Simon Staun
Foto: Niki Ranch

- Vi er midt i en virtuel borgerkrig

Det er ikke jordens nemmeste opgave at interviewe et band, man netop har givet to stjerner. Men Ice-T og Ernie fra det amerikanske metalband Body Count er heldigvis enige i, at klokken 13.20 ikke er et optimalt tidspunkt for et thrash-band med tekster om at skyde politibetjente og at slå ihjel på de mest uhyrlige måder.

- Vi spiller på det tidspunkt, vi får besked på. Længere er den ikke. Vi tager det ikke personligt, at der ikke stod flere. Det fik mig bare til at lukke endnu mere lort ud og forulempe publikum verbalt, så de gav den gas. Body Count skal fandeme ikke have skyld for at være kedeligt, siger forsanger Ice-T med det borgerlige navn Tracy Lauren Marrow.

Lige som på scenen er det ham, der koncentrerer sig om ordene. Barndomsvennen Ernie Cunnigan, der er guitarist, nikker bekræftende og kommenterer kun sporadisk på spørgsmålene.

- Vi fik sgu vækket publikum godt og grundigt. Jeg kunne næsten se på dem inde i moshpitten, at de lige var stået op og ikke havde nået at børste tænder, siger Ernie C.

Stor gensidig respekt

De to musikere på henholdsvis 60 og 58 år har kendt hinanden siden barndommen, hvor de gik i skole sammen på den berygtede Crenshaw High School i Los Angeles. En skole, hvor banderne Bloods and Crips røg i totterne på hinanden et årti senere.

Ernie var kæmpe metalfan, hvilket var ret usædvanligt for en sort fyr i det område. Ice-T har ofte joket med, at han dannede Body Count, så Ernie fik et band at spille i. Det skete i 1990, da de havde kendt hinanden i cirka 15 år.

- Vores venskab er langt ældre end vores musikalske samarbejde. Vi lærte hinanden at kende tilbage i 1970'erne i syvende eller ottende klasse, og venskabet er stadig altafgørende for alt, vi laver, siger Ernie C.

Ice-T tror også, at deres gensidige respekt vejer tungt.

- Vi beundrer begge hinandens respektive talenter. Helt tilbage i high school var jeg benovet over Ernies evner på guitar. Jeg kan ikke engang spille på tromme. Til gengæld elsker jeg at snakke. Rollefordelingen kommer ret let til os, siger Ice-T.

Ernie nikker.

Mænd er nogle svagpissere

Ice-T har familien med på turné. Hans søn, Little Ice, er med på scenen som backingsanger. Datteren Chanel Nicole kommer også på scenen, inden farmand synger "Talk Shit, Get Shot".

- Der går nok ikke længe, før hun spørger mig, hvorfor jeg synger og siger alle disse grimme ord. Det samme skete med Little Ice, der lærte at gå i tourbussen. Jeg tror dog ikke, børn tager skade af bande- og skældsord, hvis man forklarer sine børn betydningen. Og understreger, at det kun er voksne, der har tilladelse til at bruge ordene. Hvordan, jeg forklarer hende udtrykket "pussification" om nutidens svage, nosseløse mænd, har jeg ikke helt kringlet endnu, siger Ice-T og ler.

Han fortæller, at Body Count-universet skal ses som metalmusikkens svar på en Tarantino-film.

- Vi er musikkens svar på grindhouse. I stedet for at skurken tager en pistol i bagagerummet, griber han en bazooka. Body Counts sange er så horrible og sovset ind i morbid humor, at man ikke kan undgå at vide, det er for sjov. I hvert fald det meste af tiden, konstaterer Ice-T.

Taler de fattiges sag

Da Body Count kom frem, begyndte en masse hvide unger at lytte til gruppens musik. Mange af dem lærte gennem gruppens sange, at vi alle står på samme side.

- Mange fandt via vores sange ud af, at det ikke handler om hudfarve, hvad vi spiser, eller hvem vi beder til. Hvis vi to snakkede længe nok sammen, er jeg sikker på, at vi på et tidspunkt ville indse, at vi i grove træk har præcis de samme drømme og forhåbninger til livet, siger Ice-T.

Han erkender, at han befinder sig et helt andet sted socialt og økonomisk, end da han begyndte at lave musik for snart 40 år siden.

- Jeg er klar over, at jeg er velstillet i dag. Rig. Men jeg taler stadig de fattiges og udsattes sag. Det er min forbandede pligt. Hvis jeg stoppede med det, ville jeg for alvor have solgt ud. Jeg tager stadig mit shit seriøst, siger Ice-T.

