Simon Staun
PR-foto

Italiensk for popelskere

Lav et forsøg med din mand, kone eller kollega. Sig til vedkommende, at de skal nævne en italiensk sanger. Der er lige så stor sandsynlighed for, at de svarer: "Eros Ramazzotti", som der er sandsynlighed for, at Silvio Berlusconi er bundkorrupt og kvindeglad.

Eros Luciano Walter Ramazzotti slog med et brag igennem uden for hjemlandet med albummet "Tutte storie" i 1993. Storhittet "Cose della vita" kørte nærmest i døgndrift i radioen. De fleste danskere har stadig ingen anelse om, hvad den nu 49-årige sanger synger om. Sådan forholder det sig også med omvendt fortegn.

- Italienerne forstår heller ikke de skandinaviske sprog, som vi opfatter som meget eksotiske, fordi kulturen er meget langt fra vores. I Italien lytter vi mest til italiensk eller angelsaksisk musik. I dag forstår mange unge engelsk modsat for 30 år siden, hvor det forholdt sig anderledes. Men jeg tror, at folk bliver ramt at musik, selv om de ikke umiddelbart forstår ordenes mening, siger Eros Ramazzotti.

Mange danskere og sikkert andre nationaliter betragter italiensk som et poetisk sprog. Eros Ramazzotti

har et bud på hvorfor.

Stor i Sydamerika

- Det handler om lyden af ordene. Den er blød, kælen og kraftfuld. Ordene er meget musikalske og passer perfekt til poesi og sange, fortæller Eros Ramazzotti.

Han har skrevet sange i mere end 25 år, og den største udfordring er altid den samme.

- Jeg plejer at sige, at den største udfordring altid er den næste. Den attitude og tilgang har - og vil forhåbentlig også i fremtiden - betyde, at jeg har en chance for at forbedre mig selv, håber Eros Ramazzotti.

Mange danskere ved det ikke, men Eros Ramazzotti har et enormt publikum i Sydamerika, hvor han både udgiver albummer og optræder på spansk. I begyndelsen skulle han være ret opmærksom på, at hans sange blev oversat helt korrekt, da der til trods for det sproglige slægtskab er markante forskelle på ords betydning. Præcis som med svensk og dansk.

- Jeg havde ansat lyrikere, der skulle sørge for de mest præcise oversættelser, men alligevel kunne vi ikke undgå, at sangene til en vis grad ændrede betydning. De seneste mange år har jeg arbejdet sammen med Mila Ortiz, der oversætter så præcist som muligt, siger Eros Ramazzotti, der læner sig som sanger op ad en række faste øvelser, der styrker udtalen, både inden han går i studiet eller på scenen for at synge på spansk.

Uanset om sangene er sunget på italiensk eller spansk, er omdrejningspunktet kærlighed, romantik og parforholdets kvaler. Hvis man google-oversætter, er det svært at spore politiske sange, selv om der i den grad burde være brændstof nok at hente i det politiske anarki, der hersker i støvlelandet.

Vi lærer alle af hinanden

- Den politiske situation påvirker mig faktisk meget. I særdeleshed på mit seneste album "Noi", hvor der er flere sange med politisk substans og sociale emner. Jeg forsøger altid at behandle disse emner med en smule positivitet, så måske derfor virker det som om, at kærlighed altid er til stede i mine sange, vurderer Eros Ramazzotti, der kalder "Io sono te" fra netop "Noi" sin mest politiske sang til dato.

Eros Ramazzotti har sunget duetter med en lang række internationale topnavne. De mest berømte er Cher, Tina Turner, Joe Cocker, Anastacia og Ricky Martin

- Jeg har aldrig følt mig intimideret ved at arbejde sammen med disse sangere. Jeg har en dybfølt respekt for dem alle, og jeg glæder mig over at have haft chancen for at lære noget af dem. Jeg håber da, at de også kunne lære noget af mig, understreger Eros Ramazzotti.

Sidste gang, han skulle optræde i Danmark, blev koncerten aflyst, da han fik et ildebefindende. Denne gang er han mere fit for fight.


- Jeg fylder snart 50 år og har rejst over hele verden i 30 år. Det er hårdt, men sådan et liv tvinger mig til at holde mig i god form. Vi spiller to fremragende koncerter i Aalborg og København. Det giver jeg dig mit løfte på. Publikum kan forvente masser af glæde som altid, lover Eros Ramazzotti.