Simon Staun
PR-foto Matt Spalding

Editors krydser fingre for EU

Selv om de fleste bandmedlemmer i sagens natur gerne vil fortælle om deres musik, er Russel Leetch fyr og flamme, da jeg indledningsvist spørger, om det er i orden, at vi gemmer musikken, til vi har overstået politikken.

Den præmis er bassisten med på, da han i den grad er optaget af det vitale valg, der afgør, om England smækker med døren eller åbner til EU ved morgendagens valg.

- Valget om vores fremtid i Europa fylder alt for tiden. Selv EM i fodbold er trængt i baggrunden, hvilket understreger alvoren. Man kan ikke tænde for tv'et, åbne en avis eller gå på nettet, uden at alt handler om valget. Overalt støder man på mediernes forskellige manifester, men jeg har aldrig været i tvivl. Jeg håber virkelig, at England forbliver en del af EU, siger Russel Leetch.

Der er flere politiske og økonomiske grunde, men for Editors som band er der også helt lavpraktiske årsager til at stemme for og ikke mod Europa.

- Vi har altid turneret meget i Europa, og det ville være irriterende pludselig at skulle gå igennem en masse bureaukrati for at få styr på indrejsepapirer og tilladelser, når man skal turnere. Mere overordnet synes jeg også, at Europa står over for nogle markante problemer, som vi løser bedst i fællesskab, siger Russel Leetch.

EM kan få stor betydning

Han tror, at de argeste modstandere mod EU i England er identiske med EU-modstandere i de øvrige lande.

- De største skeptikere er dem, der stemmer på det yderste højre. Det er mig en gåde, hvordan så mange mennesker kan have deres synspunkter i 2016. De er ikke særligt oplyste og fokuserer alt for meget på migration, race, hudfarve og religion. Hvis England ender med at forlade EU, er det et skridt bagud i stedet for frem. Jeg har altid været stolt af at være britisk, men for tiden ikke helt så meget som jeg plejer, konstaterer Russel Leetch.

Han tror, at Europamesterskabet i fodbold kan påvirke udfaldet af valget. Fordi mange af de engelske fans stemmer til højre for midten.

- Det er meget nationalistisk at hylde sit lands fodboldhold, så det er slet ikke utænkeligt, at timingen omkring en fodboldslutrunde kan få stor betydning, fordi det tænder en stolthed over ens land. Som potentielt kan resultere i, at man tænker mere "os" end "vi". Man kan håbe, at tilpas mange af ballademagerne ender bag tremmer, så de ikke kan stemme, siger Russel Leetch.

Fynsk band med på turné

Vi forlader politikken, da jeg har lovet at hilse Editors fra det fynske band The Kissaway Trail, hvis ene forsanger, Thomas Fagerlund, er på Heartland Festival. The Kissaway Trails første turné uden for Danmark var netop med Editors, der havde hyret den fynske kvintet som support.

- Ha, fedt! Du må hilse igen. Det var et fedt band at have med rundt, og jeg husker tydeligt, hvordan Editors sugede til sig, da vi var på en lignende turné med R.E.M. Vi varmede op for dem til 25 koncerter, hvilket var det mest lærerige, vi nogensinde har oplevet. De lærte os at være ydmyge og samtidig at stræbe efter musikalsk perfektion hver eneste aften, siger Russel Leetch.

Den turné har Editors ofte i baghovedet, når de som i The Kissaway Trails tilfælde tager et ungt band under deres vinger.

- Det handler i høj grad om at betale noget tilbage. Alle bands kan huske, hvordan det er i begyndelsen, hvor man ikke aner, hvad det betyder at turnere for alvor. Vi har også forsøgt at forblive nogle hyggelige, venlige gutter, som alle har det godt med.

Faktisk møder man meget få røvhuller blandt musikere, og jeg har kun truffet et par stykker, der virkelig var nogle pikhoveder, konstaterer Russel Leetch uden at løfte sløret for hvem.

Hvem gider London

Editors blev dannet i Birmingham, der ikke er nær så kendt en musikby som London, Manchester, Liverpool og Sheffield.

- Der er ikke er en særlig stor musikscene i Birmingham, hvis man sammenligner med de byer, du nævnte. Måske er det en fordel, fordi byen på en måde er et tomt lærred, hvor man ikke skal følge strømmen. Derfor er der både dygtige heavy, reggae, rock og elektroniske bands, der udspringer fra Birmingham. De bliver bare sjældent bemærket af medierne nede i London. Men hvem gider også flytte derned, siger Russel Leetch, der stadig bor uden for Birmingham.

Det var i Staffordshire tæt på Birmingham, at han mødte de andre medlemmer af Editors, da de studerede musikteknologi på Staffordshire University for 14 år siden. En uddannelse, Russel Leetch umiddelbart ikke har lænet sig meget op ad.

- Hvis jeg skal være ærlig, var det et lortestudie. Jeg lærte, at jeg på ingen måde skulle gøre det, de lærte os. Vi lærte mere på den første dag, vi var i musikstudiet, end under hele studiet. Universitetet er lukket i mellemtiden, og det er der en grund til, konstaterer Russel Leetch.

Vi har brugt den afsatte tid, og Russel begynder at trippe. Der er blot 15 minutter til kampstart. England skal spille puljekamp, og den skal bandet se, inden det går på scenen.

- Vi ser så mange kampe fra Premier League, Champions League og slutrunder, når vi er på turné. Vi har ikke specifikt krævet, at vi ville spille her på Heartland klokken 23, men det passer det os fint, at kampen er slut, når vi skal optræde, siger Russel Leetch.