, der virker lige så oprigtig, som han syner.

- Når man har siddet indenfor et helt år og lavet en plade, er det rart at komme ud og få noget frisk luft. Hvis folk gerne vil have besøg af mig, kommer jeg. Det sekund, man begynder at blive kræsen i forhold til, hvem man gider møde, går ens karriere den forkerte vej, konkluderer Kato.

Han kalder ikke sig selv stjerne og understreger, at han aldrig kunne finde på at skærme sig selv af og blive så mytisk en skikkelse, at ingen kan nærme sig.

- Jeg har altid været ham, folk kan gå direkte hen til og klaske på skulderen og sige hej. Jeg er meget opmærksom på ikke at forandre mig som person, mens jeg som artist og kunstner har en mission om at forandre mig konstant. Derfor arbejder jeg sammen med så mange vidt forskellige mennesker. Det handler om at springe ud fra en bjergtop uden faldskærm, blafre med vingerne og håbe på det bedste, siger Kato.

Bono på tjeklisten

På hans aktuelle album medvirker så vidt forskellige musikere som pianisten Bent Fabricius-Bjerre og den amerikanske rapper Snoop Dog. Kato fryder sig over, hvor let det har været at overtale de mange artister til at medvirke.

- I begyndelsen af min karriere skulle der godt nok langes nogle bajere ud i lufthavnene for at overbevise folk om, at de skulle bidrage på mine plader. Sådan er det ikke længere. Samtlige af dem, jeg har spurgt, takkede ja. Der var kun et par amerikanske artister, der ikke nåede at få aftalerne på plads i tide, men mon ikke de kommer med næste gang, vurderer Kato.

Han kalder listen af samarbejdspartnere for et "All star-hold" med en perfekt spændvidde.

- Jeg er rigtig stolt af, at så mange internationale topnavne og kommende stjerner gider lege med mig. Hele min identitet som artist er spundet op på disse samarbejder og den kunst, vi skaber sammen. Jeg er hverken sanger eller rapper, så jeg er meget afhængig af deres medvirken. Derfor er det altid deres stemmer, jeg er på jagt efter, og aldrig et navn der kan sikre mig omtale, fortæller Kato.

Han er dog ikke blind for, at et navn som Snoop Dog uvilkårligt sikrer ham omtale. Men det er vand i forhold til den omtale, han ender med at få, hvis en anden guldrandet drøm opfyldes.

- Bono fra U2 ville være det ultimative navn at lave en sang med, for han leger sgu ikke med hvem som helst. Jeg tror rent faktisk, at U2's univers ville fungere sindssygt fedt med min elektroniske tilgang. Det kunne blive ret unikt. I gamle dage havde jeg svaret Bent Fabricius Bjerre på samme spørgsmål, og det grinede folk meget af. Men det er en realitet i dag. Hele mit eksistensgrundlag er baseret på at udfordre mig selv, så lad os nu se med Bono, siger Kato determineret.