Simon Staun
PR-foto

Komikkens Keld og Hilda

- Hold da kæft, Frank. Har du set, der er vaskemaskine og tørretumbler i omklædningsrummet? Det skulle jeg da have vidst, så havde jeg sgu da nappet vasketøjet med, udbryder Casper Christensen spøgefuldt, da han træder ind i et aflangt kælderlokale med en spejlvæg og skarpe spotpærer ovenover.

Omklædningsrummet ligger under Ringsted Kongrescenter, der udgør en af mange rammer for showet "Nu som mennesker", der viser helt nye sider af de komiske par. Også før showet.

Casper Christensen begynder at skubbe blåpolstrede stole tæt på hinanden, så de danner en dybsindig trekant. Derefter tjekker han med små "tsk"-lyde, at båndoptageren kører. En equalizer begynder at flimre, da Frank Hvam knitrer med papiret til en Nupo-bar, som han efterfølgende sætter tænderne i.

- Den både slanker og giver masser af energi. Det bliver jeg nødt til, fordi vi har drukket så meget på den her tur, konstaterer Frank Hvam.

Han ligner heller ikke just en mand, der er sprængfyldt med entusiasme og overskud, da han ankommer lidt senere end kollegaen.

- Det har bare været en hård dag derhjemme, og jeg skal helt sikkert have en lur, inden vi skal på scenen, sukker Frank Hvam opgivende.

Forud for en stor del af deres forestillinger har de indspillet små videoer møntet på de enkelte byer. Ringsted er ikke blandt dem.

- Vi forsøgte så mange gange at finde på noget skægt om Ringsted, men det kunne ikke lade sig gøre. Den døde hele tiden for os, og det føltes som at tale om pædofili, børn der er døde eller Brevik. Det er bare ikke sjovt, og så kan man lige så godt give op, konstaterer Casper Christensen.

Da han bliver spurgt om, hvad en person fra Ringsted egentlig kaldes, svarer han uden at blinke: "En taber" ... og undskylder, hvis det skulle komme de lokale for øre.

Odense-videoen er ikke lavet endnu. Men den kommer, lover duoen, der har udskudt netop den video af en simpel grund.

- Den bliver rigtig god. Fantastisk god, faktisk. Vi er slet ikke til at stoppe, når vi først begynder at tale om Odense. Vi elsker den by ubegribeligt højt, fedter Frank Hvam med sit mest sleske smil.

Dyster ikke mod hinanden

De to stand-uppere, skuespillere og tv-værter er blevet 41 og 43 år og har efterhånden nået en alder, hvor emner som frit hospitalsvalg og fri el-leverandør har sneget sig med i showet.

- Det skræmmer os lidt, og selvfølgelig er det da både ulækkert og kontroversielt. Men jeg er da stolt af at deltage i et show, hvor man kan tage seriøse emner som dem op og stadig få folk til at grine. Det kræver et solidt håndværk og en erfaring, som man bygger op over mange år. På den måde er det symptomatisk, at vi er to mænd i vores bedste alder, der har været i gamet i lang tid, forklarer Casper Christensen.

Frank Hvam hader at blære sig. Men han vil godt indskyde, at joken om det frie el-valg kræver en uhyggelig mængde talent for at blive en succes.

- Det er i hvert fald mindst en tredjedel af gangene, publikum griner af den joke, afslører Frank og får Casper til at le eftertrykkeligt.

De har aldrig forsøgt at overgå hinandens jokes eller kæmpe mod hinanden. "Nu som mennesker" er et fælles projekt, hvor det handler om helheden. Aldrig individet.

- Vi har hver især haft nogle emner, som vi brænder for, og vi har hjulpet hinanden med at få dem til at fungere. Der er mange, der tror, at vi "battler" hinanden, hvilket vi aldrig har gjort. Det vigtigste er, at vi ikke tager de samme emner op og angriber dem på samme måde. Derfor gør det ikke noget, hvis den ene benytter noget halvstøvet materiale, mens den anden kommer med noget smart og nyt, siger Casper Christensen uden at kommentere, hvem der gør hvad i den sammenhæng.

