Simon Staun
Foto: Emil Andresen

Joplins arvtager

Siger navnet Dana Fuchs dig ikke noget, skal du ikke fortvivle. Den amerikanske sangerinde er først ved at etablere sit navn på det europæiske kontinent efter at være braget igennem på det nordamerikanske.
Den 34-årige sangers stemme er ikke overraskende blevet sammenlignet med 1960'er-ikonet Janis Joplins. En stemmer, det i snart fire årtier har været referencen for kvindelige sangere med kraftfulde, hæsblæsende vokaler.

- Min stemme har altid været meget dyb og ru. Selv som lille pige lød det, som om jeg drak whisky og røg smøger. Der er ikke mange kvinder med så specielle vokaler, og derfor er det også oplagt at sammenligne typer som Beth Hart og jeg med Janis Joplin. Beth og jeg spillede for øvrigt begge to rollen som Janis Joplin i showet "Love Janis". Så når jeg kommer og turnerer i Danmark, kan man godt sige, at jeg træder lidt i Beths fodspor, siger Dana Fuchs, der ikke har noget imod at opleve samme publikumstilstrømning.

Kroppens unikke instrument

At lyde som Janis Joplin kan sælge billetter. Men når alt kommer til alt, vil Dana Fuchs som alle andre kunstnere helst kendes og lyttes til på sine egne præmisser.

- Det er en kæmpe ære at blive nævnt i sammenhæng med Janis Joplin. Men når det er sagt, er jeg jo også en skabende kunstner, der skriver egne sange. Derfor vil jeg gerne respekteres for min egen formåen, fortæller Dana Fuchs.

Hun mener, at en fantastisk sanger ofte er mere interessant at lytte til end selv den mest sublime pianist eller guitarist.

- Når instrumentet er en del af ens krop, virker det mere kraftfuldt. Det trænger mere igennem, når det kommer direkte fra hjertet og lungerne og ikke først skal gennem et instrument, uanset hvor fremragende, den der spiller det, måtte være, konstaterer hun.

Kirk uden prædiken

Dana Fuchs er opvokset i Wildwood i Florida men flyttede til New York for at synge og starte et band som 19-årig. Det brugte hun en årrække på, inden hun fik hovedrollen i showet "Love, Janis" og efterfølgende medvirkede i filmen "Across The Universe".

- Showet og filmen gik der to et halvt år med, så jeg har ikke turneret mere end et par år i alt. Så dendel af det er stadig nyt for mig, fortæller Dana Fuchs, der har sunget, siden hun var syv år.

Dengang var hun forblændet af kirken og troede, hun en dag skulle være præst.

- Nu er mit syn på religion ikke så positivt. Faktisk er jeg slet ikke troende, men det er en helt anden historie ... Men ind imellem kan jeg alligevel godt føle, vi gør spillestederne til en form for kirke. Et sted, hvor vi spreder kærlighed og håb. Men uden at prædike, understreger Dana Fuchs.

Støt livemusikken

Hendes ældste bror og søster havde et populært band for 20 år siden. Ind imellem hev de Dana med på scenen, hvor hun fik lov at synge med på et nummer eller to. Og ret hurtigt stod det klart, at hun ikke blot var et naturtalent. Hun var et kæmpetalent.

- Dengang havde jeg det lidt svært, når folk udbrød, at jeg ville nå virkelig langt med min stemme. Først som 12-årig i junior high school gik det op for mig, at de måske havde ret. Hver gang jeg gik til koncert, tænkte jeg: "Det dér er mit mål. Sådan der vil jeg stå en dag". Og nu gør jeg det, siger Dana Fuchs taknemmeligt.

Det er overvældende og tankevækkende for hende at være på turné i Europa, fordi alt er så anderledes end i USA.

- Lige nu befinder jeg mig i Tyskland, hvor der er slotte overalt. Derhjemme havde vi kørt forbi det ene McDonald's og 7-Eleven efter det andet i stedet for. Publikum virker også mere tændt på live-musik i Europa end i USA, hvor interessen desværre er faldende, siger Dana Fuchs.

Det har ikke forbigået hendes opmærksomhed, at programmer som X Factor også har et kæmpe publikum i Europa. Det ser hun dog ikke noget problem i, så længe samme publikum husker, at rigtig musik skal opleves på spillestederne og ikke foran flimmerkassen.

- Til en live-koncert deler vi hinandens sved, spyt og energi. Det gør man ikke, hvis man sidder derhjemme i pyjamas. Derfor er det ikke nok at støtte musikken på tv. Man skal ud og mærke den rigtigt, før man forstår, hvad det er den er i stand til. Jeg tør godt love, at mine koncerter ikke er typiske, og hver eneste aften er det min mission at sende alle derfra med en unik musikalsk oplevelse og masser af kærlighed, lover Dana Fuchs.