Simon Staun
PR-foto

Enlig stjerne sejlede forbi

En halv time før koncertstart sidder James Walsh afslappet i en dyb lænestol i Dexters omklædningsrum og piller en appelsin. Der er kun ham på hele overetagen. Ingen bandkolleger. Ingen manager. Ingen roadier eller sminkøser. Den 32-årige sanger nyder at opleve musikbranchen fra en helt anden vinkel end den, han normalt ser som forsanger i bandet Starsailor, der i 2003 storhittede med albummet "Silence Is Easy".

- Når jeg turnerer som solist, rejser jeg altid alene. Det er meget mere roligt og ikke så selvcentreret, som det kan blive, når man turnerer med et band og konstant befinder sig i en lukket "band-boble". På den her tur er det mig, der tropper op og siger goddag til personalet på spillestedet og selv mosler rundt og sætter mit udstyr op. Det tvinger mig - ment positivt - til at kommunikere med de folk, jeg møder. Jeg er langt mere involveret i de mennesker og steder, jeg møder, siger James Walsh.

Der er naturligvis en indbygget risiko for, at han kan ende med at føle sig en smule ensom, når han kun har sin guitar med som selskab. Det ender han dog ikke med på denne turné, der i virkeligheden mere er et visitkort og en smagsprøve for både ham og publikum.

- Jeg optræder faktisk kun her i Odense og i Lund i Sverige, da koncerten i Oslo ikke blev til noget. Det handler primært om at vise flaget og forfine mit soloshow. At være alene på scenen anser jeg som den ultimative test for en sangskriver og sanger. Du kan ikke skjule dig bag andres instrumenter, samtlige rytmer og toner skal du selv skabe. Det er enormt lærerigt at stå med al ansvaret og ikke kunne skyde skylden for fejl på andre end sig selv, fortæller James Walsh.

Da James Walsh var teenager arbejdede han som opvasker på en restaurant. Når han var færdig med at vaske, fik han lov at synge et par sange for gæsterne. Ofte sang han Neil Youngs "Heart of Gold" - den fik publikum på Dexter også. PR-foto

En velsmurt maskine

Der bliver efterhånden færre og færre fejl i hans koncerter, og typisk skyldes de, at hans fans kender nogle af sangteksterne bedre end han selv.

- Det kan godt være lidt pinligt at snuble i ordene, når der sidder nogen blandt publikum, der kan alle mine og Starsailors sange udenad. Der er ikke andet at gøre end grine af det og lade fejlene blive en integreret del af helheden. Det kan man nemlig i solo-regi modsat med en bandkoncert, hvor der i langt mindre grad er plads til afvigelser og fejl, fordi "maskinen" er så meget større og helst skal køre som smurt uden humpler. At stemme sin guitar foran 20.000, er noget af det mest nervepirrende, man kan forestille sig, forklarer James Walsh og gyser.

Når han optræder på spillesteder som Dexter, bliver han indimellem mere nervøs, end når han står på et stadion med titusinder af fans.

- Da jeg lavede lydprøve, kunne jeg se, at de nærmeste tilskuere kommer til at sidde en meter fra mig. Jeg kan stå og se alle i øjnene og tydeligt mærke deres reaktion, hvorimod et stort publikum har en tendens til at smelte sammen til én stor, grå masse, siger James Walsh.

Han er også opmærksom på, at hans kommunikation med publikum skal gribes anderledes an på Dexter end Wembley.

- Jeg er mere personlig og kan finde på at snakke om en sjov togtur, eller hvad jeg lavede tidligere på dagen. Det går ikke foran 20.000 tilskuere. Der må man gribe til klichéerne og råbe: "Hva' sååååå - nu kommer vores nyeste hitsingle!". Folk på Dexter får derfor en mere ægte og oprigtig James Walsh at se end til en Starsailor-koncert, konstaterer musikeren.

Ustyrlig af eufori

Hans forbilleder spænder fra The Verve-forsanger Richard Ashcroft til amerikanske Tim og Jeff Buckley.

- Jeg er vokset op i samme by som Richard Ashcroft, så det var svært ikke at blive inspireret af hans musik. Jeg tilstræber at skrive med samme følelsesmæssige engagement som ham, og vokalt er jeg inspireret af Jeff og Tim Buckley samt nordirske Van Morrison, som jeg gennem hele min ungdom har set op til, siger James Walsh.

Uden at blive spurgt om det, begynder han at fortælle, hvorfor han blandt andet elsker at være musiker med vind i sejlene.

- På et tidspunkt turnede vi med The Charlatans, som jeg har lyttet til hele min ungdom. Hvis mit 16-årige "jeg" havde oplevet at hænge ud med Timothy Allan Burges og Mark Collins, ville jeg have været fuldstændig ustyrlig af eufori, siger James Walsh og ler.

Der er to appelsinbåde tilbage og kun et kvarter, til han indtager scenen en meter fra publikum. Han siger på gensyn og begynder at skrive aftenens setliste ned på sin medbragte blok. Der er ingen, der gør indsigelser til rækkefølgen.