Simon Staun
PR-foto

Hurdy Gurdy-manden

Det er tirsdag formiddag i South Kensington i London. Solen er lige på nippet til at bryde gennem de notoriske, britiske skyer. I øretelefonerne synger Donovan kækt for mig: "Come take a walk in sunny South Kensington any day of the week".

Sangen er fra albummet "Mellow Yellow" fra 1967, hvor Donovan formåede at smelte jazz, blues og folkpop forbilledligt sammen. 70-årige Donovan bor i dag en stor del af tiden i Irland, men når han besøger London, slår han ofte et smut forbi kvarteret, der gav navn til den tidstypiske sang med konstateringen: "A groovy place to live. In the Portobella I met a fella with a cane umbrella, who must've used a sieve".

- Jeg gik gennem kvarteret sidste sommer, og det føles stadig som at bevæge sig rundt i en landsby. Jeg elskede at bo der i 60'erne, hvor jeg ofte besøgte The British Museum og spiste italiensk mad i de smalle, akademiske gader og stræder, siger Donovan et par dage senere i New York, hvor han fredag 2. december modtog en prominent pris.

I de kommende uger er det danske gader og stræder, han kommer til at vandre rundt i. For med Sebastian under sine vinger er han på turné i seks danske byer. Søndag 8. december giver de den første dobbeltkoncert i Operaen i København. Donovan glæder sig til at se, hvad parløbet munder ud i.

- Det var min idé at lave disse dobbeltkoncerter, da jeg fornemmede, at de danske fans af Sebastian og mig ville sætte pris på en vinter- aften med os begge. Både Sebastian og jeg udgør en del af soundtracket til mange af vores fans' livshistorier. Vores sange har været hos dem i vigtige øjeblikke af deres liv. Det har altid været poetens rolle at forløse hjertets obskure følelser, siger Donovan.

Et drømmescenarie

Det er et drømmescenarie for mange musikelskere at se Donovan og Sebastian på samme scene. Eksil-skotten ved udmærket, at Sebastian har været fan af ham i årtier. Faktisk så meget, at Knud Christensens kunstnernavn er inspireret af skottens.

- Jeg har det fint med at have influeret Sebastians arbejde. Det er mig en fornøjelse. Jeg ved ikke, hvordan det bliver at arbejde sammen med ham, men det får du at vide, når jeg har optrådt med ham. Jeg har optrådt med mange musikere, der har fortalt mig, at de var inspireret af mig. Men jeg har også delt scene med musikere, jeg ser op til. Det får mig altid til at smile, når jeg tænker på, at jeg har lyttet til Pete Seeger for derefter at spille med ham. Det var virkelig et højdepunkt, konstaterer Donovan, der kender enkelte af Sebastians sange. Blandt andet "Du er ikke alene".

- Jeg kalder den "You Are Not Alone". Den kan jeg rigtig godt lide. Jeg vil forsøge at synge enkelte af Sebastians sange på dansk, da planen er, at vi laver duetter af både hans og mine sange. Vi har begge lavet sange til film, så det var oplagt at udforske dem på denne turné. Det er ikke utænkeligt, at vi har mødtes i et tidligere liv i Irland, det kan være derfor, at vi er musikalsk beslægtede, siger Donovan.

Han er lettere påpasselig med at udtale sig om Sebastians generelle niveau og kommer med et svar, som ville være en diplomat værdig.

- Det er fine melodier, har jeg hørt. Men du ved, vi poeter rører i samme kreative gryde med færdigheder hårdt tilkæmpet i de titutindvis af timer, vi har dedikeret til "Her Majesty The Queen of Heaven", siger Donovan med reference til Jomfru Maria.

Andersen inspirerer

De to troubadourer har ikke siddet lårene af hinanden for at planlægge de seks danske koncerter.

- I kunstens broderskab er det ikke nødvendigt at sige så meget. Jeg inviterede Sebastian, han sagde ja, og nu skal vi spille seks koncerter. Der er vist i øvrigt billetter tilbage til et par af koncerterne, så skynd jer at købe dem, opfordrer Donovan de danske fans.

Han har optrådt i Danmark før, men har ikke umiddelbart et nært forhold til det lille land mod øst.