En stor nød at knække

Det vanskeligste ved hele showet har været at opfinde en form, hvori to stand-uppere kunne fungere sammen på scenen. Det skulle ikke være lig "Bytte bytte købmand", som Anders Matthesen og Thomas Hartmann stod bag. Derfor måtte de opfinde deres eget koncept fra bunden.

- Hvordan fanden laver man et show, hvor to mand er sammen på scenen i så lang tid, tænkte vi i begyndelsen. Der var ingen steder, vi kunne kigge hen for at få inspiration. Vi var meget i tvivl, men da vi knækkede nødden, forekom det jo indlysende, fortæller Frank Hvam.

Makkerparret har tidligere ladet sig inspirere af udenlandske stand-uppere og komikere, hvilket gav anledning til en del debat, da de blev anklaget for at kopiere den amerikanske serie "Curb Your Enthusiasm" om særlingen Larry David. Denne gang slipper de forhåbentlig for lignende anklager.

- Vi har slet ikke set nogen lave et tilsvarende show, hverken i Danmark eller udlandet. Så vi har ikke kunnet stjæle det nogen steder fra. Det gjorde det virkelig besværligt, at vi ikke bare kunne finde formlen på Youtube, siger Casper og Frank i munden på hinanden.

Det var først i dagene op til premieren, at brikkerne langt om længe faldt på plads. Det var der, de vises sten endelig faldt ned som et par teenageklunker med årelangt tilløb.

- Endelig fandt vi ud af, hvilke elementer vi ville beholde i showet, og ikke mindst hvilken rækkefølge de skulle komme i. Vi spændte en lillebitte dramaturgisk bue, så starten og slutningen hang sammen, uden at alt det ind imellem blev for fastlåst. Der skulle være plads til at improvisere og bytte jokes ud undervejs, hvilket også er sket. Formen er ikke genial, men den virker for os, forklarer Casper Christensen.

Fugt i fundamentet

Frank Hvam turnerede i 2009 med sit eget soloshow, der var en anmelder- og billetmæssig succes. Casper Christensen har ikke stået på en scene som stand-upper i mere end 10 år. Derfor skulle der slibes et tykt lag rust af, inden komikkareten var nogenlunde køreklar.

- Frank drønede jo bare derudaf, og vi var for dårlige til at kommunikere om, at jeg startede helt fra bunden. Jeg havde intet materiale, jeg kunne prøve af på et publikum. Jeg stod i total bar røv og befandt mig hele tiden et par kilometer bag Frank, hvilket jeg havde det fint med, da der netop ikke var tale om en intern konkurrence. Det var mere hårdt at erkende, at jeg ikke havde noget sjovt at sige oppe på scenen til at begynde med, fortæller Casper Christensen.

Frank Hvam mener, at slutresultatet viser, at det er lykkedes for de to komikere at få det hele til at smelte sammen, selv om de samtidig differentierer sig enormt meget fra hinanden.

- Det handler jo netop om, at vi to er så forskellige som mennesker. Dét, der gør showet så spændende er netop, at man både møder scoredrengen og familiefaren ... hvilket i begge tilfælde er mig, gnægger Frank Hvam med det sidste af sin Nupo-stang i mundvigen.

Udgangspunktet for showet har langt mere grobund i virkeligheden end "Klovn"-serien og filmen, der er karikeret til trods for sammenfald mellem faktiske forhold. Frank Hvam bor i Lyngby med sin kæreste gennem mange år, mens Casper Christensen befinder sig i et nyt forhold med Isabel Friis-Mikkelsen efter bruddet med skuespilleren Iben Hjejle.

