Simon Staun
PR-foto, Playground Music

En vildfaren fremmed for evigt

For to år siden blev britiske Adele kåret til bedste nye artist ved de amerikanske Grammy Awards. Året før var det landsmanden Amy Winehouse, der løb med hæderen.

Der er altså tale om en ung sværvægter, der med debut-albummet "19" bestående af en blanding af pop og soul nåede til tops på hitlisterne i flere lande.

Alligevel har den 22-årige sanger valgt at afsøge nye territorier på sit andet album, hvilket en musikglad buschauffør i det sydlige USA har æren for.

- Det var chaufføren på min turné i USA, der introducerede mig for en masse musik, jeg knap vidste eksisterede. Han fodrede mig med masser af country, blues, gospel, bluegrass og rockabilly. Han sad og lyttede til det oppe foran i bussen, og jeg blev simpelthen så fascineret af det, at det har inspireret mig til at gå nye veje, fortæller Adele.
Specielt countrymusikken, der er mainstream i USA, mens den i England har trange kår, tiltalte hende.

- I England betragtes country nærmest som obskur og er glemt på nær de kunstnere, der har formået at gøre musikken global i sit udtryk. Johnny Cash, Dolly Parton, Shania Twain, Faith Hill og Taylor Swift er fine eksempler på musikere, der har formået at sælge countrymusik til et stort publikum. I min familie har der dog aldrig været en tradition for at lytte til country, så jeg kendte kun de absolut største hits inden min turné i USA, siger Adele.

Let at påvirke

Chaufføren lod hende høre Garth Brooks, Martina Mcbride, Hank Williams, The Carter Family samt Willie Nelson and the Steel Drivers. Det ramte hende lige i mellemgulvet, fordi det er så umiddelbart, ærligt og ofte humoristisk.

- Det er virkelig indtagende og charmerende, den måde musikken formidles på. Det har smittet af på "21", selv om jeg bestemt ikke har lavet et countryalbum. Men der er flere elementer fra countryen, som jeg har kombineret med min egen måde at skrive og levere en sang på, forklarer Adele.

Det er interessant at forestille sig, hvad der ville være sket, hvis chaufføren havde været fan af psykedelisk rock fra 1970'erne eller dansk folkemusik. Måske havde det givet Adele et helt andet nyt særpræg.

- Ha, ha. Ja, måske! Det afhænger af, om jeg havde omfavnet det på samme måde, som jeg gjorde med country- og bluesmusikken. Jeg har umiddelbart ingen idé om, hvordan jeg gerne vil lyde, så jeg er let at påvirke, indrømmer Adele.

Efter hendes første album, "19", mente en del kritikere, at der var for stor en kløft mellem hendes vokale og skrivemæssige egenskaber. Adele erkender, at der var et misforhold, som siden er formindsket.

- Jeg har sunget i 10 år og kun skrevet i de seneste fem. Derfor er det uundgåeligt, at mine tekster ind imellem vil mangle lidt karakter i forhold til min stemme. Jeg synes dog, at mine tekster er stærkere på det andet album, selv om jeg ved, at de vil være endnu bedre næste gang, forventer Adele.

En vildfaren fremmed

Hendes plader er ikke overraskende inspireret af den alder, hun havde, da hun skrev teksterne til dem. Og der er en verden til forskel på at være 21 i forhold til 19.

- Jeg var ekstremt forventningsfuld, da jeg var 19 år og så altid det bedste i folk og de situationer, jeg befandt mig i. Alligevel gik jeg helt i spåner, hver gang jeg blev såret og brugte lang tid på at komme til hægterne. Samtidig var jeg utålmodig og særdeles stædig som teenager, fortæller Adele, der med garanti ikke var den eneste teenager med de egenskaber.

Siden hun var 19 år, har hun oplevet sit første "voksne" forhold, hvor hun skulle dele sit liv med en anden, og fået øjnene op for mange andre "voksen"-ting.

- Nu vil jeg vide så meget som muligt om alle mulige ting: Film, vin, mad, litteratur, arkitektur, rejser og politik. Jeg er blevet mere tålmodig og elsker de ting, jeg engang hadede. Jeg accepterer fejl og skuffelser i stedet for konstant at forsøge at fikse dem, siger Adele.

De seneste år kalder hun fantastiske, da hendes karriere har hjulpet hende til at finde den rigtige kurs på vejen hen mod at blive den person, hun gerne vil være.

- For første gang i mit liv føler jeg, at jeg ender med at finde ud af, hvem jeg er, og hvad jeg vil. Da jeg var 19, troede jeg, at jeg for evigt ville være en vildfaren fremmed for mig selv. Alle disse tanker om at bevæge sig fra teenager til voksenlivet er med på pladen på den ene eller anden måde, konkluderer Adele.

PR-foto