Simon Staun
PR-foto

Canadiske slyngler vil erobre Europa

For en dansker er det ofte let at høre forskel på et dansk og et svensk band. Sværere bliver det, hvis man skal afkode, om et band er amerikansk eller canadisk. Mange har placeret Neil Young, Leonard Cohen og Alanis Morissette på den forkerte side af den nordamerikanske grænse. Den fejl begår jeg ikke med Band of Rascals, selv om bandet er vokset op så tæt på den amerikanske grænse, man kan komme i Canada.

-  Vi er alle fire vokset op på Vancouver Island, som ligger lige ud for Vancouver. Når man kigger mod syd og øst, er det USA, man ser, siger forsanger Sam Trainor.

Han fortæller, at man tydeligt kan mærke, at det ikke går helt så stærkt på øen som inde i millionbyen.

- Alle bandmedlemmer kommer fra Victoria i Cowichan Valley på sydspidsen af øen, og den er et perfekt miks af hyggelig by og storby. Vancouver har bestemt sine plusser, men jeg kan helt sikkert bedre lide Victoria. Det tror jeg gælder for alle i bandet, siger Sam Trainor.

Bandet blev dannet for fem år siden, og siden har de fire medlemmer spillet i det meste af det enorme land. Fra Vancouver i vest er der 6500 kilometer til Lodge Bay i øst. Landet er med sine knap 10 millioner kvadratkilometer lige så stort som hele Vesteuropa.

- De seneste fire år har vi spillet så mange koncerter, vi har kunnet booke. Vi har optrådt vidt forskellige steder, og de to yderpunkter er nok vores koncert til den canadiske nationaldag, Canada Day, her i Victoria sidste sommer, hvor der var omkring 30.000 tilskuere. I den anden ende af skalaen har vi optrådt en onsdag aften i en lille flække i staten Alberta, hvor der kom 10 tilskuere. Vi har prøvet lidt af hvert og er klar til alt. Vi glæder os virkelig til at optræde i nogle lande, vi aldrig har været i. Foran et publikum, der aldrig har hørt os live, siger Sam Trainor.

Den fedeste tur

Lige så attraktivt og eksotisk det er for danske bands at optræde i Nordamerika, lige så spændende er det for nordamerikanske bands at gøre det modsatte.

- Vores koncertarrangør kom med idéen i fjor og introducerede os for et bureau, som har sat turnéen op for os. Vi har altid talt om, at det kunne være fedt at optræde i Europa, så vi er ret tændte på at komme af sted, siger Sam Trainor.

Det er ikke bandet selv, der har valgt spillesteder, byer eller sågar lande ud. Det er bureauet Black Pike Favorites med base i Bern i Schweiz, som har planlagt turnéen med 26 koncerter på en måned. Første koncert er 9. januar i Barcelona, mens sidste optræden er 9. februar i schweiziske Oberentfelden.

- Der er virkelig mange byer på listen, som vi glæder os til at få krydset af. Ingen af os har været i Europa før, så det er vildt at skulle til Barcelona, Madrid, Milano og Stockholm. Der er også mange af byerne, vi aldrig har hørt om, men det betyder ikke så meget. Min drøm har altid været at kombinere musikken med at rejse gennem Europa, siger Sam Trainor.

Medlemmerne i Band of Rascals kender andre canadiske bands, som har turneret i Europa. De har givet gode råd, som primært har handlet om, hvilke steder og attraktioner de ikke må gå glip af.

- Vi har ikke udarbejdet en liste med: "Det må du godt, og det må du ikke i Europa". Vi har bare enstemmigt vedtaget, at vi skal på den fedeste tur i vores liv. Det er et godt tegn, siger Sam Trainor.

Sociale medier hjælper

Det er svært for forsangeren at koge ned, hvad bandet forventer af turnéen.

- Da vi ikke har turneret i Europa tidligere, er det svært at nævne konkrete forventninger i forhold til antallet af publikummere og medieomtale. Vi forsøger at sprede budskabet om vores koncerter på de sociale medier, og vi har allerede fået en del opmærksomhed fra lokale medier, hvilket dette interview understreger, siger Sam Trainor.

Via sociale medier som Spotify, Instagram og Facebook kan han og de øvrige medlemmer danne sig et indtryk af, hvor stor forhåndsinteressen er i de 26 europæiske byer.

- De sociale medier har gjort det let at skabe omtale og sprede kendskabet til sin musik Jorden rundt. Til en vis grad er det også muligt at se, hvor mange publikummere man kan forvente, hvis de er tilmeldt begivenheden. På Spotify kan man også bruge statistik til at se, om vores musik eksempelvis er spillet mere i Danmark eller Tyskland end normalt, siger Sam Trainor.

USA på tegnebrættet

For få uger siden kendte undertegnede ikke Band of Rascals, og Sam Trainor lægger da heller ikke skjul på, at bandet stadig er på vej frem.

- Vi ved godt, at vi ikke er et kendt band i Europa. Endnu. Men som nævnt har vi turneret voldsomt i Canada de seneste år, hvor vores singler har ligget på hitlisten "Rock Top 40". Den eksponering har betydet meget, og vi har en fin karriere kørende i Canada, der som bekendt er ret stort land. Vi har ikke turneret i USA endnu, men det er planen, at det skal ske senere i 2019. Nu skal vi lige have krydset Europa af først, siger Sam Trainor.

Gruppens musik kalder han for sumpet rockblues. Der gemmer sig både referencer til Led Zeppelin, The Rolling Stones og Audioslave. Ikke mindst, fordi Sam Trainors vokal slægter afdøde Chris Cornell på i en grad, så man må knibe sig i armen.

- Det er svært at pege på enkelte bands som inspirationskilder. Vi er fire individer, som hver især kommer med alverdens inspiration. Vi blander hele pærevællingen sammen til lyden af Band of Rascals. Når det er sagt, er der uden tvivl en markant 70'er-rock-vibe i de fleste numre. Men jeg synes også, at vi forsøger at lyde moderne på samme tid. Vi elsker bands som Nothing But Thieves og Rival Sons. Når det kommer til inspiration, bevæger Band of Rascals sig på hele det musikalske landkort, siger Sam Trainor.

Der er andre nordamerikanske bands, som har optrådt på Posten for 30 gæster til første koncert. For at komme tilbage året efter og spille for 60. Og året efter for 100. The Band of Heathens har eksempelvis taget det klassiske lange, hårde træk, som AC/DC beskrev i sangen "It's A Long Way to the Top (If You Wanna Rock'n'Roll").

- Jeg kender faktisk godt The Band of Heathens, og vi er bestemt også klar til at turnere intenst i Europa, hvis vi kan mærke, at publikum vil have os tilbage. Vi vil gerne gå i fodsporene på bands som Monster Truck, Billy Talent og Rival Sons, som har fået stor succes i Europa og faktisk turnerer mere der end i Nordamerika. Det kræver, at man er klar på at vende tilbage år efter år, og det er Band of Rascals, siger Sam Trainor.

Koncerten i Odense foregår 1. februar, hvor bandet har givet omkring 20 koncerter i Europa og må formodes at være spillet varme.

- Jeg tør godt love, at publikum i Odense kan se frem til en svedig omgang rock'n'roll. Vores koncerter er højenergiske og i hvert fald ret underholdende for os. Nogle gange hopper vores guitarist Malcom op på nogens skulder og spiller solo, mens de bevæger sig rundt på spillestedet. Hvis de vel og mærke kan komme til for hår, der flyver rundt i luften. Vi leverer et rockshow, som med garanti giver varmen, siger Sam Trainor.…

Læs hele artiklen på www.fyens.dk