Simon Staun
Pr-foto

Et rockudbrud uden forhistorie

Ofte handler et interview med et band om, hvordan gruppen er opstået, eller hvordan deres musikalske profil er formet over årene. Var det tilfældet med The Floor Is Made Of Lava, sluttede artiklen omtrent her. Eller måske her. De tre bandmedlemmer fra Fanø, Esbjerg og Haderslev smeltede nemlig sammen til et band på rekordtid.

- Vi mødtes i København og blev i en brandert enige om, at vi da skulle lave et band sammen. En måneds tid efter havde vi faktisk skrevet to sange, som vi optog i øvelokalet og smed på nettet. Troels Abrahamsen fra Veto hørte dem tilfældigvis og inviterede os straks op i sit studie, hvor de blev genindspillet uden øvelokalets grumsede lyd. Da pladeselskabet TABU hørte sangene, stod vi pludselig med en kontrakt i hånden og kort tid efter vores debutplade. Vores historie som band strækker sig ganske enkelt ikke over mere end ni-ti måneder, fortæller forsanger og guitarist Tobias Kippenberger.

Til trods for The Floor Is Made Of Lavas yderst korte levetid kan han ikke umiddelbart finde noget, han gerne ville have gjort anderledes eller have haft mere tid til. Det er åbenbart typisk for bandet at kaste sig ud i noget, som måske ikke er helt gennemtænkt eller velovervejet. Men tilsyneladende bærer skødesløsheden ofte frugt.

- Vi har lige udgivet et album med samtlige sange fra debutalbummet "All Juice, No Fruit" i en remixet version. Den beslutning tog vi også i en brandert påvirket af "gør det selv-" samt "gør det nu-ånden", som vi er store tilhængere af, fortæller Tobias Kippenberger.

Selvironiske tekster

The Floor Is Made Of Lava havde længe følt, at der manglede et band som deres i Danmark. Et band, der ud over at spille festlige koncerter, havde nosser.

- Mange danske bands er for meget en mellemvare, der ikke følger noget til dørs eller gør noget fuldt ud, konstaterer Tobias Kippenberger.

Han kommer med et eksempel på, hvordan de selv har gået linen fuldt ud og bevidst har udeladt den obligatoriske "stillesang" på "All Juice, No Fruit". De kører konsekvent deres festlige, provokerende og selvironiske clubrock-stil.

- Når man sætter en plade på, er det fordi, man er i et bestemt humør. Hvis jeg er glad, vil jeg gerne høre en plade, der fra start til slut passer til min sindsstemning. Typisk når man jo ikke både at være ked af det, glad og eftertænksom på 35 minutter, hvilket de fleste plader kræver. Det har vi taget konsekvensen af og lavet en halv times koncentrat af samme følelse, der holder, fra man trykker play, til sidste sang slutter, forklarer Tobias Kippenberger.

Han skal ofte forklare sine meget direkte og provokerende tekster, hvilket ikke gør ham så meget.

- Ind imellem er det fedt at være på dybt vand, så folk er nødsaget til enten at elske eller hade ens tekster. Selvironien i mine tekster er blot et bevis på selverkendelse, forklarer Tobias Kippenberger.
Han har ikke lyst til endegyldigt at give skylden til nogen eller noget eller pege fingre ad andre, når han selv langtfra er fejlfri.

- Uanset hvor meget jeg føler, at skylden for et givet problem ligger hos en anden person, vil jeg altid selv bære en del af skylden. Måske er jeg bare dårlig til at tage et standpunkt, men jeg kan i hvert fald ikke lide at kritisere andre uden at kritisere mig selv. Det er sangen "You Ain't A Bitch (Bitch)" et glimrende eksempel på. Den peger lige så meget på mig selv, erkender Tobias Kippenberger.

Kender sine grænser

Uden at have fået noget knivblad for struben åbenbarer Tobias Kippenberger, at han anser odenseanske The Kissaway Trail som Danmarks bedste band for tiden.

- Deres musik er af en fuldstændig international klasse og meget særegen. Jeg kan kun unde dem deres succes, siger Tobias Kippenberger, der har svært ved at konkludere, om The Floor Is Made Of Lava selv har en udpræget international lyd.

- Vi har leget meget med trommerne og skruet rimelig godt op for bassen. Jeg spiller kun på én streng ad gangen og uden akkorder. Tekstmæssigt er sangene bygget op af enormt mange ord, der på en messende, hoppende måde fylder ud. Men om det er specielt internationalt, ved jeg ærlig talt ikke, fortæller Tobias Kippenberger.

Han lægger ikke skjul på, at de tre gutter ikke kan de helt store ting på deres instrumenter. De klør bare på i øvelokalet og fortsætter, indtil det lyder rigtigt.

- Det handler om at kende sine begrænsninger, men også om at opfinde nogle dogmer, man kan følge. Vi har fra starten været klar over, hvilke ting vi ikke ville og kunne gøre, og det har bragt os ret langt på ret kort tid.