Simon Staun
PR-foto

Vildbasser fra Warrnambool

Byen Warrnambool ligger fire timers kørsel sydvest for Melbourne. Kystbyen er befolket af fanatiske fans af australsk fodbold samt hunde- og hestevæddeløbselskere.

Meget mere australsk bliver det ikke. Vi fire medlemmer blev tit drillet med, at vi var nogle langhårede rockere, siger Airbournes guitarist Dave Roads med øgenavnet Roadsy.

Engang var der flere spillesteder i byen, men i dag er de fleste steder lukket og mulighederne for at give koncert dermed begrænset.

- Da vi begyndte at spille sammen i 2003, indså vi hurtigt, at det ikke var i Warrnambool, vores karriere skulle tage fart. Vi besluttede efter kort tid at rykke til Melbourne, der har en omfattende musikscene og langt bedre muligheder for at få spillejob, fortæller Dave Roads.

Australien er bagud

Australien er et kæmpe land. Faktisk et kontinent. Men modsat i USA er der ikke synderlig stor forskel på musikken, uanset om den udspringer af Brisbane, Perth, Adelaide, Melbourne eller Sydney.

- Musikindustrien er ret lille sammenlignet med Europa og USA. Vi har slet ikke festivaler af samme kaliber som Roskilde Festival, hvor der er så mange genrer repræsenteret. Vi har rock og mainstreampop, der styrer markedet lige som alle andre steder, konkluderer Dave Roads og tilføjer, at den primære årsag til, at der er så få australske bands, der slår igennem internationalt, skyldes, at man altid er fire-fem år bagud.

- Der går normalt flere år, før en musikalsk trend får fodfæste i Australien, og så er det allerede for sent at komme med på vognen. Derfor er det vel nærmest kun AC/DC og INXS, der for alvor har slået igennem over hele verden, siger Dave Roads.

Medlemmerne vidste også fra begyndelsen, at de var nødt til at drage til USA eller Europa, hvis de ville leve af musikken.

- Det indså AC/DC også tidligt i karrieren, da de flyttede til London. Først flere år senere vendte de tilbage til Australien og kunne fylde de store arenaer, fortæller Dave Roads.

Verden har brug for rock

Det har været både hårdt og dyrt at satse hele butikken. Men det er oddsene, når man er født et sted, hvor der er mange timers flyvning til de lande, hvor ens musik er eftertragtet.

- Afstandene og de økonomiske konsekvenser har gennem årene betydet, at glimrende australske bands aldrig har fået den opmærksomhed, de fortjener. The Easybeats og Skyhooks er gode eksempler på dygtige bands, som ikke er ret kendte uden for Australien, forklarer Dave Roads.

Når de australske bands brager igennem, skyldes det ofte en helt særlig energi på scenen. Det kendetegner også Airbourne.

- Jeg tror, det handler om en særlig australsk ånd. Vi har altid hadet bands, der bare stod på scenen og kiggede på deres snørebånd. Airbournes ambition har altid været at være entertainere og musikere på samme tid, så vi knokler konstant på at forbedre live-showet. Vi er støbt af den australske arbejdsmoral, der handler om at smøge ærmerne op, komme i gang og give alt, man har i sig, siger Dave Roads.

Han håber, at koncerten på Roskilde Festival kan åbne dørene til de danske spillesteder, så Airbourne kan tage på en turné, hvor deres navn står øverst på plakaten.

- Man kan jo kun krydse fingre for, at de 10.000-15.000, som hørte os på Roskilde Festival, vil fortælle alle deres venner, at de skal tjekke os ud både på album og live. Vi har netop udgivet vores tredje album, og selv om vi stadig - med stor stolthed - har AC/DC som inspirationskilde, har vi også efterhånden finpudset vores eget udtryk så meget, at vi står for en gang unik rock'n'roll i 2013. Uden at jeg dog vil påstå, vi har genopfundet hjulet. Verden har brug for rendyrket rock, og det skal vi nok levere langt ind i det 21. århundrede, lover Dave Roads.