- Jeg lever det søde liv, mens Frank bor i parcelhus, hvilket jeg synes er ret frækt. Der er simpelthen så meget fugt i fundamentet i det hus, fniser Casper.

- Ja, er du sindssyg, der er fugtigt hjemme hos mig. Men mit forsikringsselskab gider ikke engang se på hende, brokker Frank sig, mens Casper forsøger at holde et grineflip stangen.

Perfekt uden publikum

Showets røde tråd handler om, at Casper og Frank bliver rødglødende uvenner. Det behandles løbende i det tre timer lange show, hvor der dog er indlagt en pause.

- Man skal huske på, at Hausgaard har lavet længere shows end det. Jeg ville gerne skære det lidt ned, men helst ikke i mit eget materiale, indrømmer Frank Hvam.

Casper Christensen griner, så han efterhånden sidder på det yderste af sit sæde. Sådan må publikum helst ikke reagere, hvis de vil hjem i tide.

- Hver gang publikum klapper eller ler, trækker de jo tiden. Hvis de bare kunne lade være med det, ville showet kun vare to timer. Hvis folk slet ikke dukkede op, ville det være helt perfekt. Så kunne vi bare lire det hele igennem og komme hjem, drømmer Casper Christensen.

Noget, de ikke kan lire igennem, er de sange, som de optræder med. For ret skal være ret, ingen af dem er synderligt musikalske. Det ved de godt selv, og det er lige præcis derfor, de alligevel spiller på guitar, bas og keyboard.

- Det viser en sårbarhed og en anden side af os. Det handler præcis som i "Klovn" om at turde gøre sig selv til grin, hvilket er det, vi lever af. Der findes vel ikke to mennesker i Danmark, der har taget mere pis på sig selv end os. Der er ingen, der har fremstillet sig selv dummere, grimmere, mere ulækre, frække og latterlige. Alt er ude af posen, pointerer Casper.

Frank nikker samstemmende.

- Jeg siger ind imellem til min kæreste: "Det kan du kraftedeme da ikke blive overrasket over, dét der. Du har vel åbnet for fjernsynet de seneste seks-syv år?".

En liderlig frækkert

Inden for dansk komik har der gennem årene været en række partnere, der har skilt sig ud og fået plads i historiebøgerne. Derfor er det helt oplagt at spørge om, hvilken duo Casper og Frank ville have været, hvis de i stedet var noget ved musikken.

- Det er vel enten Simon & Garfunkel eller Me & My. Det er de eneste to duoer, jeg kender. Og Wham, nævner Casper Christensen.

Spørgsmålet var oprindeligt, hvem der ville være hvem, hvis de var Ike og Tina Turner.

- Så ville jeg nok være Tina, for Frank kan virkelig være aggressiv ind imellem. De sidder løst, siger, Casper og dukker sig for Franks lavtflyvende næver.

- Hmmm, jeg tænker mere Kaj og Andrea. Eller Ike og Andrea, hvilket måske passer bedre, supplerer Frank.

Den slags tåbelige spørgsmål kan være svære at svare seriøst på. Men hvis offeret tager udfordringen op, kan det ende med at være så morsomt, at man burde betale entré for at høre svaret.

- Det må blive Simon & Garfunkel, fordi de begge to var så betydningsfulde for det samlede udtryk. De var ligeværdige som Frank og jeg, fortæller Casper og spørger Frank, om han kan komme i tanke om andre oplagte duoer.

Frank summer lidt og ender med den mest oplagte af dem alle: Keld og Hilda.

- Ja, det er sgu godt set. Der er jeg nok Hilda. Den sexede, ikke ... hende, der er lidt om sig og en rigtig liderlig frækkert, fantaserer Casper.

- Ja, og hende, der ved, at jeg er blind, indskyder Frank.

Derefter griner alle i lokalet, så det runger i akrylgulvet. Det tegner til at blive endnu en underholdende aften i provinsen, selv om den blev indledt med knastør snak om vasketøj og el-leverandører.