Simon Staun
PR-foto

- Jeg opfører mig ikke længere som en romersk kejser

Det kom som en overraskelse for mange, da det britiske band Culture Club med den karismatiske forsanger Boy George tidligere på året meldte ud, at kvartetten ville udgive albummet "Life" i oktober.

Bandets seneste udgivelse udkom i forrige årtusind i kraft af "Don't Mind If I Do" fra 1999, som udkom efter en albumpause på 12 år.

- Det var egentlig planen, at vi ville have udgivet et album i 2015. Det gik i vasken af forskellige årsager. Men heldigvis fik vi gang i indspilningerne igen, og vi er lykkelige for at have udsendt "Life", siger Boy George.

Han fortæller, at Culture Club har forsøgt at behandle de enkelte sange optimalt og ikke spekuleret på, hvordan de passer ind i en sammenhæng.

- Vi har aldrig haft en konceptuel tilgang. For os er hver sang et unikt filmklip, som skal klippes sammen til en film til sidst, fortæller Boy George.

Født samme dag som Trump

I livet går det op og ned for de fleste mennesker, og det symboliserer "Life" med en håndfuld sange i både mol og dur.

- Sangene på "Life" flugter med mit verdenssyn. Der er både optimisme og kynisme at spore. Modsætninger definerer mig på mange måder. Mit stjernetegn er tvillingerne, og på mange måder er jeg en splittet person. Jeg er født samme dag som Donald Trump, så måske er det derfor, jeg ikke er helt normal, selv om jeg på ingen måde minder om Trump, siger Boy George og griner højt.

Han indrømmer, at hans humør kan svinge som et pendul. Derfor er nogle sange endt helt andre steder, end de var tiltænkt.

- "Runaway Train" var til at begynde med en countrysang, men har gennemgået et komplet stilskifte og er blevet rendyrket Philadelphia-soul. I dag elsker jeg nummeret og kunne ikke forestille mig, at det har været en regulær westernsang, siger Boy George.

En del af en stamme

Selv om han har beskæftiget sig med kunst i alverdens former og udtryk - blandt andet fotografi og design - er musikken hans hjertebarn.

Han husker stadig, hvordan han som teenager slæbte rundt med lp'er på gaden i London-kvarteret Shooters Hill, som han flyttede til som 14-årig.

- Dengang gik man offentligt rundt med sine yndlingsplader, så ingen var i tvivl om, hvad man lyttede til. Det var næsten som at være en del af en stamme. Musik har i mine øjne altid været den mest overlegne kunstform. Derfor kan det godt ærgre mig, at man i Storbritannien har været så fokuserede på engelsksproget musik. Tænk sig, hvad vi kunne have lært, hvis vi havde lyttet mere til musik på andre sprog, siger Boy George.

Han har selv lyttet til franske Edith Piaf og Charles Aznavour, som har givet ham store oplevelser til trods for, at han ikke taler fransk.

- Der indspilles smuk musik på de fleste sprog, og jeg tror, at musik kan være et redskab til at omfavne hinandens forskelle bedre. Det ville være sundt for alle, siger Boy George.

En romersk kejser

Spontanitet er et centralt element i Culture Club anno 2018. Og Boy George, der i mange henseender er gruppens anfører, har erkendt, at bandet præsterer bedst, hvis de andre medlemmer udfordrer ham.

- Når man laver musik, er det en fordel at få sine vaner slået i stykker. Jeg kan faktisk godt lide, at de andre vender ting på hovedet, selv om det ind imellem betyder, at jeg skal indsynge en sang i en helt anden udgave end planlagt. Det er en evigt foranderlig proces at skabe musik, og hvis man brugte den samme skabelon år efter år, ville jeg kede mig ihjel, siger Boy George.

Han har tilbragt en del af 2018 i Australien, hvor han har været dommer i "The Voice Australia". Derfor sendte de tre andre bandmedlemmer løbende brudstykker af sange til ham.

- Jeg var nødt til at give dem lov til at være frie, og når det kommer til melodierne, har de virkelig overrasket mig. For 20 år siden havde jeg ikke ladet nogen bestemme noget som helst. Dengang var jeg som en romersk kejser, der troede, at jeg og kun jeg havde ret. Ingen skulle udfordre mig, siger Boy George og ler.

Han er lykkelig for, at der mere end nogensinde er balance i bandet.

- Da vi dannede bandet, følte jeg mig ofte som en udstødt, fordi jeg ikke spillede på instrument som Roy, Mikey og Jon. Når de begyndte at tale om akkorder og noder, følte jeg mig fremmedgjort. Løbende har jeg fået mere selvtillid i kraft af erfaring og viden om at indspille. Nu kan jeg tage i studiet uden at falde helt igennem. Fordi jeg kender de frekvenser og energier, som former musik. Jeg søger aldrig det perfekte, men derimod det ærlige. Alt for megen musik i dag er poleret, ren og overforklaret, konstaterer Boy George.

Stemmen har mere sjæl

Den 57-årige sanger har et andet forhold til sin stemme i dag end for 20 år siden. Han går til sangundervisning, varmer op og passer i det hele taget på den.

