Simon Staun
PR-foto, Playground Music

Succesfuld virkelighedsflugt

Den ene weekend står syv 18-19-årige skibonitter på en scene i Cannes foran talentspejdere, pladeproducenter og alverdens bookere. Få dage efter sidder fem af dem på skolebænken og suger til sig, inden de til sommer skal eksamineres og forhåbentlig sikre sig en studenterhue, hvorefter eventyret kan fortsætte med fuld besætning for fuld udblæsning.

- Vi har fredet maj og juni til eksamen, så der er ingen koncerter på programmet. Hvis man dumper og skal gå 3.g om, er det sgu ærgerligt, så er løbet kørt i Dúné-sammenhæng, siger forsanger Mattias Kolstrup.

Bandet har snakket meget om, hvordan fremtiden skal formes, og de er blevet enige om, at de næste fem år er helliget Dúné.

- Ingen af os tænker på uddannelse lige med det samme, da vi skal turnere meget rundt i Europa og Asien. Mens andre unge efter gymnasiet bruger opsparingen på at rejse med rygsæk, får vi rejsen betalt, fortæller Mattias, der tilsyneladende har det helt fint med den ordning.

I dag daser han på sofaen hjemme i Skive, hvor bandet har tænkt sig at blive boende indtil videre, selv om historien taler for, at de snart ender i hovedstaden.

Men måske er det godt for kreativiteten, hvis postnummeret forbliver 7800?

- Jeg er ofte blevet spurgt, om der er noget specielt i vandet eller luften i Skive, siden så mange bands udspringer herfra de seneste 10 år. Jeg tror, det handler om en gensidig inspiration, der begyndte med Thomas Troelsen og Superheroes. Men også en bunke tilfældigheder samt en masse bands, der bare ville slå igennem, siger Mattias Kolstrup.

Han modsiger ikke postulatet om, at den musikalske kreativitet har været en flugt væk fra kedsomhedens jerngreb.

- Hvis jeg kigger på, hvordan jeg selv har haft det, så er ordet virkelighedsflugt ikke helt ved siden af.

Band nægtet adgang

Dúné har været ekstremt tidligt ude, og cifrene på sygesikringskortene har resulteret i nogle bizarre episoder.

- For nogle år siden spillede vi i Gøteborg, hvor dørmændene forlangte ID, selv om de kunne se, at vi var et band i gang med at sætte udstyret op på scenen. Vores manager måtte næsten tigge for at få koncerten gennemført, og vi kunne først komme ind på spillestedet 10 minutter før koncerten og blev eskorteret ind af dørmænd, der smed os ud på gaden direkte bagefter. Vi fik ikke engang lov at bære grejet ud selv, men måtte stå og tage imod på gaden, husker Mattias, der heldigvis griner ad oplevelsen.

Det omfattende gennembrud skyldes, at Dúné har forfulgt et mål benhårdt, siden de var 12-13 år. Men selv trods ihærdig planlægning havde ingen af dem regnet med, at 2007 skulle blive himmelflugtens år.

- Vi havde egentlig besluttet, at vores fundament skulle opbygges langsomt, så vi først skulle slå igennem med den tredje plade. Sådan gik det ikke helt, og det er jo kun fedt, at vi allerede har modtaget mange priser og spiller foran flere tusinde mennesker. Det betyder, at vi nu satser på at blive et internationalt kendt navn efter vores tredje plade, hvis alt går, som det plejer, siger Mattias Kolstrup selvsikkert.

Hva' så Wembley?

Forsangeren er sikker på, at den unge alder er medvirkende til, at Dúné i et vist omfang har skidt hul i konventionerne og fulgt deres purunge overbevisning.

- Det er klart! Du har selv været ung engang, så du ved jo, hvordan det er. Man drikker alt for meget og besidder en fandenivoldskhed, som er forsvundet, når man bliver ældre, konstaterer han, mens undertegnede pludselig føler sig et årti ældre.

På sin Myspace-profil har Mattias Kolstrup listet en række referencer op, der indikerer, at han selv burde være mindst 40 år gammel. Velvet Underground, The Who og Iggy Pop er i hvert fald ikke stamplader på det typiske provinsielle teenageværelse.

- Jeg har på en måde sprunget en generation af bands over, da jeg har kigget på, hvilken inspiration de bands, jeg lytter til, har haft. Jeg er på en måde hoppet direkte tilbage til kilden, forklarer den modne musikfordøjer.

Engang om 30 år vil der måske sidde unge i Skive og tale med samme respekt om Dúné. For højdepunkterne alene i 2007 ville aftegnet på en studenterblok minde om et alpelandskab i profil. 18-19 år gamle og valgt til Årets Danske Band og Årets Nye Danske Navn i Gaffa. Vindere af P3 Prisen samt European Border Breaker Award og udvalgt til at varme op for Muse og Foo Fighters.

- Det er overvældende, og jeg nægter at tro på, at 2008 kan blive større på hjemmefronten. At spille foran 10.000 mennesker er simpelthen fantastisk. Men nu begynder vi at tro på udlandet og har lært de dér små tricks, der betyder, at man kan fylde scenen ud. I bund og grund handler det jo bare om at skrige lidt højere og have større armbevægelser end i øvelokalet, hvor man ikke står en onsdag aften og råber: "Hvaaaaa' så Wembleeeeeyy".