Simon Staun
Foto: Birgitte Heiberg

Monumentale Depeche Mode

Hvilken sublim torsdag. Den ene forrygende koncert efter den anden og så Depeche Mode som hovedret, dessert og natmad på én og samme tid.

Dave Gahan synger indledningsvist "We feel nothing inside". Sådan har jeg det på ingen måde. Min krop er proppet til det yderste med impulser og indtryk. Depeche Mode trykker på nogle knapper, meget få bands formår at ramme med samme effekt.

Efter Heartlands miserable lyd til mange af de store koncerter, er det en udsøgt fornøjelse at høre Depeche Modes kronisk velafstemte lydbillede. Når man kan sørge for sublim lyd i Parken, er Tusindårsskoven en overkommelig opgave. Alligevel en kæmpe cadeau for at sørge for forbilledlig lyd.

"It's No Good" indleder et sansebombardement, hvor lys, sort-hvide film- og livesekvenser samt en blå, blå himmel smelter perfekt sammen. Det er i grove træk det diametralt modsatte af sangtitlen.

Arketypisk Depeche Mode

"World In My Eyes" er arketypisk Depeche Mode med et vrimlende væld af elektroniske detaljer rørt sammen til et pragtværk af en dystopisk ballade. Dave Gahans eminente vokal er limen, der binder alt sammen.

Den er uovertruffen. Som altid. Den monumentale røst rammer som en lægtehammer, selv om bassen fra Groovebox eller Magicbox irriterer på det skammeligste.

"Everything Counts" har ét af rockhistoriens simpleste temaer, men derfor kan det sagtens udgøre bunden i en sang, som indleder 40 minutters fortættet klimaks.

"Stripped" er fænomenal. "Personal Jesus" decideret guddommelig. Depeche Mode har aldrig skuffet mig. Derfor er det misvisende i det hele taget at have en sang med titlen "Never Let Me Down Again". Ingen, der overværer dén sang, kommer til at glemme den stemning. Den symbiose. Den stemme.

Ekstranumrene byder på "Walking in My Shoes", "Enjoy the Silence" og "Just Can't Get Enough", som på smukkeste vis understreger Depeche Modes musikalske spændvidde. Det sørgmodige, det storladne og det sprudlende festlige smelter sammen til én af den slags koncerter, man fortæller sine børnebørn om.

Depeche Modes første danske festivalkoncert blev bestået med et klokkeklart 12-tal.