- Jeg har involveret mig i mit instrument på et helt andet niveau end i 80'erne og 90'erne, hvor jeg aldrig spekulerede på, hvordan jeg brugte min stemme. Den var bare et redskab til at få et budskab ud. Jeg tænkte aldrig på, at jeg kunne blive en bedre sanger gennem undervisning, siger Boy George.

For 10 år siden begyndte han at få undervisning, hvilket betyder, at han kan gøre ting i dag, han ikke kunne i begyndelsen af karrieren.

- Min stemme er større og mere udholdende i dag. Den har faktisk mere sjæl. Når vi er på turné prøver jeg at gå tidligt i seng og har stilledage, hvor jeg ikke giver interviews og lader stemmebåndene få ro. Det giver mig en tro på, at jeg også kan stå på en scene om 20 år, siger Boy George.

At det kan lade sig gøre at turnere, selv om man er i 70'erne, fik han understreget for nyligt til en koncert med landsmanden Rod Stewart.

- At opleve ham live var fabelagtigt. Det, der slog mig, var, hvor meget stemme han stadig har. Forhåbentlig gælder det for mig om 20 år, siger sangeren.

Vil vinde publikum

Han kan godt forstå, hvis publikum er skeptiske - eller i hvert fald nysgerrige på - hvad bandet Culture Club formår på en scene anno 2018.

- Når vi går på scenen, kan vi tydeligt mærke den der fornemmelse af, at mange blandt publikum ikke aner, hvad de går ind til. Og lad mig slå det fast, det er ikke en Culture Club-koncert som for 20 eller 30 år siden. Jeg er en komplet anden person i dag, og det er faktisk underholdende at skulle vriste sig fri af deres forudindtagede mening om, hvordan jeg bør agere, siger Boy George.

Han glæder sig til at stå foran et dansk publikum, og han erkender, at han simpelthen ikke kan huske, om Culture Club nogensinde har optrådt i Danmark.

- Jeg har optrådt som dj i Danmark, men jeg kan simpelthen ikke mindes, at Culture Club har optrådt der. Der er perioder i mit liv, der står lidt hen i det uvisse, så jeg kan ikke kategorisk afvise, at vi har. Men det er under alle omstændigheder mange år siden, så det bliver også spændende at se, hvem der dukker op. Har vi stadig fans fra gamle dage? Kan de overhovedet huske, hvorfor de blev forelskede i os til at begynde med? Har vi formået at lokke nye fans til uden at have udgivet et album siden 1999? Der er mange ting at få svar på, siger Boy George forventningsfuldt.

Det viser sig, at gruppen optrådte for 35 år siden i Forum. Det var 1. april, hvor gruppen blot havde udgivet albummet "Kissing to Be Clever" med kæmpehittet "Do You Really Want To Hurt Me?".

- Jeg synes, det er interessant at stille sig ud på scenen med det formål at vinde publikum. Der vil uden tvivl være mange skeptikere, og vores mission er at få så mange som muligt - helst alle - over på vores side, siger Boy George.

Et sofistikeret publikum

Han og de øvrige bandmedlemmer ved, at en betragtelig del af publikum kommer for at høre "Do You Really Want To Hurt Me" og "Karma Chameleon". Men de to giganthits kan ikke spilles på repeat i halvanden time.

- Jeg står aldrig og undskylder, at vi spiller en ny sang. Jeg fortæller i stedet, hvad de enkelte sange er inspireret af og gør dem til en del af et narrativ. Jeg fornemmer, at det engagerer publikum og giver dem lyst til at bruge deres fantasi. Jeg bilder mig ind, at vi har et forholdsvis sofistikeret publikum, som er kulturelt åbensindet og tolerant, siger Boy George.

På titelnummeret "Life" synger Boy George blandt andet om håb. Og det kan udspringe af mange forskellige ting.

- En fremmeds smil på gaden, lækker mad, en god samtale eller at være tryg i sin families favn. Gode venner og latter. Ægte glæde bunder ofte de mest basale elementer og situationer i dagligdagen, siger Boy George.

Han tilføjer, at han sjældent har følt sig så veltilpas som nu.

- Når jeg siger det, handler det om hele min person. Ikke kun kunstneren Boy George. Jeg måler ikke kun kvaliteten af mit liv på min succes som sanger eller musiker. Det er hele pakken, der tæller, siger Boy George.

Behandler sange med respekt

Han har haft nogle knap så flatterende episoder i sit liv, og mange af hans interviews handler om, hvad han gjorde eller ikke gjorde i 80'erne.

- Jeg er ikke flov over min fortid og vil ikke redigere sandheden. Men det er rart for en gangs skyld at snakke om nutiden og fremtiden. Jeg kan garantere dig for, at jeg ikke længes efter at være den person, jeg var for 30-35 år siden, konstaterer Boy George.

Når han synger de ældste sange, betyder de også noget helt andet for ham i dag.

- Det er interessant at fortolke sig selv og forholde sig til, at ordene er skrevet af et andet jeg. Jeg forsøger at behandle sangene med respekt, og hvis jeg skal være helt ærlig, er "Do You Really Want To Hurt Me", "Victim" og "Time (Clock of the Heart)" ligesom god vin. Selv om de har 35 år på bagen, smager de stadig forrygende, siger Boy George.