Ernie, der ikke har sagt noget længe bryder ind. Han vil gerne læse et bibelcitat op, han har gemt på sin telefon.

- Speak up for those who cannot speak for themselves, for the rights of all who are destitute. Speak up and judge fairly; defend the rights of the poor and needy.

- Det er fandeme smukt, Ernie. Det vidste jeg ikke, du havde på din telefon. Det beskriver perfekt det, jeg mener. Det betyder, at jo bedre, det går for dig, desto vredere bliver du på vegne af dem, som aldrig fik chancen. Jeg fattede ikke, hvor fucked up jeg var, før jeg kom til penge, siger Ice-T og får Ernie til at knække sammen af grin.

Body Counts mest berømte - og berygtede - nummer hedder "Cop Killer". Det blev forbudt flere steder i USA og skabte stor furore om Los Angeles-gruppen.

- Det var også ret kontroversielt at lave en sang om at slå politibetjente ihjel. Jeg havde en idé om, komfuret var varmt. Men jeg havde ikke forudset, at det var SÅ varmt. Men altså, når en flok sorte mænd stiller sig op på en scene og synger den slags, bliver det pludselig taget ret alvorligt, siger Ice-T.

Unge vokser fra racisme

Han tror, at årsagen til at forbyde sangen handlede om frygten for, at hvide unge skulle tage sangen til sig.

- Én ting er, at sorte synger den slags for sorte. Men når der pludselig står titusindvis af unge hvide med knyttede næver og lufter den samme urbane vrede, bliver politikerne pludselig bange, siger Ice-T.

Han tror, at generationen af unge siden årtusindskiftet i høj grad er vokset fra den racisme, som stadig præger USA.

- Jeg tror, der er mange, hvide fædre, der har siddet og bandet over de satans niggere, som er skyld i alle dårligdomme. Så kommer deres datter eller søn hjem i en Public Enemy-T-shirt til deres store forfærdelse. De fleste unge går ikke op i al det racistiske lort, som deres forældre har bekymret sig om, siger Ice-T.

Og tilføjer, at man som hvid ikke skal frygte at blive stukket ned af en tilfældig sort mand, hvis man rejser til USA. Eller bor der for den sags skyld.

- Helt seriøst. Hvor mange af alle de racister, der findes, er nogensinde blevet stukket tilfældigt ned af en sort fyr? Langt de fleste gange, nogen får en kniv i ryggen, er den placeret af en, er det deres bror, fætter eller bedste ven. De skal slet ikke bekymre sig om min sorte røv. Jeg sidder alligevel i en tourbus, siger Ice-T og ler.

En storm er på vej

Han skrev i øvrigt sangen "Cop Killer" et år inden optøjerne i Los Angeles i 1992. Nu har han så skrevet sangen "Civil War", som forhåbentlig ikke er en lignende profeti.

- Der er ikke nogen, der har grebet til våben endnu. Men der foregår allerede en virtuel borgerkrig i USA, hvor man fandeme får sit hoved revet af, hvis man ytrer sig på internettet. Fronterne er trukket ekstremt skarpt op, og man kan kun bede til, at nogle af de mennesker ikke gør alvor af deres ord. Så bliver det for alvor grimt, siger Ice-T.

Han er slet ikke i tvivl om, at det hurtigt kan eskalere, hvis eksempelvis fortrinsvis hvide betjentes nedskydninger af sorte mænd fortsætter.

- Vores sang "Civil War" handler om, hvorvidt det virkelig er den vej, vi vil gå. Jeg vil sgu da ikke have, at USA får sin anden borgerkrig. Men jeg siger bare, at det er en mulighed, hvis racismen fortsætter med at eskalere. Se bare på, hvordan Ku Klux Klan vokser for tiden. Der er så mange hadgrupper, som skyder op overalt i USA. Man kan mærke, der er en storm på vej. Shit is fucked up, siger Ice-T uden at smile.

Interviewet er egentlig slut. Men Ice-T hæver hånden og siger, at vi ikke kan slutte så negativt.

- Jeg snakkede om, hvor forfærdeligt meget had, som udspringer af den virtuelle verden. Men - og der er heldigvis et men - der opstår også kommunikation og forståelse på et niveau, som verden aldrig har set magen til. Mennesker kan danne fællesskaber på tværs af kloden, så til trods for uvidenheden og fordommene fordrer world wide web også kærligheden og forståelsen. Alt håb er ikke ude, understreger Ice-T.

Og så er interviewet slut.