- De gæliske øer og Danmark deler historien om Nordsøen og rejserne uden for vores fælles hav. De skotske gælere og "The Northmen", som vi kalder skandinaverne, har længe været relateret på flere måder. Tag bare folkeeventyrene, hvor jeres egen Hans Christian Andersen er en konstant inspiration, siger Donovan.

Han kan også godt lide Hamlet. Især elsker han et digt af Spike Milligan.

- Hamlet siger til sin søster: "Ophelia , I would make a sketch of thee. What pencil shall I use ? 2B or not 2B?", siger Donovan.

Uvurderligt greb

Donovan har optrådt sammen med en perlerække af musikhistoriens største navne. Mange af dem har påvirket hans musik og måde at spille på. Men ingen har haft indflydelse som Derroll Adams.

- Den amerikanske banjospiller Derroll Adams lærte mig kunsten at berøre en guitarstreng, så lytteren øjeblikkeligt fyldes med ro. Det greb har været uvurderligt, siger Donovan.

Han mener ikke, at hans stil har ændret sig markant gennem karrieren.

- Min guitarlyd og mine vokale egenskaber smeltede sammen til en enhed for mange år siden. Du er nødt til at komme til en koncert og høre det for at forstå, hvad jeg mener, konstaterer Donovan.

Det lover jeg. Den dobbeltkoncert er unik af flere grunde. Det er forunderligt at tænke på, at det er 50 år siden, Donovan udgav singlen "Mellow Yellow", der til en vis grad kom til at danne skole for den psykedeliske rock.

Sangen er i øvrigt arrangeret af John Paul Jones, der spillede bas i Led Zeppelin, mens Paul McCartney angiveligt sang kor. På en anden berømt sang, "Hurdy Gurdy Man" fra 1968, er Jimmy Page fra Led Zeppelin med på guitar, mens gruppens legendariske trommeslager John Bonham også giver sit besyv med. Ifølge legenden skulle Donovan have inviteret Jimi Hendrix til at spille med.

Han var desværre forhindret. Jimmy Page og Jimi Hendrix på samme nummer havde ellers været historisk med stort H.

Fejrer kærlighedens sommer

2016 har været et forfærdeligt år for flere af musikkens fanebærere. David Bowie, Leonard Cohen og Prince er blandt de største stjerner, der er brændt ud.

- I musikkens fællesskab er vi alle brødre og søstre. Men Leonard Cohen var tydeligvis en nærtstående bror. Vi er begge "poets on the high road that honors Her Majesty The Queen of Heaven", siger Donovan.

En anden af musikhistoriens største personligheder, John Lennon, kendte Donovan særdeles godt. Faktisk lærte han The Beatles-medlemmet sin specielle fingerpicking-stil. Derfor er det nærmest syret, at Donovan fredag modtog John Lennon Real Love Award i New York.

- Jeg er utrolig forbløffet og benovet over, at jeg i min karrieres solnedgang igen er sammen med John i ånden. Til prisfesten fremførte jeg en sang, som John skrev til mig, efter han var gået bort. Han skrev den i en drøm til mig, mens jeg var i Katmandu i Nepal.

- Jeg spillede også den sang, John skrev, da jeg underviste ham og Paul i fingerspil og akkordmønstre i Indien i 1968. Det dannede grundlaget for mange af sangene på "The White Album", fortæller Donovan.

At blive tildelt en John Lennon-ærespris kalder han den ultimative "synkronistiske" gave fra John Lennon.

- Som om det ikke er nok, er det næste år Rolling Stone Magazines 50-års jubilæum. Det første interview i magasinets historie var med mig, og den første forside var med John. Det kan man kalde en værdig fejring af "The Summer of Love" i 1967, siger Donovan.

På gensyn i Danmark

Der er ikke flere spørgsmål. Donovan siger på gensyn i Danmark og understreger, at jeg er velkommen til at råbe på en sang, jeg gerne vil høre. Altså til koncerten. Der er mange oplagte at vælge mellem: "Riki Tiki Tavi", "Get Thy Bearings", "Jennifer Juniper" eller "Universal Soldier".

Jeg ender med at finde sangen "Barabajagal" på Spotify og tager høretelefonerne på.

Donovan flipper herligt ud med Jeff Beck Group. Endnu en supergruppe, som han naturligvis har arbejdet tæt sammen med i sin spektakulære karriere.