Simon Staun
PR-foto

Binzers angst for stilheden

Da D-A-D smed det berømte kokranium tilbage i stalden efter en udmarvende sommerturné i fjor, var aftalen, at bandet skulle mødes efter et par måneder og indlede arbejdet med et nyt album. Det første siden "DIC.NII.LAN.DAFT.ERD.ARK" fra 2011.

Det stod hurtigt klart, at Jacob Binzer, Stig Pedersen og Laust Sonne stadig var for ramt af turné-jetlag til at gå i kreativt mode. Forsanger og guitarist Jesper Binzer derimod kunne mærke, at nye sange og riffs pressede sig på under det evigt lange hår.

- Når blodet i den kreative åre først strømmer, er man som kunstner nødt til at følge med, konstaterer Jesper Binzer.

Han var helt enig med de tre kolleger i, at det havde været - endnu - en pissehård turné, hvor de hver aften spillede et helt album i dets fulde længde. Klassikere som "No Fuel Left For the Pilgrims" den ene aften og "Riskin' It All" den næste.

- Der er en lille kunstner inden i mig, der dør langsomt og smertefuldt, hvis jeg udelukkende spiller gammelt materiale. Så da vi mødtes i september 2016, havde jeg for overlevelsens skyld siddet derhjemme på sofaen og lavet nye riffs. Bare for at sparre lidt op på kontoen. De andre kom uden så meget som en enkelt akkord og havde slet ikke lyst til at begynde en kreativ proces allerede, siger Jesper Binzer.

De tre andre meddelte enstemmigt, at de gerne ville vente lidt længere og starte blødt op.

- Jeg er af natur den diametrale modsætning. Jeg trives bedst med kniven for struben, så jeg blev en lillebitte smule autentisk, som jeg vælger at kalde det. Og spurgte dem: Hvad FANDEN sker der med jeres prioriteter? Hvad har I gang i? Jeg kom nok til at lyde lidt vred. Det blev de andre lidt kede af, hvilket jeg et eller andet sted godt kan forstå. Men altså for helvede en flok tudekiks-børnehavebørn, vrænger Jesper Binzer på ærkekøbenhavnsk.

Efter yderligere to måneder var der stadig ikke optræk til, at de andre medlemmer var i album-mode. Så blev Jesper Binzer decideret stædig.

- Morfar her tænkte, at jeg lige så godt kunne lave nogle af numrene færdig, som jeg havde siddet og syslet med. Min udskriftskø i min psykiske printer var simpelthen fyldt, og da jeg alligevel gloede ned i en helt blank kalender, kontaktede jeg Søren Andersen fra Medley Studiet for at høre, om jeg måtte indspille en sang for sjov. Hvad fanden skulle jeg ellers give mig til, konstaterer Jesper Binzer.

Ingen ville lege

Jesper Binzer lærte Søren Andersen at kende, da han i en periode var afløser som bassist for Stig Pedersen i D-A-D. Guitaristen, bassisten og produceren var med på at lade D-A-D-forsangeren indspille sangen, som fik titlen "I See It In You".

- Hvis du havde spurgt mig for et år siden, havde jeg svaret, at jeg vitterligt aldrig havde spekuleret på at udsende en Jesper Binzer-sang. Og da slet ikke et helt album. Men det var sgu vidunderligt at få versene, broerne, riffene og omkvædene ud af hovedet. Der findes nærmest ikke den pille i hele verden, som kan slå den larm ned. Den larm endte med at blive til den første solosang, jeg har lavet i hele mit liv, siger Jesper Binzer.

Han understreger, at det aldrig handlede om en magtkamp for ham mod de tre andre i bandet. Ene og alene om, at musen trak så hårdt i ham, at han var nødt til at følge med hende.

- Jeg var frustreret over, at de tre andre i bandet ikke ville lege med mig, så da vi i begyndelsen af 2017 besluttede at skubbe D-A-D-albummet yderligere et halvt år, meldte jeg ud, at jeg ville lave et soloalbum i mellemtiden. Jeg vidste godt, det var lidt forkert, men det kunne ikke være anderledes. Bandet har en meget flad struktur, derfor kan ingen af os sige, hvad andre skal gøre eller ikke må gøre. Vi er alle fire vores egne herrer, så det mantra efterlevede jeg egentlig bare, siger Jesper Binzer.

