Simon Staun
Foto: Yilmaz Polat

Talentfuld tronfølger

Cohen-navnet har sat tydelige aftryk i Odense, hvor både Leonard og sønnen Adam de senere år har optrådte flere gange.

Faderen, der netop er fyldt 80 år, holdt for nylig pressekonference foran 100 indbudte journalister fra hele verden i London. Sønnen Adam kan man stadig få på tomandshånd, og man fornemmer instinktivt, at han ikke kun slægter sin far på udseendemæssigt og vokalt.

Han er lige så bidende skarp og velformuleret, og så er han ikke bange for at gå i kødet på de spørgsmål, han ikke bryder sig om. Enhver journalists drøm og mareridt på én og samme tid.

- Om der er forskel på tonen og nuancerne i amerikansk og canadisk musik, spørger du? Jamen, er det overhovedet relevant at diskutere? Jeg tror ikke, at Daniel Lanois bekymrer sig om, hvorvidt indbyggerne i et fjernt land som Danmark synes, han musikalsk adskiller sig fra amerikanerne. Selv er jeg bedøvende ligeglad, jeg koncentrerer mig mere om, at folk kender mit navn, og at det er stavet korrekt i avisen og på plakaten, siger Adam Cohen.

Mod til at være sig selv

Adam Cohen er i gang med en turné, der byder på fire danske koncerter inden for en uge. Årsagen er ikke mindst hans nye album "We Go Home", der udkom for blot to uger siden. Titelnummeret er et skønt melankolsk nummer, der får mig til at kalde det meget "Springsteen"-agtigt.

- Det er sjovt, du netop fremhæver Bruce Spring­steen i forbindelse med den sang. Den lighed er der kun få personer, der har bidt mærke i. Deriblandt min far. Vi kørte sammen i min bil, mens jeg spillede albummet for ham for første gang. Da han hørte "We Go Home", var det første, han sagde: "Sønnike, du har det bedste fra Springsteen og Cohen forenet i én sang", siger Adam Cohen.

Han kalder albummet sit absolutte højdepunkt i karrieren indtil videre.

- På mit forrige album fandt jeg for første gang min egen stemme, og på dette album hæver jeg den. Det var en smuk opdagelse, der gav mig modet til at være mig selv og give mine lyttere det optimale. Det har jeg sukket efter i hele min såkaldte "karriere". Jeg kan fornemme, at vores snak bliver lidt dybere, end mine interviews normalt gør. Men altså, det centrale ord i enhver kunstners produkt må være generøsitet. Man må aldrig kræve noget af sine lyttere. Intet. Man må udelukkende skænke dem noget, uanset om man er musiker, digter, maler eller fotograf. Publikum skal ikke se på et maleri 10 gange for at afkode det. Oplevelsen af kunst må aldrig blive krævende. Energien og gaven fra det pågældende værk skal springe ud fra lærredet, papiret eller højttalerne og direkte ind i dit hjerte, siger Adam Cohen med en overbevisning, der giver kuldegysninger.

Murene kender ham

Albummet er indspillet i to af Cohen-klanens trygge huler. Det ene er Adam Cohens barndomshjem i Montreal, det andet er familiens bolig på den græske ø Hydra. De to lokaliteter har betydet alverden for resultatet.

- Disse to steders påvirkning kan nærmest sammenlignes med et bandmedlems. Efter mit forrige album, der solgte guld, havde jeg for første gang forventninger at leve op til. Derfor var det så vigtigt for mig at befinde mig steder, hvor jeg kendte murene omkring mig, og de kendte mig. Disse mure har set mig vokse op, derfor pressede rammerne mig til at erindre den person, jeg altid har villet være. De mindede mig også om al den musik, jeg har hørt gennem min barndom i de to hjem. Komforten og trygheden gjorde det muligt for mig at være sårbar, simpel, ærlig og komplet tilintetgøre frygten i min stemme, siger Adam Cohen.

Han har i den grad talt sig varm, og vi ved begge, at det er umuligt ikke at tale om hans far. Det bedste råd, Leonard Cohen har givet sin søn i forhold til musik, er, at det ikke er en hobby.

- Det handler om dedikation, hengivenhed og disciplin. Han har blandt andet sagt til mig: "Først når du har siddet længere, end du nogensinde havde forestillet dig, og svedt over en sang, går arbejdet for alvor i gang. Alt op til det punkt er bare leg". Det, synes jeg, var en meget fascinerende beskrivelse af arbejdet som sangskriver, siger Adam Cohen.

Prinsen på Posten

Den 42-årige musiker er klar over, at mange mennesker har et nærmest religiøst syn på hans far. Adam Cohen kalder det fuldt fortjent med den nærmest afgud-lignende fascination.

- Måske er jeg farvet af min hengivenhed til min far, men jeg synes, han fortjener respekten. Han vil blive husket som en historisk figur, og hans sange vil leve videre i århundreder. Jeg forestiller mig en kvinde vaske sit tøj ved en flodbred om 200 år, mens hun synger "Suzanne" eller "Bird on a Wire". Når det er sagt, kan ingen fans eller noget som helst andet menneskes følelser eller syn ændre ved, at han i mine øjne primært er "far", forklarer Adam Cohen.

Da jeg fortæller ham, at avisen skrev om "Kongen i Kongens Have", da hans far optrådte, ler han overbærende.

- Jeg kan godt høre, at du stiler efter en overskrift a la: "Kongen er bortrejst, men prinsen er hjemme". Men faktum er, at jeg tvivler på, at jeg overhovedet bør holdes op imod min far. Han er "an island onto himself". En uforlignelig ener. Der er måske ikke en oplagt arving eller efterfølger, men jeg er det tætteste, fastlandet kan tilbyde i forhold til hans unikke ø. Spørgsmålet er, om jeg får held med at overbevise alle andre om det. Jeg forsøger hver eneste dag, når jeg spiller min ydmyge rolle i denne familie-gesjæft, siger Adam Cohen med et sprogligt overskud, hans far ville være pavestolt af.