Simon Staun
PR-foto

Dereks band fylder en lastbil

Der er næsten tale om et band med bibelske dimensioner. Tedeschi Trucks Band har i hvert fald 12 medlemmer, der på mange måder er disciple i rockmusikkens tjeneste.

Bandet har Derek Trucks og hans hustru Susan Tedeschi som omdrejningspunkter, selv om Derek Trucks gør en dyd ud af at understrege, at alle medlemmer har lige stor indflydelse på musikalsk retninger og "taktiske" beslutninger, som kan være nødvendige, når 12 personers kalendere skal matche et år frem.

Ægteparret Tedeschi Trucks traf beslutningen om at smelte deres respektive bands sammen i 2010. Derek havde i en årrække været en del af The Allman Brothers Band og i et årti stået i front for The Derek Trucks Band, mens Susan Tedeschi siden 1993 havde indspillet og turneret med sit Susan Tedeschi Band.

- Efter 15 år i mit soloband var det på tide at prøve noget nyt. Når man ikke længere kan mærke kreativiteten strømme, er det på tide at skifte gear. Lige siden jeg mødte Susan, har tanken om at lave vores eget band rumsteret i mit baghoved, siger Derek Trucks fra et hotelværelse i Texas, mens Susan fremstammer et "mmmhhhmm" i baggrunden.

Susan Tedeschi var med på at satse hele butikken.

- Vi havde begge virkelig godt gang i solokarrieren, så det var noget af en satsning. Men nogle gange skal man springe ud ad vinduet, mens det står åbent. Vi var nødt til at opløse vores bands, da ingen af os ville køre det som et sideprojekt. Det var enten eller, konstaterer Derek Trucks.

Tættere end nogensinde

Det viste sig, at isen kunne bære. Debutalbummet "Revelator" fra 2011 vandt året efter en Grammy Award for "Best Blues Album". Og ægteskabet har ikke lidt skade af det udmarvende turnéliv med 200 koncerter alene i 2014.

- Nu sidder min kone ved siden af mig, men hvis hun ikke gjorde, ville jeg stadig påstå, at vi ikke har oplevet større problemer i vores forhold, siden vi begyndte at spille sammen. Der er sikkert mange ægteskaber, der ikke kunne klare det, men min fornemmelse er, at Susan og jeg er tættere end nogensinde, siger Derek Trucks.

De havde været gift i 10 år og havde fået to børn, da de traf beslutningen om at danne Tedeschi Trucks Band. Og selv om 200 koncerter på et år lyder vanvittigt, er der faktisk tale om en nedtrapning i Deres Trucks tilfælde.

- I The Allman Brothers Band var vi oppe på 300 koncerter om året. Ren B.B. King-stil. Da var jeg stort set aldrig hjemme, så jeg ser vores børn langt mere i dag alene af den grund. Og så er de meget ofte med på turné, fordi det giver god mening, når både far og mor er væk, siger Derek Trucks.

En del af bandmedlemmerne er i 50'erne, og de har derfor voksne børn. Hvis alle havde mindre børn, ville det være utopi at turnere 12 mand.

Et paradoksalt resultat af at turnere med så stort et band er, at de er nødt til at give flere koncerter for at tjene penge nok til alle.

- Vi har jo også et hold af folk omkring os, der skal have løn, så tanken om at skære ned på antallet af bandmedlemmer har da strejfet os, så vi kunne nøjes med at spille 170 koncerter om året i stedet for 200. Nu er vi bare nået dertil, at vi ikke vil undvære én eneste af dem, selv om det til tider giver vores manager grå hår i hovedet. Ikke mindst, når der skal bestilles flybilletter og bookes 20 hotelværelser. Det er heldigvis besværet værd, for jeg har aldrig været i et band, hvor det føles så meget som en stor familie. Det kan være hårdt at turnere, men det har aldrig føltes så sjovt som nu, siger Derek Trucks.

For et par år siden turnerede bandet for første gang uden for USA. Dengang traf Derek og Susan beslutningen om, at blæsersektionen skulle blive hjemme for at minimere udgifterne. Den fejl begår de ikke igen.

- Jeg husker tydeligt en koncert i Byron Bay i Australien, hvor vi optrådte på en festival. Med det samme jeg forlod scenen, ringede jeg til vores manager og sagde, at det fremover var alle 12 mand eller ingen. Vi har formet vores lyd i fælleskab, og vi er nødt til at værne om den. Det er alle mand på dækket eller alle mand over bord, konstaterer Derek Trucks.

Bandbus på ukendte stier

Den musikalske mangfoldighed er uvurderlig for Tedeschi Trucks Bands, der med så mange koncerter om året har nået en intern forståelse, som kan gå fløjten, hvis der mangler nogle af medlemmerne.

- Det er meget som med musketererne. Vi går så langt, at hvis vi skal spille to sange på en radiostation i en af nabostaterne, så smider vi alle 12 mand i bussen og kører af sted. Det giver enormt stor respekt, at vi tager det så seriøst, og det føles lidt som at være en lille hærenhed, der opererer sammen, siger Derek Trucks.

Når 12 mænd og kvinder går i studiet, kommer de uvilkårligt til at køre ud ad nogle sideveje, som de ikke havde fundet, hvis der kun var fire mand i bandet. På gruppens tredje udspil, "Let Me Get By", der udkom tidligere på året, kører bandbussen ad mange ukendte stier, men ender alligevel med at nå frem til et fælles mål.

- Vi har tilstræbt at skabe et komplet band-album, hvor følelsen af at høre sangene minder mig om at være on the road. Alle har været med til at skrive, mixe og producere. Tidligere har vi snublet rundt i forsøget på at finde den røde tråd, men denne gang lykkedes det. Det er uden skyggen af tvivl vores bedste album, siger Derek Trucks.

Han har optrådt i Danmark før, da han var hyret af Eric Clapton på dennes verdensturné i 2006. Derek Trucks må blankt erkende, at han ikke så meget af landet ved den lejlighed.

- Det var en vild turné, hvor vi gæstede enormt mange lande. Som jeg husker det, landede vi i Danmark, kørte direkte til koncertstedet (Augustenborg red.) og direkte tilbage til lufthavnen efter koncerten. Vi var nok i landet i fire timer, siger Derek Trucks.

Han kommer alligevel i tvivl.

- Susan, vi har da ikke spillet i Danmark med vores band, har vi, spørger han hustruen.

- Nope, lyder det hurtigt i baggrunden.

- Cool. Jeg kan love dig, at vi bliver længere tid i Danmark denne gang. Men det kræver heller ikke meget at holde, siger Derek Trucks og indrømmer, at hans viden om Danmark begrænser sig til, at hovedstaden hedder København.

Jacksonville for altid

Der er sikkert mange danskere, der ikke aner en bjælde om hans hjemby, Jacksonville i det nordvestlige Florida, så det går sikkert lige op. Byen er hjemsted for The Allmann Brothers Band, som Derek Trucks var med i, Limp Bizkit og ikke mindst Lynyrd Skynard.

- Byen har ikke samme musikalske status som Austin, Nashville og Memphis, men der er da kommet en del talent ud af den. Og jeg har faktisk aldrig overvejet at flytte væk, da det er billigt at købe land og bygge her, derfor har vi kunnet bygge et studie, som vi aldrig havde haft råd til i Nashville. Jeg er også vild med sumpområderne og fisker en del for at komme ned i gear efter turnéer. Umiddelbart forlader jeg aldrig Jacksonville, og der er sgu også noget fedt ved at komme fra en by, som ikke drukner i musikere, siger Derek Trucks.