Selv om han har udgivet musik med D-A-D i 31 år, debutalbummet "Call of the Wild" udkom i 1986, anser han soloalbummet for en slags musikalsk svendeprøve.

- Det er mine sange, som jeg har skrevet uden at spejle mig selv i tre andre bandmedlemmer. Selv om jeg har haft gode samarbejdspartnere, er det mig, den falder tilbage på, hvis ingen kan lide det. Tiden vil vise, om jeg er forskruet og bare har bildt mig selv ind, at jeg kan noget på egen hånd, siger Jesper Binzer.

Elefanten krævede et skub

Der vil med statsgaranti være lyttere og anmeldere, der mener, at Binzer solo lyder præcis som D-A-D. Så har de ikke lyttet ordentlig efter, konstaterer Jesper Binzer.

- På "Dying Is Easy" er jeg langt mindre moderne, end D-A-D ville være på et nyt udspil. Én af D-A-D's opgaver er at filtrere nutiden og køre den gennem vores rock-filter. Jeg er en anelse mere gammeldags anlagt og taler til et lidt mere modent publikum. Jeg har ikke haft lyst til at kaste mig ud i hverken rap eller grime for at tiltrække unge, smarte lyttere, siger Jesper Binzer.

Dén første single, som blev udgivet, hedder "The Future Is Now". Den handler forunderligt nok om, at man ikke kan sidde på sine hænder og vente sig frem til noget.

- Når det klør under ens hjerneskal, man må tage fat i frustrationen eller inspirationen og gøre noget ved det. Det er min opsang både til D-A-D og mig selv, siger Jesper Binzer.

De tre bandkolleger har hørt "Dying Is Easy"-albummet og er ikke ovenud lykkelige.

- De tænker helt sikkert, at der er noget energi og nogle riffs, som hører til i D-A-D-kollektivet. Men når det kommer til stykket, havde de sgu nok kun valgt halvanden af mine sange ud til en D-A-D-plade. Deres surmuleri handler mest af alt om, at jeg er trådt uden for fællesskabet, siger Jesper Binzer.

Han har dog en klar fornemmelse af, at hans sidespring kan få en positiv effekt for fremtidens D-A-D.

- Jeg tror, at det ender som en win-win-situation, når vi fire igen mødes i studiet. Barren skal sættes et nøk op, og bukserne skal lige trækkes ekstra godt op i skridtet. Den søvnige elefant trænger til et skub. Så kan jeg vist ikke komme med flere metaforer eller ordsprog, der kunne stå på en Gajol-pakke, siger Jesper Binzer og ler.

Angst for stilhed

I næste uge giver Jesper Binzer tre koncerter i Odense, Aarhus og København. Det bliver en intens forret, inden han og bandet med Søren Andersen, Christian Hede, Anders Borre og Jakob Rønlow dækker op til en længere forårsturné til marts.

- Det er i mødet med publikum, at sangene bliver konfirmeret. Én ting er at spille dem i et studie noget helt andet er på et spillested foran et publikum. Vi spiller "Dying Is Easy" fra ende til anden, og det bliver en koncert for de modige og de rockkulturelt-interesserede. Dem, som har lyst til at være med til at prøve sangene af som de allerførste. Når man spiller musik, er det en samtale for folk med følelsesmæssig afasi. Jeg håber, sangene taler til både maven og hjertet, siger Jesper Binzer.

Han forudser, at publikum især bryder sig om sangene midt på albummet. De sange, der kommer efter de tre første numre med fuld knald på.

- Jeg er lidt et får i ulveklæder, fordi albummet lægger fra land med tre hårde rocknumre, som i øvrigt alle er sendt ud som singler. Det er mit alibi for at spille mine følsomme Jesper-sange som "Planet Blue", "Saint Fantasia" og "Real Love". Det er uden tvivl dem, der står mit hjerte nærmest, siger Jesper Binzer.

Det har været grænseoverskridende svært for en kronisk spradebasse som ham at skabe så stille numre. Og tvinge sig selv til at være i dem i tre eller fire stive minutter.

- Jeg føler nærmest angst for stilhed, derfor har det været en øvelse og prøvelse for mig at nærme mig et udtryk, hvor man kan høre en knappenål falde til jorden. Men jeg er endt med at føle mig lige så tilpas i orkanens øje som i orkanen, siger Jesper Binzer.